Баница с лапад и киселец8БПВМ
2 БП - 12 пътпъдъчи яйца или 2 яйца или 4 белтъка
6 БП - 180 г нискомаслено сирене
8 БМ - 1 с.л. зехтин
8 БВ - 2 чаши накиснат нахут
1 връзка лапад, 1 връзка киселец (не броя за въглехидрати)
кимион, черен пипер, лют червен питер/чили, сол, бакпулвер, 100-150 мл вода
Нарязвам ситно зелефоците и ги овкусявам с подправките.
В блендер смилам накиснатия нахут, яйцата, сиренето и зехтина с водата и добавям малко кимион, сол и 1 пакетче бакпулвер. Разделям сместа на две части. Във форма за торта или тавичка покрита с хартия за печене изсипвам половината смес, отгоре зелефоците, после другата половина от нахута
Пека в 30 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор
Зелефокът може да е спанак, лобуда, коприва, листа от цвекло, манголд или комбинация от тях.
Хапвам или като следобеден блок 1/8 от тавата или по 2/8 допълнени с 1/2 кофичка нискомаслено кисело мляко и няколко ядки. Естествено могат да се направят и други комбинации, така че да се включи плод към храненето - например 50 г цедено кисело мляко с плод по избор и ядки за десерт.