Страница 25 от 50

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Съб Фев 15, 2014 11:43 am
от Karrita
Пипи, скумрийката ти изглежда божествено, но да беше писала и рецептата :) .
И ще ви помоля по-малко раздувки и майтапи в тази тема, имаме си клюкарник за тази цел. Благодаря Ви!

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Нед Фев 16, 2014 12:48 pm
от Маня
Нощес по късни доби "произведох" 9 блока Мляко с овес. Ползвах агар агар 4 г. За да си спестя дъвченето, преди да го разлея в купичките, го минах през блендера - хем се доразбърка, хем полусварения овес се пораздроби и разпредели равномерно из сместа. Стана великолепен слакиш. Мляко с ориз никога не съм обичала (единствения ориз който никога не бих си приготвила), но това зоново бижу ме грабна. Карита, благодаря :applaus:


Бърз мързелив обед/вечеря от 3БПВМ
Време за приготвяне: 15 мин

112 г. извара -2 БП
1 цяло яйце или 2 белтъка 1 БП
1 връзка пресен лук или 130 г стар лук (една средна глава) 1 БВ
1 стрък пресен чесън или 1-2 скилитки стар чесън
1 ч.л. гхи или зехтин* - 3 БМ
сол, чер пипер, червен пипер, кимион, магданоз, мащерка или други подправки по избор
240 г домат (2 средни домата) - 1 БВ
1/2 ябълка или 1 киви, или друг плод по избор за десерт - 1 БМ

Лукът, чесънът и с подправките се задушават в мазнината за 2-3 минути под капак с 1-2 ч.л. вода (без дълго запържване). Добавяте изварата и яйцето. Бъркате докато яйцето се хомогенизира с изварата и белтъкът побелее.
Сервирате с нарязания за салата домат. Може да изберете и друг продукт за салата от 1 БВ. Може да си спестите част от зехтина, за да си полеете с него салатата, а в незалепващ тиган може да забъркате ястието без мазнина, а да я добавите към салатата.

* Имам си едно трикче за зехтина. Имам си две шишета, в които съм заредила в едното мащерка, в другото розмарин, доляла съм ги със зехтин. Като понамалее количеството на зехтина доливам следващия и така винаги си имам овкусен зехтин. И на салатка, и на разядка придава вкус, дори да са ти свършили свежите подправки.

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Нед Фев 16, 2014 4:07 pm
от tanita68
А мен днес пак ме хвана музата да творя. Вчера попаднах във Фейсбук на една група - Домашни вкусотии и оттам на един блог с рецепти. Е стана ми интересна една рецепта на мусака с чушки и ориз и реших да си я направя зонова.

МУСАКА С ОВЕС, ЧУШКИ И ТИКВИЧКИ - 12 блока(4х3 или 6х2)
Продукти:
240гр тиквички - 1БВ
240гр чушки - 1БВ
40гр морков - 1/2БВ
65гр стар лук - 1/2БВ
1/2ч.ч. смлени домати(от консерва) - 2БВ
70гр овес - 5БВ
кайма(според вида и) - 10БП
олио - 4ч.л. - 12БМ
подправки - сол, чер пипер, чубрица, магданоз, червен пипер
за заливката:
1 яйце - 1БП
220гр кисело мляко - 1БП+1БВ
14гр брашно - 1БВ

Задушават се лука и моркова с мазнината. Добавя се червения пипер, доматите и малко водичка. След като заври се добавя каймата и се разбърква. Посолява се, добавя се черния пипер и чубрицата. Тиквичките и чушките се нарязват на кубчета като за мусака. Овеса се кипва. Добавят се към сместта с каймата. Аз добавих и водичката от овеса(може да се долее и още вода по преценка). Изсипва се в тавичка, поръсва се с магданоз и се слага в загрята фурна. Пече се на 200 градуса до готовност. Отгоре се залива със заливката от разбитото яйце с киселото мляко и брашното. Пече се още около 15-20 минути до зачервяване.
Разделя се на 4 части по 3 блока или на 6 части по 2 блока. Да ви е сладко!
Скрит текст:
Изображение

Скрит текст:
Изображение

Скрит текст:
Изображение

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Нед Фев 16, 2014 6:21 pm
от Маня
Ябълкова "запеканка"
4 х 1 БПВМ

Скрит текст:
Изображение


300 г ябълки - 3 БВ - обелени и нарязани на дребни парченца или настъргани на едро ренде
112 г извара или рикота - 2 БП
220 мл прясно мляко - 1 БП + 1 БВ
1 яйце или 2 белтъка (разбити на сняг) - 1 БП
1 1/3 ч.л. гхи
стевия на вкус, ванилия, джинджифил, канела, индийско орехче

Ябълките се карамелизират в тиган с маслото и леко се задушават. Изсипват се в тавичка.
Изварата, прясното мляко, яйцето и подправките се разбиват добре с телена бъркалка. Ябълките се заливат със сместа и се запичат за 20 мин в предварително нагрята на 180 г фурна с вентилатор.
"Запеканката" се разделя на 4 части по 1 БПВМ

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Нед Фев 16, 2014 6:27 pm
от Маня
Кьополу
3 х 2 БВМ

360 г патладжан (1 среден патладжан с пижама*) - 3 БВ
240 г домати (2 средни домата) - 1 БВ
280 г печени чужки - 2 БВ
2 ч.л. зехтин - 6 БМ
сол, чер пипер, чесън, магданоз, кимион, семена от копър

Патладжанът се вари на пара 15 мин. Добавят се доматите за още 5 минути. Доматите се поливат със студена вода и се обелват. Този вид патладжан няма нужда да се лишава от "пижамата" си :laugh4: , много е крехка и вкусна. Всички продукти се слагат в блендера и се объркват.

Обемът е около 850 г /3 ~= 280 г за 2 БВМ

Идеална добавка към месен или млечен протеинов блок (3БП) с добавката на 3 маслинки (1 БМ) и плодец за десерт.
*Показан на снимката
Скрит текст:
Изображение

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Пон Фев 17, 2014 12:05 am
от Italiano
Браво, тук се оформя нещо като креативен отдел. :yess:
Само ако може да снимате и по 1-2 разрязани парчета - да ни потекат лигите! ;)

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Пон Фев 17, 2014 12:08 am
от Pipilota
Ехеее, колко рецепти сте избълвали :keff: Няма да смогвам да ги слагам в сайта :smdance:
tanita68 , тази твоята рецепта много, много прилича на моята Мусака с овес и чили ;)

Маня, още тия дни ще пробвам твоето ябълково удоволствие :hug:

И аз да се похваля, днес в бързината спретнах една от любимите ми манджички - Наденичка с карамелизиран лук. Пробвайте да видите....:delish: такава вкусотийка е...особено с чаша вино или биричка... :cook1: :delish: и + това е супер лесна рецепта - за мъже бих казала. А който няма наденички, може да изпльоска вкусния лук върху някоя пържолка... :smdance: :smdance:

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Пон Фев 17, 2014 10:16 am
от tanita68
pipilota написа: tanita68 , тази твоята рецепта много, много прилича на моята Мусака с овес и чили ;)


Честно казано изобщо не съм видяла тази рецепта в сайта. А тиквичките ги нямаше в оригиналната рецепта и ги добавих за да допълнят блоковете В. Видя ми се много да сложа 2БВ чушки. Но на вкус е страхотна! Даже и малкия човек си хапна, а той в последно време е доста капризен по отношение на храната. :bigsm1: :bigsm2:

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Вто Фев 18, 2014 9:30 pm
от Стеф
Да споделя какво приготвих за вечеря - чукнах две яйца в тефлона, като се стегнаха ги обърнах и после в чинията заедно с блок сирене, 9 маслини и две печени червени чушки (280 гр - голямо теглене падна :lol: ) И разбира се - чаша червено вино :angel: Много бърза вечеря от три блока.

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Вто Фев 18, 2014 10:17 pm
от Italiano
Стеф, тръгнах да ти местя мнението в дневника, защото си е тъкмо за там, и ... установих, че нямаш дневник! :о
Та, затова няма да ти замине поста, ама как така си без дневник?! :о х 2

Без да влагам нищо лично: хора, какво сте вечеряли (и съответно закусвали и обядвали) споделяйте в дневниците си, а ако евентуално имате въпроси - в темата за храненето!

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Вто Фев 18, 2014 10:24 pm
от Pipilota
ЕЕее, Ити, айде не издребнявай сега :laugh4: Това с яйцата пак си е готвене, и е идея за вечеря. И аз бих го написала тук...все пак да ядеш обърнати яйца на очи е необикновена идея :laugh1: Голям мерак да местиш постове :glaugh: Мен вече ме е стах да се избъзикам в която и да е от темите..двамата с Карита сте станали като надзиратели в затвора направо :oh: :laugh4: Като скивам червените химикали и майко мила... :oh: :oh: Дайте малко freedom Man :yess:

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Вто Фев 18, 2014 10:30 pm
от Italiano
Е, все някой трябва да играе ролята на строгия чичко модератор. :laugh:
Идеята ми беше, че в следващия момент зонаците ще почнат да си пускат дневните менюта тук, а после вече няма спирка.
Ама, както кажете.

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Сря Фев 19, 2014 8:40 am
от Хриси
Ами, ако са като Здравко Ахилесов, наистина може тука да си напускат менютата :laugh1: . Иначе идеята за вечеря наистина е по смисъла на раздела "Готвене и рецепти", забележете: "Готвене", ей за тва е ставало въпрос.

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Сря Фев 19, 2014 12:33 pm
от Маня
Мусака със соева кайма
9 БПВМ
Serving: 3 х 3 БПВМ

84 г соева кайма по етикет - 6 БП
2 яйца - 2 БП
220 мл прясно мляко - 1 БП+1 БВ
240 г патладжан - 2 БВ
240 г тиквички - 1 БВ
240 г домати - 1 БВ
130 г лук - 1 БВ
2 ч.ч (х 250 мл) - задушени гъби (замразени) - 1 БВ
24 г пълнозърнесто ечемичено брашно по етикет - 2 БВ
3 ч.л. овкусен с мащерка зехтин - 9 БМ
връзка магданоз
сол, чер пипер, червен пипер, лют червен пипер, кимион - на вкус

Каймата се кипва в 500 мл вода за 10-тина минути. Тиквичките, патладжана, доматите, лука се нарязват на удобни за хапване парчета. Гъбите се накълцват в чопър (да не чакам да се размразяват). Добавят се нарязания магданоз, подправките и зехтина и всичко се смесва в тавичката заедно с остатъчната вода от варенето на каймата и ако е необходимо още една кафяна чашка. Пече се във фурна около 35-40 мин на 180 градуса с вентилатор.
Яйцата, прясното мляко и ечемиченото брашно се разбиват (ако е необходимо се добавя и малко водица) и със сместа се залива мусаката. Запича се до зачервяване на заливката.

Добър апетит!

Скрит текст:
Изображение

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Сря Фев 19, 2014 4:01 pm
от Стеф
Леле какъв дебат се е заформил след моята рецепта за вечеря :lol: Ити съжалявам за главоболията :) А за дневник - наистина искам да си направя но нещо времето не ми стига. Утре правя месец в зоната и по този случай дано да успея с дневника :shy:

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Сря Фев 19, 2014 7:15 pm
от Хриси
Ето какво и аз измислих за вечеря: ястие от 2 блока

1. В тиган в 2 БМ запържвам нарязан на тънко чесън (2-3 скилидки);
2. Добавям 240 гр. домати и пюре (купих си от Била на Клевър белени цели домати);
3. Добавям 240 гр тиквичка, нарязана като за мусака ( на кубчета);
4. Добавям 56 гр. пилешко филе на дребни парченца нарязано.
5. Добавям вода.

Всичко това се запържва-сварява, докато станат готови тиквичките и пилето.

Добавих малко стевия, т.к. доматеният сос е кисел.
В крайна сметка стана вкусно- нещо като пиле в сладко-кисел сос с тиквички.

Предварително казвам да хващате тигана и да го пробвате, а снимки обещавам през събота и неделя ще направя. :yess: