Страница 23 от 50

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Сря Фев 12, 2014 6:43 pm
от Crunk
Ухааа тука се е оживило !!!! :smdance: :smdance: :smdance: Яко :cheff: :cheff: :cheff: готвене с много вкусни рецепти. Аз също съм разработил и преработил някои рецепти със снимки и при първа възможност ще качвам ... :)

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Сря Фев 12, 2014 8:11 pm
от Karrita
Crunk написа:Ухааа тука се е оживило !!!! :smdance: :smdance: :smdance: Яко :cheff: :cheff: :cheff: готвене с много вкусни рецепти. Аз също съм разработил и преработил някои рецепти със снимки и при първа възможност ще качвам ... :)

Ти пък къде се загуби?

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Сря Фев 12, 2014 8:48 pm
от Pipilota
Аааа, Крънчо, ти жив ли си ?... :laugh:

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Сря Фев 12, 2014 9:37 pm
от Маня

Едно готино трикче за отделяне на жълтъци и белтъци (сурови) . Може да е от полза на готвещите :laugh4: :laugh1: :laugh4:

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Сря Фев 12, 2014 9:53 pm
от tanita68
Хубава идейка! :bigsm2:

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Сря Фев 12, 2014 10:21 pm
от Crunk
Тук съм тук съм ... :) В зоната съм стабилно с 2 по-сериозни отклонения. Скоро ще има отчет, че малко вдигнах :)

Имаше един руснак който прави луди трикове с яйца мисля, че е този от клипа, но не съм сигурен :)

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Сря Фев 12, 2014 11:03 pm
от Crunk
Солени овесени палачинки. 10 х 1/2 ПБ, 1ВБ, 1МБ

144 гр. овесени трици - 9 ВБ
4 яйца - 4 ПБ
1/2 кофичка кисело мляко - 1 ПБ + 1 ВБ (направена на айран, като се допълни до горе)
3 1/3 ч.л. масло - 10 МБ
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол

Овесените трици, бакпулвера и солта се смесват и при непрекъснато бъркане се прибавят айрянът, разбитите яйца и разтопеното масло. Аз оставям сместа около 10-15 минути да престои. Разполагам с 2 еднакви купи. Празната я тарирам и слагам тази купа със сместа и целия грамаж го разделям на 10 равни части. Всяка палачинка я тегля на кантара и я пържа в тиган без мазнина. След това добавям в моя случай 20гр. извара (по етикет) към всяка палачинка. Изключително вкусни палачинки, които стават и за междинни и за основни ястия :yess: .

http://imageshack.com/a/img819/2954/8d3h.jpg
http://imageshack.com/a/img716/282/hyko.jpg
http://imageshack.com/a/img197/7504/45pc.jpg
http://imageshack.com/a/img542/5559/ampw.jpg
http://imageshack.com/a/img268/3566/g0c6.jpg

п.с. Как да оразмеря снимките и да сложа бутончето скрий текста ? :hm:

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Сря Фев 12, 2014 11:47 pm
от Crunk
Зонова леща 16 ВБ + 8 МБ

192 гр. леща - 12 ВБ (по етикет)
130 гр. лук - 1 ВБ
80 гр. моркоеи - 1 ВБ
14 гр. брашно - 1 ВБ
100 гр. праз - 1 ВБ
2 2/3 ч.л. олио - 8 МБ

16 ВБ, 8 МБ

Нарязвам морковите и лука на по едри парчета с цел след сваряването да могат да се отделят и да се разпределят на порции. Лещата към водата е 1:10. Лещата, лука и морковите се слагат в дълбока тенджера да се варят докато омекнат. След като омекнат се добавя солта и чубрицата. В съд се запържват празът заедно с олиото, червения пипер 1 с.л. и брашното.
Аз си записвам всички грамажи след като се сварят и ги деля на 4 порции и ги нарязвам както следва:

440 гр. леща на 4х110 гр.
85 гр. лук на 4х21.25 ( тук го карам на закръгляне т.к. кантара ми не е про :) )
88 гр. морков 4х22 гр.
1000 гр. течност 4х250 гр.
236 гр. запръжка 4х59 гр.

На мен ми се наложи да затопля течността от лещата, защото изстина докато разпределям другите съставки. Всичко се напълва в буркани и тогава се разпределя запръжката и се бърка преди затварянето. Всичко се херметизира и може да се използва при нужда :). Така получавам 4 буркана като всеки от тях е по 4 ВБ и 2 МБ. За да се балансира по Зоната трябва да се добавят 4 ПБ и 2 МБ. Да ви е сладко. :)

http://imageshack.com/a/img802/9416/oilj.jpg
https://imageshack.com/i/gv4cu6j
https://imageshack.com/i/mvocztj
http://imageshack.com/a/img856/3008/qfqor.jpg
https://imageshack.com/i/e9w7xoj
http://imageshack.com/a/img600/4886/ddqi.jpg

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Сря Фев 12, 2014 11:51 pm
от Маня
Crunk написа:п.с. Как да оразмеря снимките и да сложа бутончето скрий текста ? :hm:

Писах ти на лично съобщение какво да направиш.

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Чет Фев 13, 2014 12:02 am
от Crunk
Баница със извара - 30 Блока (ПМВ)

6 бр. яйца - 6 ПБ
1000 гр. извара - 20 ПБ (по етикет)
880 гр. кисело мляко 1% (2%) - 4 ПБ + 4 ВБ
400 гр. тънки кори - 26 ВБ (по етикет; тези които ползвах бяха точно 1 пакет)
10 ч.л. олио - 30 МБ (аз го изчислих по етикет и директно го претеглих)
2 ч.л. сода бикарбонат

Рецептата е правена по тази от другия сайт, но е модифицирана малко :).

Тавичката се намазва с 4 ч.л. от мазнината. За по лесно разпределение на блоковете трябва да е правоъгълна. Разбиваме в купа яйцата, изварата, киселото мляко с изгасената в него сода. Целия пакет са 14 кори които паснаха за моите нужди. Слагаме на дъното 4 кори. Моите се наложи да ги изрязвам и да събирам парчетата които после паснаха идеално за 1 пласт. След като наредим корите слагаме равномерно върху тях от сместта. Следва отново кори, смес и така докато свърши сместта като гледаме да остане и малко смес за най-горния пласт на баницата. Аз разделих баницата на 3 редици по 5 парчета. Всяка от тези редици слагаме равномерно по 2 ч.л. олио и гледаме да го разпределим равномерно. Така 1 парче е от 2 блока (ПВМ). Печем до зачервяване в предварително загрята фурна на 200 гр. без вентилатор. След като я извадих я напръсках с водичка и я завих с кърпа и найлон за да се задуши. Приятен апетит :).

http://imageshack.com/a/img854/6307/7vlx.jpg
http://imageshack.com/a/img845/6999/f5mf.jpg
http://imageshack.com/a/img197/9623/3eul.jpg
http://imageshack.com/a/img827/9956/9nhu.jpg
http://imageshack.com/a/img607/7150/0tma.jpg

:cheff: :cheff: :cheff:
Ако ме удари музата ще разработя още някои неща :). Много ме радва как се раздува раздела с рецептите. Мен лично тази баница ме засищаше много добре. :)

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Чет Фев 13, 2014 12:06 am
от Crunk
Благодаря, благодаря. Много ценен член за форума :)

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Чет Фев 13, 2014 5:09 am
от Pipilota
Crunk написа:Солени овесени палачинки. 10 х 1/2 ПБ, 1ВБ, 1МБ

144 гр. овесени трици - 9 ВБ
4 яйца - 4 ПБ
1/2 кофичка кисело мляко - 1 ПБ + 1 ВБ (направена на айран, като се допълни до горе)
3 1/3 ч.л. масло - 10 МБ
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол

Брашното, бакпулвера и солта се пресяват и при непрекъснато бъркане се прибавят айрянът, разбитите яйца и разтопеното масло. Аз оставям сместа около 10-15 минути да престои. Разполагам с 2 еднакви купи. Празната я тарирам и слагам тази купа със сместа и целия грамаж го разделям на 10 равни части. Всяка палачинка я тегля на кантара и я пържа в тиган без мазнина. След това добавям в моя случай 20гр. извара към всяка палачинка. Изключително вкусни палачинки, които стават и за междинни и за основни ястия :yess: .

http://imageshack.com/a/img819/2954/8d3h.jpg
http://imageshack.com/a/img716/282/hyko.jpg
http://imageshack.com/a/img197/7504/45pc.jpg
http://imageshack.com/a/img542/5559/ampw.jpg
http://imageshack.com/a/img268/3566/g0c6.jpg

п.с. Как да оразмеря снимките и да сложа бутончето скрий текста ? :hm:


Крънчо, къде е брашното, какво брашно е, объркал си думата, или си забавил да напишеш брашното колко грама е...или аз не съм разбрала нещо... иначе много много мерси за рецептите. Имам и на Маня едни рецепти, които чакат да бъдат качени, ама малко по малко :yess:

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Чет Фев 13, 2014 8:22 am
от Crunk
Ухуууу в 5 сутринта :typing: . Зоната действа :).Грешката е моя. Тя е преработена рецепта без брашното. Сега ще го поправя.

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Чет Фев 13, 2014 9:33 am
от Стеф
Manya написа:
Crunk написа:п.с. Как да оразмеря снимките и да сложа бутончето скрий текста ? :hm:

Писах ти на лично съобщение какво да направиш.



Мани, бях те питала преди за същото, но сигурно не си го видяла. Ще може ли и на мен на лични да ми пишеш какво да направя. Благодаря предварително. :)

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Чет Фев 13, 2014 1:15 pm
от Маня
Пилешки хапки на тиган

Около 500 г пилешко филе или бонфиле
(делите на блокове в сготвено състояние)

Приготвяте си марината от:
2 с.л. едрозърнеста дижонска горчица
2 с.л. мащерка (прясна или суха)
2 с.л. розмарин (пресен или сух)
сол и чер пипер на вкус
1 с.л. кисело мляко (леко разредено до айран)
1 с.л. зехтин
1-2 с.л. овесени трици

Овалвате нарязаното на лентички филе или целите бонфиленца (размерът на нарязването е по избор на "майстор готвача") в маринатата. Оставяте да престои 20-тина минути. След това запичате на тиган от всички страни, като обръщате често, за да се запази сочността на мръвката. Може накрая да похлупите с капак при изключен котлон, за да се задуши месцето. Делите на порции от 3 БП - 84 г. и добавяте БВ и БМ по ваш избор.
Минималните количества мляко, зехтин и овесени ядки не ги броя към блоковете при обема месо, който овалвам в тях.
Би трябвало да могат да се запекат и във фурна.

Да ви е сладко!

Снимки няма, защото готвенето беше посред нощите.

Re: Готвене и рецепти в Зоната

МнениеПубликувано на: Чет Фев 13, 2014 2:54 pm
от tanita68
Снощи и на мен ми дойде музата да си измислям манджички.
Спретнах си една манджа от 9БВ + 9БМ , която да използвам за гарнитура на пилешкото филе.

ТИКВИЧКИ С ОВЕС НА ФУРНА - 3х3 блока ВМ
овес - 4БВ
тиквички - 600гр - 2 и 1/2БВ
лук(стар) - 65гр - 1/2БВ
домати(от консерва смлени) - 1/2 чаша - 2БВ
3ч.л. рапично олио(аз с такова си готвя, тук го има навсякъде и се използва повече) - 9БМ
сол, копър, чесън
Овеса ми беше сварен предварително. Смесих го с лука, копъра, чесъна и доматите, както и с две лъжички олио. Тиквичките нарязах на дълги филийки, половината от тях наредих на дъното на намазнена с 1ч.л. олио тавичка, върху тях сложих сместта с овеса и я покрих с останалите тиквички. Долях малко водичка и във фурната да се запекат тиквичките. Готовата манджичка разделих на три части по 3 БВМ.

Снимки нямам, но следващия път като я правя ще снимам и ще кача.