Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Дискусии свързани с правилното и здравословно хранене

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Хранене и въпроси в Зоната (за начинаещи - тук) - част 4

Мнениеот gogo » Сря Окт 08, 2014 6:04 am

julypv2 написа:Исках да ви питам и друго нещо, когато сте в зоната часовете и блоковете за тях трябва ли да се спазват стриктно? Например, дали ако единия ден закуската ми е в 9 и се съобразявам със съответните часови диапозони, тогава си правя дневния ритъм според това, че закуската ми е в 10. А в друг ден закуската ми е в 8 и целия часови ритъм го нагаждам според закуската в 8. Или трябва всеки ден по едно и също време?

Аз работя като преподавател по приложно изкуство и точно 17.00, когато трябва да ми е следобедната закуска имам група, прибирам се към 6. И последните два дни, вече беше започнало да ми прегладнява и изядох своите 2 блока за вечеря, като оставих останалите два блока за късната вечеря. Мислите ли, че правилно съм постъпила или по-добре да се съобразявам с разпределението и да търся други начини как да прилапам набързо без да ме видят децата в 17.00ч. Тук ще имам нужда от помощ за да видя какво мога да си направя за тези закуски, освен мъфините. Не мога да хапвам кисело мляко, защото трябва да е нещо, което да прилапам набързо.

Благодаря :)

В Зоната не се спазват определени часове за хранене, а точно определен интервал между храненията. Между 2 хранения не трябва да има повече от 5 часа. За 17 часа можеш да помислиш и например за напитка от протеин на прах с някакъв въглехидрат и ядки за мазнина. Тук спецът определено е Маня. ;)
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната

София
Мъж

Зоната

Мнениеот julypv2 » Сря Окт 08, 2014 1:15 pm

Благодаря ти gogo :) и всички ЗоНовЦи :) за съветите, взех си бележка и продължавам в моето пътешествие.

Втората ми седмица в "Зоната" започва с повече надежда и по-голям устрем. Най-вече заради себе си, но и да докажа на съпруга ми, че това не е чудо за 3 дни. Много му се ядосах :( на коментара, въпреки че добре знае какъв е здравословния ми проблем. Добре, че не му обръщам внимание много много и бързо ми мина :) .

Днес имах малко повече почивка и наготвих следната манджичка 8БВ и 8БМ:
180 г зелен боб (домашно консервиран) - 1БВ
200 г патладжан - 1БВ + 2/3БВ
1/3 + овес (накиснат) - 1БВ
65 г лук - 1/2 БВ
18 гр. чесън - 1БВ
доматен сок (домашен) - 2БВ + 1/2 БВ
140 г нарязана червена чушка - 1БВ + 1/3 част
2 с.л + 2/3 с.л зехтин - 8БМ
1 чаша (250 мл) вода

Всичко това покъкри и го разделих на 2 порции по 3БВМ и оставих на съпруга, да опита останалите 2БВМ :) . На обяд хапнах първата порция от 3БВМ в съчетание с 3БП извара (нискомаслена). Най-накрая успях днес да се заредя от магазина на "Добрев".

За следобедната и късната вечерна закуска приготвих следното нещо:
Взех рецептата на кокосовите топчета, но направих следните промени:
14 бр. фурми - 7БВ
какао 4 с.л. - 2БВ
9 ореха - 9БМ

След като омесих всичко с една ч. л. вода, разделих сместа на 9 топчета, които при мен излязоха по 20г. За да допълня и протеините, към всяко топче добавих 1Б извара (нискомаслена) и така се сдобих със сладко-солена закуска за днес следообед. Всеоще не съм я пробвала, но мисля че ще задоволи моя вкус.

Усмивки и отново ви благодаря. :)
Аватар
julypv2
Новак в Зоната
Новак в Зоната

Мнениеот mahona » Сря Окт 08, 2014 1:20 pm

Изварата в сместа за бонбонките ли сложи ли отделно допълваш?Още не съм ги пробвала,но мисля че ще ги направя без протеин..
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната

Мнениеот Маня » Сря Окт 08, 2014 1:45 pm

Ако изварата се добави към бонбонките пак ще е вкусно. Може би ще е необходимо да се добави малко стевия. А има и вариант човек да си носи две бонбончета - едно сладко 1БВ+1БМ по оригиналната рецепта и едно солено бонбонче от овкусена с подправки извара. Аз практикувам втория варинат, когато ми свърши протеина на прах :) :) Ще пробвам днес да забъркам смесената версия с извара, мисля че ще е вкусно.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Мнениеот julypv2 » Сря Окт 08, 2014 7:35 pm

Здравейте,
аз направих този вариант, защото не обичам разни заместители и подсладители, нито пък протеини на прах. За мен фурмите си имат достатъчно сладост. Да ви кажа, превъзходни станаха. Дори мисля, че може да се добави малко канела за аромат. Естествено ако обичате повече сладичко, сложете стевия и хапвайте. Но, този път и аз бяха изненадата от вкуса, не успях да го хапна точно в 17.00, че бяхме в разгара с децата да правим джудженца. Усмивки :-)
Аватар
julypv2
Новак в Зоната
Новак в Зоната

Мнениеот julypv2 » Сря Окт 08, 2014 7:37 pm

mahona написа:Изварата в сместа за бонбонките ли сложи ли отделно допълваш?Още не съм ги пробвала,но мисля че ще ги направя без протеин..

Привет. Първо разделих сместа на бонбоните на 9 бонбончета по 20 гр. След това към всяко бонбонче добавих 1БП извара, омесих ги и се получи едно ново по-голямо бонбонче. :)

Честно да си призная и аз се изненадах от вкуса, много ми харесаха. Дори сега чакам с нетърпение вечерната си закусчица, за да хапна едно и да му се насладя както трябва, че в 17.00 не успях. :)
Аватар
julypv2
Новак в Зоната
Новак в Зоната

Мнениеот Маня » Сря Окт 08, 2014 7:50 pm

Моят опит с изварата стана на кремче :lol: . Защото мързеливо сложих всичко в робота. И разбира се, аз не мога без подправки - свежа мента и чили (без стевия). Но наистина стана много хубаво кремче. Но не е удобно за носене в джоба :laugh4: Но мен не ме притеснява, аз си ходя всеки ден с дисагите за 3 хранения - закуска, обед и следобедна закуска. :laugh1:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Мнениеот mahona » Сря Окт 08, 2014 7:51 pm

Значи тези почивни дни ще посветя и на бонбонките :laugh1: .А с какво смилате фурмите?Аз имам блендер ...и до там.Не го ползвам често май.. :hm:
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната

Мнениеот Маня » Сря Окт 08, 2014 7:54 pm

Можеш да ги нарежеш много ситно с нож, или ако имаш пасатор, с него. В блендера няма да стане, там има нужда от вода. Или ако имаш машинка за мелене на месо, може също да стане. Ама с ножа ще ти е най-лесно май, че иначе пада едно миене на съдове... :lol: :lol: Ядките може и начукани в хаванче.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Мнениеот mahona » Сря Окт 08, 2014 8:01 pm

Пасатор имам...значи с него ще омачкам фурмите,а с блендера ще прецакам ядките :laugh1:
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната

Мнениеот julypv2 » Сря Окт 08, 2014 10:02 pm

О, радвам се, че съм ви вдъхновила. :smdance: Аз, като човек, скаран с техниката :bored1: , накълцах си фурмичките, дори и орехчетата, и с двете ръчички си ги омесих. Иначе можете да замените какаото с рожковото брашно. Също се получава доста вкусно. :)
Аватар
julypv2
Новак в Зоната
Новак в Зоната

Мнениеот eldass » Чет Окт 09, 2014 8:08 am

Аз направих сурови бонбони от фурми, орехи и тахан, рожково брашно и канела - много ми харесаха, само са прекалено сладки, дори за моя вкус. Днес може да опитам и протеина на прах да вложа в тях, но ми е трудно с количеството вода.
Аватар
eldass
Студент в Зоната
Студент в Зоната

София

Мнениеот Маня » Чет Окт 09, 2014 8:37 am

Ако добавиш протеин - 2-3 с.л. вода. Иначе много омекват и се омазваш цялата.
Последния път комбинирах рошков и какао, за да не са много сладки. Аз им добавям свежа мента и чили, които леко убиват сладостта.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Мнениеот roksi » Чет Окт 09, 2014 1:23 pm

колко грама е рожковото брашно за 1бл.? да ли не беше 18 гр. :think2:

Някой ползвал ли е брашно от тапиока ? Маня ти няма как да не си запозната ,сподели ...
Аватар
roksi
Новак в Зоната
Новак в Зоната

Мнениеот eldass » Чет Окт 09, 2014 1:45 pm

Рожковото брашно е 18 гр. за БВ с 30 ГТ, при 70 за захарта примерно. Може би е оранжево според степента на вдигане на инсулина, и без това се ползва ограничено.
Аватар
eldass
Студент в Зоната
Студент в Зоната

София

Мнениеот Маня » Чет Окт 09, 2014 2:04 pm

Не съм ползвала тапиока. Но това брашно е с висок ГЛ - 62. Много въглехидрати (89 г на 100 г), почти никакви протеини в съдържанието. Получава се след доста сложна обработка на маниока, която в естествен вид е токсична. Процесът на обработка извлича нишестето и го прави нетоксично. Аз лично не бих ползвала този продукт. При всички случаи е червен.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната

ПредишнаСледваща

Назад към Здравословно хранене