Страница 18 от 28

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Чет Сеп 10, 2015 9:57 pm
от Маня
negat1ve написа:Под "да ми хрупкат" се разбира почти сурови така ли? В смисъл от описанието на цялата процедура ми се стори, че няма достатачно време да се запекът стабилно и да хванат коричка? Т.е. да не се старая да ги запичам кой знае колко?

Не бих казала, че са сурови - все пак са минали през огън, но за кратко. За коричка изобщо не говоря. Това ще унищожи сума полезни вещества от зеленчука. Всъщност различните зеленчуци изискват различно време. Като си направя микс от чушка, домат, морков, броколи, карфиол, гъби и савойско зеле най-суров естествено остава карфиола, след това морковите, броколито, гъбите, чушката, домата, зелето (от полусурово към почти готово). Понякога, ако ми се играе повече и имам повече време си ги пека на отделни купчинки на плочата и постепенно вадя онова, което вече е готово. Или просто избирам по-малко зеленчуци с близки изисквания за термична обработка. Но тогава понякога обемът става огромен. И няма изяждане.
Е, аз по принцип по рецепта готвя само сладкиши - там ако сбъркаш брашното или захарта и всичко умира. Но тъй като вече и такива неща не правя - експериментирам. Понякога се получава, понякога не. Но рядко ми се случва да отиде нещо в кофата (освен ако не го препека, така че да не мога да го сдъвча :laugh1: ) Както днес се опитах да си направя пестил от сини сливи - но нещо фурната ме подведе. Уж на 50 градуса за сушене, а явно нещо не е било съвсем така (май ще викам майстор :laugh4: ). И като се прибрах след два часа - всичко беше на въглен и отиде в кофата. Добре че бяха само 1 кг сливи, че да не ме е яд чак толкова. А по инструкциите трябваше да съхне 5 часа на 100 градуса :laugh1:

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Вто Сеп 15, 2015 3:32 pm
от Маня
Ако ви е омръзнал нахута като добавка към салатата или да си правите от него хумус, ето едно предложение за "зален" хляб. Ще ви хареса.

НАХУТЕНИ ХЛЕБЧЕТА

всяко по 1 БВ

Изображение
Версия с купешко нахутено брашно в чист вариант - 1 БВ.

114 г - 6 БВ пълнозърнесто нахутено брашно (можете да си го направите и сами, като смелите същото количество нахутени зърна - 19 г е 1 БВ сух нахут или нахутено брашно)
ципка сол
1/2 ч.л. сода/1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. оцет
вода до получаване на тесто за кекс (около 1 ч.ч.)

Всичко се разбърква. По желание могат да се добавят подправки и 6 БМ смлени ядки (тогава всяко става по 1 БВМ). Сместа се разпределя в гнездата на форма за 6 броя мъфини (около 1 препълнена супена лъжица от сместа). Пече се в загрята на 150-160 градуса фурна за 20-25 минути.

Изображение
Версия от домашно смлян нахут с подправки и ядки - 1 БВМ.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Сря Сеп 16, 2015 12:16 pm
от Маня
А ето и нещо сладичко

НАХУТЕНИ МЪФИНИ

всеки по 1 БПВМ

Изображение

6 БВ - 114 г нахутено брашно/смлян у дома нахут
4 БП - 1 кофичка кисело мляко Олимпус 0%
2 БП - 16 г суроватъчен/яйчен протеин на прах
6 БМ - едро смлени ядки по избор (бадем, орех)
1 с.л. бакпулвер
стевия на вкус, по една-две щипки канела, джинджифил, карамфил, индийско орехче.

Смесват се нахутеното брашно и протеина на прах. Добавят се млякото и ядките. Разбърква се добре. Може да се добавят няколко лъжици вода. Сместа се оставя да поседи 20-30 минути, за да понабъбне нахута. Фурната се загрява на 160-170 градуса. Непосредствено преди разпределението на сместа във формата за мъфини се добавя бакпулвера. Мъфините се пекат 20-25 минути.

Добър апетит.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Сря Сеп 16, 2015 12:30 pm
от Katerinka
Маня а защо добавяш бакпулвера накрая ?

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Сря Сеп 16, 2015 12:38 pm
от Маня
За да си запази действието. При всички печива с бакпулвер или сода правя така. Ако преседи в сместа повече време преди печенето обикновено си губи ефекта и тестото не се надува добре. Това го знам от дългогодишна практика с разни незонови кексчета преди време.
А в случая с нахутеното брашно е добре то да "покисне" в течност, за да набъбне и ако е необходимо да му се добави после и още малко вода. Нали и нахут така се вари, първо го киснеш във вода за няколко часа, той почти си удвоява обема и тогава го вариш.

Сама можеш да видиш разликата от хлебчетата и мъфините - при хлебчетата пропуснах момента на киснене на брашното и те не бухнаха достатъчно. Ако ги бях оставила малко по-дълго преди да добавя содата с оцета щяха да станат по-пухкави.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Сря Сеп 16, 2015 2:13 pm
от negat1ve
Привет,

Две бързи питанки, че нещо зациклям. Възможно ли е пилешко филе (в случая пилешки гърди) да хване коричка без да изъхне прекалено много? На леко намазан (или без) с мазнина тиган в един момент започва да пуши и да изгаря, но няма и помен от коричка. При приготвяне на филето на фурна (в случая в иенско стъкло) хваща коричка, но само когато го оставих много повече време от необходимото за изпичане и поради това става доста сухо.

Някаква идея за зеленчукова добавка към 6 бр. белтъци от яйца като правя омлет? Дори и с подправки белтъците стават доста безвкусни. Единственното което ми иде наум е да добавя доматено пюре след като са готови и да задуша за малко по примера на една рецепта за бъркани яйца на майка ми, но съм малко негативно настроен към купешките пюрета. Мога да заменя пюрето със смлени пресни домати, но дори ако е само 1 БВ количеството пак е доста и крайния резултат ще бъде по-скоро супа.

ПС: Мъфините изглеждат страхотно!

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Сря Сеп 16, 2015 2:48 pm
от Маня
Ами с коричка, като печено пиле и при мен не се получава, освен ако не го препека прекалено много и то след това остава наполовина, че и още по-малко или става на подметка (за такова пиле син ми има лаф - "мъртво" и затова ме научи да правя "живо" пиле (за него вече обясних как го правя). Нито на тиган, нито във фурната. Такъв ефект май не е много зонов :laugh4:
Не съм пробвала да го правя в плик за печене.

Вместо 6 белтъка, можеш да сложиш 4 и да допълниш с 1 БП извара или сирене, или пък шунка или прошуто. Аз си го правя така. А за плънка често ползвам авокадо - 3 БМ (нарязано на кубчета или тънки резенчета - намазката на тигана не я броя, освен ако не сложа много по невнимание), 1 БВ печени чушки, 1/2 БВ задушен лук нарязан на тънки полумесеци и 1/2 БВ домат, нарязан по избор - на тънки полумесеци най ми пасва за омлет. И третия блок въглехидрат ми е някакъв плод. Става добре и с варен овес. За разкош и свежест без да броиш въглехидрати можеш да сложиш няколко листа бейби спанак, рукула, лист зелена салата или салата айсберг, някоя зелене подправка или 1-2 пера пресен или сибирски лук. Е, не е като омлет от цели яйца, ама жълтъците са пълни арахидонова киселина. В Зоната някои храни не вкусват точно както сме свикнали. Аз за себе си проблема го решавам с много билки и подправи (пък и те са много ценна храна в Зоната заради полифенолите).

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Сря Сеп 16, 2015 2:52 pm
от Katerinka
Маня написа:За да си запази действието. При всички печива с бакпулвер или сода правя така. Ако преседи в сместа повече време преди печенето обикновено си губи ефекта и тестото не се надува добре. Това го знам от дългогодишна практика с разни незонови кексчета преди време.
А в случая с нахутеното брашно е добре то да "покисне" в течност, за да набъбне и ако е необходимо да му се добави после и още малко вода. Нали и нахут така се вари, първо го киснеш във вода за няколко часа, той почти си удвоява обема и тогава го вариш.

Сама можеш да видиш разликата от хлебчетата и мъфините - при хлебчетата пропуснах момента на киснене на брашното и те не бухнаха достатъчно. Ако ги бях оставила малко по-дълго преди да добавя содата с оцета щяха да станат по-пухкави.


Винаги оставям сместа да престои половин час , но заедно с хлебната сода. Ще пробвам по твоя начин, че ми е интересно. Последно като печем крекери смесваме нахутено и овесено брашно. Така най ми харесват. :chef1:
Като си направя зимнината ще зонирам шкембе чорба без шкембе :lol:

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Сря Сеп 16, 2015 2:57 pm
от Маня
Katerinka написа:Като си направя зимнината ще зонирам шкембе чорба без шкембе :lol:

Аз я правя от гъби кладница. И си става супер "шкембе" чорба.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Сря Сеп 16, 2015 3:01 pm
от Katerinka
А пилешкото, доколкото си спомням от готварската си практика, която беше отдавна, за да стане с лек загар отвън и сочно вътре иска много силно загрят тиган и малко повече мазнина от намазан тиган. Сега не мога да преценя без да го правя, ама съм сигурна че 1 ч.л. ще е малко. Много е важно тигана да е много загрят.

В омлета и аз слагам сирене и печена чушка, и домати, лук не съм слагала, трябва да пробвам. :yess:

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Сря Сеп 16, 2015 3:03 pm
от Katerinka
Маня написа:
Katerinka написа:Като си направя зимнината ще зонирам шкембе чорба без шкембе :lol:

Аз я правя от гъби кладница. И си става супер "шкембе" чорба.



Сериозно!!! Не бие ли на гъби? :think2:

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Сря Сеп 16, 2015 3:11 pm
от Маня
Тъй като ядях само една истинска шкембе чорба, правена от един приятел (Бог да го прости!), друга не признавам - а ми харесваше някога, почнах да си я правя от кладница. Но не съм я зонирала. Това е от времето преди Зоната. Но изобщо не можеш да познаеш, че е от гъби, а не от шкембе. Със сичките й салтанати. В Зоната нещо не се справям с течните храни - супи и чорби имам предвид. Все стават огромни порции. Май само лещата я докарвам на чорбица в прилично количество. А често ми се дояжда супичка. И като не успявам да си направя зонова супа, си правя смутита :laugh1:

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Сря Сеп 16, 2015 3:51 pm
от Katerinka
Аз нагласих супа топчета, супа с месо и доматена супа, кебап върху овес :laugh1: , ризото с овес , гъби и домати, чушки с кайма, и разни постни бърламбочи, те поне са лесни, дробиш няколко блока и айде :laugh1:
Сега чакам една кайма да се размрази, и ще правим лозови сърми :chef1:

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Сря Сеп 16, 2015 4:01 pm
от Маня
Katerinka написа:Аз нагласих супа топчета, супа с месо и доматена супа, кебап върху овес :laugh1: , ризото с овес , гъби и домати, чушки с кайма, и разни постни бърламбочи, те поне са лесни, дробиш няколко блока и айде :laugh1:
Сега чакам една кайма да се размрази, и ще правим лозови сърми :chef1:


Ами споделяй ги. Може да помогнеш на някой зонковец да си разнообрази менюто. :)

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Сря Сеп 16, 2015 4:14 pm
от Katerinka
Ще , ще , само да си взема тетрадката от майка ми, че лятото тя готви , то и зимата повечето тя готви :laugh1:

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Нед Сеп 20, 2015 10:26 am
от Katerinka
Ето моята зонкоцепта за чушки с кайма 6 бпв :chef1:

Чушки почистени от семките по 80 гр всяка 2 бв
овес или ечемик 3 :bored1: по 14гр 42 гр 3 бв
лук 65 гр 1/2 бв
домати пресни 120 гр 1/2 бв
кайма 6 блока според ползваната

Овеса го накисвам от предната вечер, на сутринта го завирам един път и го оставям да поседи няколко часа. Режа лука и доматите на ситно и смесвам добре с каймата и овеса, и здраво подправки :lol: сол, черен пипер, червен пипер, аз харесвам люто, магданоз, чубрица, кимион на върха на ножа, индийско орехче, понякога и къри, и кой каквото се сети :lol: Разделям сместа на 6 порции и тъпча в чушките, после ги нареждам в тенджерка , заливам с водичка и варя на тих огън, ние ги предпочитаме хрупкави затова ги варим петнадесетина минутки.
Вместо сос си слагам 1-2 с.л. кисело мляко.
Всяка чушка е 1 БВП , за добаланс трява да се добави и 1 БМ :)
Да ви е сладко :laugh4: