Страница 3 от 30

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

МнениеПубликувано на: Вто Окт 29, 2013 12:37 pm
от Italiano
А, де?!
Имаме нужда Пипи да се произнесе.

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

МнениеПубликувано на: Вто Окт 29, 2013 2:17 pm
от Karrita
Ити, може да се вари и без накисване, но ще отнеме повече време. За замразяване, не знам, ама предполагам, че е възможно и си мисля, че може и да загуби вкусовите си качества малко, като всичко останало. В хладилника, сварен издържа 4,5 дена.

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

МнениеПубликувано на: Вто Окт 29, 2013 4:16 pm
от Italiano
4-5 дни е добре. Може да стане така.
Иначе да го варя всеки ден ...

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

МнениеПубликувано на: Сря Окт 30, 2013 3:04 am
от Pipilota
Italiano написа:Хммм, а не може ли да се вари без накисване?
А колко време изкарва сварен и в хладилника, да речем?
Губят ли се полезни вещества, ако не се консумира веднага?
:bigsm7:
Въпроси, толкова много въпроси ...

Их, бе Итииии, какъв е тоя зор с това накисване на овеса, че се дърпаш като магаре на баир :laugh: Аз например вечер завирам водата, мятам овеса вътре, изключвам котлона, ислагам капака и забравям. Сутринта е почти готов :) Иначе както ти е казала Карита, ще ти вземе време да го вариш, ама и докато го вариш, ще трябва да го дебнеш, че все кипи, и печката ти периодично ще се омазва с разни абстрактни форми :)
Иначе в хладилника може да стои до 4-5 дена,...повтарям се с карина, но явно и тя има моя опит :) И относно замръзяването...предполагам, че нищо няма да му стане, но не знам дали полезните вещества в него няма да заминат по дяволите.

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

МнениеПубликувано на: Сря Окт 30, 2013 3:08 am
от Gazilot
A-a-a-a-a, т'ва с кипенето е истина, ама мислех, че само на мен се случва! Аз варя най-псувания овес на планетата!

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

МнениеПубликувано на: Сря Окт 30, 2013 1:07 pm
от Italiano
Аз ще го варя без капак. :bigsm27:

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

МнениеПубликувано на: Сря Окт 30, 2013 2:05 pm
от Pipilota
Ми добре, вари го без капак :laugh: Ако симислиш, че това ще те спаси :laugh3:

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

МнениеПубликувано на: Сря Окт 30, 2013 2:21 pm
от Italiano
Е те сега вече ме наплаши.
Тоя овес да не гърми?! :violence-pistoldouble:
:laugh4:

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

МнениеПубликувано на: Сря Окт 30, 2013 4:11 pm
от Karrita
Ити, то зависи какво количество ще вариш. Ако е малко, без капак и с малко вода става, не кипи, ама ако напълниш тенджерата...няма спасение :laugh:

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

МнениеПубликувано на: Сря Окт 30, 2013 7:06 pm
от Pipilota
Да, ама като го вари с малко вода, ще трябва постоянно да долива, или после да търка загоряла тенджера :laugh: Аз съм пробвала кви ли не трикове, ама най-безопасното за печката ми си остава накисването :)

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

МнениеПубликувано на: Пет Ное 01, 2013 2:21 pm
от nympheacea
Gazilot написа:A-a-a-a-a, т'ва с кипенето е истина, ама мислех, че само на мен се случва! Аз варя най-псувания овес на планетата!

:laugh1: :laugh1: :laugh1: :laugh1: :laugh1:
и аз така моя,
относно варенето, моята рецепта е с накисване. На сутринта както си е в по-голяма купа го мятам в микровълновата за 5 мин. Това с по-голямата купа е задължително ако не искате да чистите после. Проблемът е, че Ити няма микровълнова, та си мислех и нещо друго.
Всички говорят за варене и т.н. Аз съм голям привърженик на готвенето на пара, най-малкото защото после не ми се налага да овкусявам допълнително. Това е едно от малкото неща за които съм благодарна на Емилова.
За всички които не са пробвали, ще препоръчам следния експеримент:
Вземете 1 морков, 1 картоф и какъвто друг зеленчук се сетите. Сложете да се сварят.
После вземете същите зеленчуци и сгответе на пара.
Сега е време за дегустация. Опитайте и ще се убедите в разликата във вкусовете.
Аз използвам от тези неръждаеми приспособления, където се разтварят като листенца на цвете и стават за всякакъв р-р тенджери. Пробвала съм навремето да варя и ориз - става. Та си мисля че е перфектно и за овес. Май ще взема да се пробвам утре и пак ще пиша.

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

МнениеПубликувано на: Пет Ное 01, 2013 2:45 pm
от Pipilota
Нимфичке, и аз имма такава формичка. Проблема е че крачетата й са много къси, и не позволяват да се напълни повечеко вода от долу. А за овеса ще трябва да се долива със сигурност. Дано да се получи, въпреки че имам големи съмннения...все пак това си е житна култура, и е малко упорита на варене....ама знам ли, дано да се получи :)

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

МнениеПубликувано на: Пет Ное 01, 2013 2:50 pm
от nympheacea
на мен ми се налага да доливам само ако варя по-дълго време. Нали слагаш капак отгоре да не излиза парата?

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

МнениеПубликувано на: Пет Ное 01, 2013 3:12 pm
от Pipilota
Ми слагам капак, ама колкото и да е, пак се изпарява. За овеса със сигурност ще трябва да се долива доста пъти. Обаче дано да се получи, ще е много удобно за безопасно варене без псувни :laugh:

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

МнениеПубликувано на: Пет Ное 01, 2013 4:50 pm
от Italiano
С едно такова метално за пара прецакахме една хубава тенджера с керамично покритие.
Сега си имаме уред за готвене на пара - чиста работа.
Ама щом е толкова корав този овес, не знам дали ще стане ...

Re: Шерлок Зонс - детективът на Зоната

МнениеПубликувано на: Пет Ное 01, 2013 5:57 pm
от HippoDel
Няма ли да е по-лесно, ако пак овесът първо е накиснат за през нощта и после да се вари, само че на пара. И аз ще пробвам, ама не днес, защото още имам сварен овес.
А за зеленчуците на пара, няма спор, несравними са с варените във вода. Преди да започна да варя зеленчуци на пара, въобще не ядях варени зеленчуци, защото са ми гадни. А тези на пара са мммммм-ммм-мммм вкусно! more-smile20