Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Дискусии свързани с правилното и здравословно хранене

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Dani777 » Вто Юли 19, 2016 12:14 am

Здравейте! Поздравления за прекрасния форум!
От около година се опитвам да се придържам към Зоната. Не ми е много лесно, но се старая.
Имам няколко неща, за които не намерих достатъчно инфо и затова се обръщам към вас за помощ и ще съм ви благодарна, ако ми отговорите.
Първо - относно овеса. Четох, че въпреки ползите, не трябва да се прекалява с овесените ядки заради съдържанието на арахидонова киселина в тях. Дотук добре. Интересува ме дали в трици и овесеното брашно също има арахидонова киселина. Навсякъде нейното наличие се опоменава само във връзка с овесените ядки, но не и за другите овесени продукти.
И другият ми въпрос - тук във форума четох, че купувате нискомаслено или обезмаслено сирене, както и нискомаслено/обезмаслено цедено кисело мляко. Въпросът ми е на кои производители са тези никомаслени или обезмаслени продукти, за да зная какво и къде да търся.
Много ви благодаря предварително!
Dani777
 
Мнения: 3
Регистриран на: Вто Юли 19, 2016 12:01 am
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Зоната
 

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Вто Юли 19, 2016 7:58 am

Здравей Дани777,

Струва ми се, че нещо не си допрочела информацията за овеса. Важен елемент в състава на овеса е не арахидоновата киселина, а GLA - гама-линоленова киселина. Тя е изключително важна за организма (съдържа се в майчината кърма), но когато е в малки количества. Големи количества от тази мастна киселина водят до образуването на големи количества арахидонова киселина. В малки количества и арахидоновата киселина има своята роля в метаболизма ни, но когато се натрупа в големи количества, тя създава редица здравословни проблеми

Овесът и ечемикът са двете зърнени храни, които Бари Сиър препоръчва за ползване в Зоната, но в ограничени количества - овесена каша от цяло зърно или овесен булгур 2 пъти седмично като закуска, придружена с млечен протеин, плодове и ядки. Същото важи и за овесените трици.

Нискомаслени млечни продукти произвеждат: Маджаров, Пилос (Лидл), Мегле, Верея, Домлян. Те предлагат кисели млека с 0,1% масленост, нискомаслени сирена, нискомаслени извари.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Dani777 » Вто Юли 19, 2016 7:27 pm

Много ти благодаря за отговора, Маня! :bouquet: Зная за гама-линоленовата киселина и нейната важност, но препоръките за непрекаляване /които аз съм намирала в нета/ се свързват с овесените ядки, затова исках да зная дали това е в сила и за овесените трици.
В най-скоро време ще потърся и нискомасленото сирене. Нискомаслено кисело мляко и извара редовно купувам, но сирене до този момент не намирах. Важно е за мен, защото имам завишен холестерол. От изварите купувам предимно Олимпус 2%, много се харесва на всички вкъщи, а и е нискомаслена. Какво е вашето мнение за тази извара? И да използвам случая да попитам - намира ли се и нискомаслено цедено кисело мляко?
Dani777
 
Мнения: 3
Регистриран на: Вто Юли 19, 2016 12:01 am
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Вто Юли 19, 2016 7:34 pm

Нискомаслено сирене предлага Маджаров (серия лайт) и Олимпус. На Маджаров е с по-ниска масленост. Може да се намери във веригата Фантастико или да се поръчва чрез онлайн-магазина, който обслужва тази верига.
Нискомаслено цедено кисело мляко предлага само Олимпус 0% (но нещо не го срещам в последно време). Но аз си цедя сама в тензух за 24 часа по 4 кофички от 0,1% и си го броя за протеин, защото с цвика се отделя голяма част от съдържащите се въглехидрати. 1 БП ми излиза обикновено 50 г. (4 кофички са 8 БПВ, след изцеждането тегля и деля на 8, за да определя количеството за 1 БП).
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Dani777 » Вто Юли 19, 2016 7:43 pm

Маня, отново искрени благодарности. За съжаление в нашия град /Пловдив/ няма Фантастико, но със сигурност ще мога да намеря това сирене в някоя от веригите. Много ми допада идеята за домашно цедено мляко и сигурно и аз така ще процедирам.
Dani777
 
Мнения: 3
Регистриран на: Вто Юли 19, 2016 12:01 am
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Вто Юли 19, 2016 8:00 pm

Вероятно е там да го откриеш по-лесно, че производителят е по-близо. :)
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Чет Юли 28, 2016 3:54 pm

Ако ви е свършил протеина на прах :)

Горчив шоколадов бонбон

1 БПВМ

1 БП - 50 г цедено кисело мляко 0,1%
1 БВ - 2 с.л. какао
1 БМ - 1/2 с.л. тахан

Всичко се разбърква и оформя като бонбон.

Ако обичате сладко може да добавите стевия и щипка сол. Подправки по избор: свежа мента, чили, канела, джинджифил, ванилия.

Или 1/2 БВ - 1 с.л. какао + 1/2 БВ - 1 ч.л. мед или 1/2 с.л. сок от агаве

Изображение
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Чет Авг 04, 2016 7:35 am

Торта "Мусака"
13 БПВМ

Изображение

11 БП - 310 г телешка кайма - едро смляна при месаря ми
1 БП - 1 яйце
1 БП - 50 г цедено кисело мляко
4 БВ - жълти тиквички (леко запечени на плоча)
6 БВ - 84 г овес(накиснат от снощи)
1 БВ - 1 зелена+1 червена чушка
1 БВ - глава лук
1 БВ - 1 морков
13 БМ зехтин
сол, черен пипер, червен пипер, чили, кимион, чубрица
Тиквичките се нарязват на ленти с дебелина около 0,5 см. Запичат се се леко на плоча или грил тиган от двете страни.
Овесът се накисва от предишната вечер (може и леко да се свари, ако сте пропуснали да го накиснете).
Каймата се раздробява в тиган с мъничко вода, така че да стане на трохи. Добавят се подправките, овеса, нарязаните на ситно чушки, лук и морков. Задушава се за 10-тина минути.
В ринг за торта в тавичка(или форма за торта с падащо дъно) се нареждат на дъното и отстрани тиквичките. Изсипва се каймата с останалите зеленчуци.
Киселото мляко и яйцето се разбиват добре (може да се добави малко водичка) и леко се посоляват. Залива се "тортата".
Пече се 20 минути на 180 градуса.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Съб Авг 27, 2016 6:16 pm

ПИЦА-ПАТЛАДЖАН

6 БПВМ

4 БВ - патладжан, нарязан на резени/кръгчета с дебелина около 1 см
2 БВ - домати, обелени и почистени от семето, пасирани, изварени с добавени подправки - черен пипер, лют червен пипер, копър, чесън на прах, щипка захар
1 БП - 28 г пармезан, добавен към доматения сос
2 БП - 56 г настърган кашкавал
3 БП - 84 г настъргана моцарела
Мазнината от пармезана и кашкавала - приемам я за 6 БМ

Нарязаният патладжан леко се посолява и се оставя леко да се оцеди. Подсушава се и се запича леко от двете страни на грил програма.
Овкусеният доматен соссе разпределя върху патладжана.
Поръсва се първо моцарелата, после кашкавала и се запича за 3-4 минути.
Поднася се поръсен обилно с накълцан магданоз.

Изображение
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Нед Авг 28, 2016 8:51 am

И аз, като почти всеки българин, обичам хляба.
"Хляб наш насушни"
"Никой не е по-голям от хляба"
"Харчи се като топъл хляб."
"Умният и насън си изкарва хляба."

А Зоната малко или много ограничава употребата му, особено тази на топлия, пухкам, бял хляб.

Минах през различни опити, кои по успешни, кои не съвсем. И мисля, че най-после си налучках рецептата, която хем да не е в противоречие с принципите на Зоната, хем да ми дава възможност понякога да си похапна филийка, без това да ме кара да се чувствам гузна пред себе си, че съм хапнала "хляб".

Ето моя

ЗОНОВ ХЛЯБ С НАХУТЕНА МАЯ

15 БВ

Смесила съм си пълнозърнески брашна, смлени на каменна мелница от овес, ечемик, еднозърнест лимец и овесени трици в съотношение 4:5:2:4. От така приготвената смес си забърквам без месене тестото за хляб като за 1 БВ използвам 15 г от сместа. Замесвам 14 блока - това са 210 г от брашното. Добавям 20 г нахутена мая - броя я за още 1 БВ. 1 кафяна лъжичка хималайска сол. Щипка бакпулвер. 250 мл вода. Разбърквам много добре и изсипвам в малка правоъгълна силиконова форма за кекс. Завивам с кърпа и оставям да втасва поне 2 часа. Пека в загрярта на 180 г с вентилатор 25-30 минути.

Нахутената мая се предлага като мая за домашни хлебопекарни, така че онези, които имат такава могат много успешно да се възползват от възможностите й.


Изображение
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Пон Авг 29, 2016 6:54 pm

ПИЯНО ПИЛЕШКО ФИЛЕ ЗА 10 минути

1 опаковка пилешко бон филе или филе нарязано на ленти
1 кафяна чашка червено вино

В червеното вино се добавят по щипка подправки на вкус: в моя случай - черен пипер, лют червен пипер, кимион, канела, джиндфифил, салвия, розмарин, мащерка, босилек, бахар, чубрица, чимен, сол

Филетата се нареждат в затоплен тиган с незалепващо покритие, когато се стигне до последното парче се обръща първото до пълното обръщане на всички. Просто до побеляването на филето. Заливат се с чашката подправено вино, захлупват се с капак и котлона се изключва. Веднъж се обръщат, за да се оцветят от виното и от двете страни.
Сервират се с гарнитура по желании за съответните блокове.

Изображение
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Чет Сеп 01, 2016 8:44 am

Баница с лапад и киселец
8БПВМ

2 БП - 12 пътпъдъчи яйца или 2 яйца или 4 белтъка
6 БП - 180 г нискомаслено сирене
8 БМ - 1 с.л. зехтин
8 БВ - 2 чаши накиснат нахут
1 връзка лапад, 1 връзка киселец (не броя за въглехидрати)
кимион, черен пипер, лют червен питер/чили, сол, бакпулвер, 100-150 мл вода

Нарязвам ситно зелефоците и ги овкусявам с подправките.
В блендер смилам накиснатия нахут, яйцата, сиренето и зехтина с водата и добавям малко кимион, сол и 1 пакетче бакпулвер. Разделям сместа на две части. Във форма за торта или тавичка покрита с хартия за печене изсипвам половината смес, отгоре зелефоците, после другата половина от нахута
Пека в 30 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор

Зелефокът може да е спанак, лобуда, коприва, листа от цвекло, манголд или комбинация от тях.
Хапвам или като следобеден блок 1/8 от тавата или по 2/8 допълнени с 1/2 кофичка нискомаслено кисело мляко и няколко ядки. Естествено могат да се направят и други комбинации, така че да се включи плод към храненето - например 50 г цедено кисело мляко с плод по избор и ядки за десерт.

Изображение
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Чет Сеп 22, 2016 10:20 pm

"Ориз"
3 БВМ


Изображение

1 БВ - карфиол
1 БВ - морков
1 БВ - лук
3 БМ - масло от авокадо или зехтин
1-2 скилидки чесън, сол, черен пипер, куркума, кимион, магданоз

Карфиола, моркова и лука се смилат в чопър или робот. Чесънът се пресова.
В тенджерка се загрява мазнината. В нея за 4-5 минути се загряват и разбъркват лука, чесъна и моркова до желаното омекване (аз обичам да хрупа). Добавя се карфиола и с бъркане се задушава още 5-6 минути. Добавят се сухите подправки. Сваля се от огъня и се добавя нарязания магданоз (може и кориандър, за онези, които го харесват).

В купичката е 1 БВМ.

Идеална гарнитура към всякакъв протеин.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот The Jack » Пет Сеп 30, 2016 11:01 pm

Не знам нали някой е пробвал, но......
Правих от ония бонбонки “Кари“ с фурмите. Обаче реших да ги балансирам изцяло и с протеин. Та добавих необходимите блокове протеин на прах, като, заради протеина, ядките ги удвоих. Малко зорно направих еднородна смес, ама с помоща и на нутрибулета стана. Добавих минимално количество прясно мляко, за да се получи необходимата текстура за оформяне на топчета. Направих ги по половин блокче бонбончето и се получиха доста добре.
Use it or Lose it!
Аватар
The Jack
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 30
Регистриран на: Чет Сеп 08, 2016 2:01 pm
Пловдив
Мъж

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Съб Окт 01, 2016 2:00 pm

За бонбоните на Кари с протеин мога да ти предложа няколко версии. Аз лично още след нейната рецепта започнах да си ги правя задължително с протеин, защото така си спестявам мисленето какъв протеин да добавя. И са ми много удобни за междинните хранения, както и тахан халвата.

При употребата на протеин на прах мазнините задължително се удвояват.

За въглехидратния елемент могат да се включват сушени плодове (кайсия, сини сливи - натурални, без добавена захар при сушенето) предварително накиснати във малко вода в комбинация с какао, петмез от фурми (1 с.л. е 1 БВ), сироп от агаве (отново 1 с.л. е 1 БВ)

Мазнините могат да са смлени ядки, сусамов тахан, фастъчено масло, и изобщо навъдилите се в последно време ядкови тахани. Само сусамовия е 1/2 с.л. за 1 БМ. Останалите са по 1 ч.л.

За да се постигне текстура удобна за обработка обикновено добавям водица (1-2 лъжици най-често).

За вкус много често добавям 1-2 капки масло от мента или чили на прах, или джинджифил на прах. Това им придава вълшебен (поне за мен вкус).

Когато нямам протеин за протеин ползвам домашно изцедено кисело мляко. Е, стават доста мекички, но прибрани на студено се стягат и са също много вкусни.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот The Jack » Съб Окт 01, 2016 5:45 pm

Хм, явно ме чака обещаваща кариера на сладкар с всичките ти вариации :chef1: :laugh4: По принцип се замислих за протеина веднага, главно заради децата - като ще ядат сладко поне да е балансирано. Барбарона направо каза “Тате, вече не ща да ми купуваш шоколад, тея бонбонки са невероятни“. Барбаронката подходи по-скептично, но и на нея и харесаха - то като няма друго сладко, какво ще прави, ще яде зонови бонбонки, та ще и плющят ушите. :laugh3:
Маня, със сигурност ще се възползвам от предложенията ти, мерси за което.
Use it or Lose it!
Аватар
The Jack
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 30
Регистриран на: Чет Сеп 08, 2016 2:01 pm
Пловдив
Мъж

ПредишнаСледваща


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron