Страница 16 от 28

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Вто Юни 02, 2015 3:31 pm
от mahona
Благодаря Маня! :bouquet: Такава вкусотийка ще си направя сега с бакла! :smdance:

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Вто Юни 02, 2015 3:33 pm
от mahona
Аз на шушулки си взех ..още с дребнички зрънца вътре.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Вто Юни 02, 2015 3:36 pm
от Маня
Значи 90 грама за БВ

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Вто Юни 02, 2015 4:10 pm
от Italiano
Обаче нещо бях чел за баклата за нежелани реакции, нещо рисково ... провери си все пак.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Сря Юни 03, 2015 4:13 pm
от tanita68
Малко рецептички от последните дни:
Понеже преди време си купих една тавичка, която е разделена на осем части и си правя рецептите за разни вкусотии все за 8 блока. Честно казано откакто я купих се родих - парчетата стават еднакви, а не както когато режа - едно по-голямо, друго по-малко. Та рецептата ми за тутманик:
8БПВМ
200гр.кисело мляко - 1БП+1БВ
една кофичка котидж - 3БП+3БМ
4 яйца - 4БП
овесени трици(по етикет) - 4БВ
грис(по етикет) - 3БВ - моят е овесен и го сметнах по 13гр за 1БВ
гхи - 1 и 2/3ч.л. - 5БМ
сода - 1ч.л.
Всичко се разбърква добре, оставя се да престои малко и се пече на умерена фурна до готовност(проверявам с клечка за зъби).
Скрит текст:
ИзображениеИзображение


Птичи гнезда - 5бр по 3БП+1/2БВ

420гр кайма(пилешка или телешка) - 10БП
130гр.стар лук - 1БВ
овесени трици(по етикет) - 1БВ
тиквички - 60гр - 1/4БВ - нарязани на малки кубчета
чушка 60гр - 1/4БВ - нарязана на малки кубчета
кисели краставички 2бр много мънички не ги броя
5 яйца - 5БП

Каймата се омесва с нарязания на ситно лук, овесените трици, нарязаните тиквички, чушка и краставички. Овкусява се със сол, чубрица и черен пипер, може да се сложи и магданоз. Разделя се на 5 равни части от които се оформят "гнезда". Поставят се в намаслена тавичка. Във всяко "гнездо" се чуква по едно яйце като се внимава да попадне в дупката и да не се разтече(много трудна мисия, при мен белтъка се разтече и после го разделих горе-долу по равно). Може ако имате по-големи форми за мъфини всяко гнездо да се постави в отделна формичка и тогава няма да има опасност от разтичане на яйцето. Пекат се в предварително загрята фурна до зачервяване. Може и да се запекат предварително за малко само гнездата от каймата и накрая чак да се чукне по едно яйце и да се дозапече.
Скрит текст:
Изображение

Всяко гнездо е 3БП + 1/2БВ. Сервира се със салата и някакъв плод за допълване на въглехидратните блокове. Например при мен - половин блок карфиол на пара и 1БВ домати. Плюс плод за десерт.
Скрит текст:
Изображение


А последната рецептичка от днес все още няма снимка към нея, но като я снимам ще я добавя. :)
Сладолед - 5БПВ

200гр прясно мляко - 1БП+1БВ
4 яйца - 4БП
14гр.брашно (може и без него и тогава се увеличават плодовете с един блок) - 1БВ
240гр.боровинки - 3БВ - може да се замени с плод според сезона
стевия на вкус, ванилия

Млякото се вари заедно с разбитите жълтъци и брашното до сгъстяване, добавя се стевията и ванилията, охлажда се. Белтъците се разбиват на твърд сняг, добавят се към охладения крем. Боровинките се пасират и се добавят към сместа. Всичко се обърква хубаво и се поставя с купата във фризера като на 15 минути се разбърква(през следващите 2-3 часа), за да не станат големи ледени кристали. Може да се разпредели в чаши и така да се сложи във фризера или да се изсипе в машина за сладолед. Разпределя се в пет чаши и към всяка се добавят ядки за 1БМ - 3 бадема или 1 орех или 3 лешника. При мен сместа стигна за напълването на 5 кофички от котидж. Така че си е доста като количество. :) В момента се замразява във фризера. Бях започнала да я бъркам на всеки 15 минути, но просто ме хванаха щурите и накрая я разсипах в кофичките от котидж, сложих им капачетата и ги пъхнах във фризера. :)
Ето и снимчици на сладоледа:
Скрит текст:
ИзображениеИзображение

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Сря Юни 03, 2015 4:26 pm
от Маня
Точно такава тавичка ми трябва за крекерите - 8 отделения, 8 крекера (с преработена рецепта за 8БВ разира се :) ) Танитка, как се нарича това чудо, да го подиря из нета?

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Сря Юни 03, 2015 4:27 pm
от mahona
Страхотни идеи Танче! Благодаря ти за тях! Още тези почивни дни ще забъркам солените рецепти.Сладко засега не ми се хапва и ще изчака сладоледа за другата седмица :laugh1:

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Сря Юни 03, 2015 4:33 pm
от tanita68
Маня, това "чудо" си го купих от лидъл и си е просто силиконова тавичка за печене.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Сря Юни 03, 2015 4:34 pm
от Маня
Виждам, просто точно днес си мислех, че ми трябва точно такова нещо. И къде да си потъря. Но едва ли тук в Лидъл има останали, а може и да не са ги доставяли. Те нали са кампанийна вериге :lol:

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Сря Юни 03, 2015 4:37 pm
от tanita68
Ами аз това си го купих преди няколко месеца. Забелязах, че такива кампании се повтарят тук през определено време. Сега съжалявам, че не си взех две - да си занеса едната в България. Много е удобна. Но ако по-нататък има пак такава промоция ще си взема. :)

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Пет Юни 12, 2015 7:45 pm
от Katerinka
И аз искам такава тавичкааа :laugh4:

Ето предложения и от мен:
Изображение

НАХУТЕНИ КРЕКЕРИ 12 бв

БРАШНО ОТ НАХУТ 190ГР ПО ЕТИКЕТ 12БЛ
ХЛЕБНА СОДА
СОЛ
ВОДА 150 ГР

ВСИЧКО СЕ РАЗБЪРКВА , И СЕ РАЗСТИЛА ВЪРХУ ХАРТИЯ ЗА ПЕЧЕНЕ ВЪВ ТОРТЕНА ФОРМА. ОТГОРЕ СЕ ПОРЪСВА С ПОДПРАВКИ НА ВКУС И СЕ ПЕЧЕ ВЪВ ФУРНА ДО ВТВЪРДЯВАНЕ. НА МЕН МНОГО МИ ХАРЕСАХА.ПРЕДИ ДА СЕ ИЗПЯКАТ ДО КРАЙ, МОЖЕ ДА СЕ РАЗРЕЖАТ ЛЕКО НА ПАРЧЕТА А СЛЕД КАТО СЕ ИЗПЕКОХА ГИ РАЗРЯЗАХ С ХАРТИЯТА И ГИ ПОДРЕДИХ В КУТИЙКА, ТАКА НЯМА ДА СЕ РАЗТРОШАТ

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Пет Юни 12, 2015 7:47 pm
от Katerinka
И още с нахутено брашно:
Изображение

НАХУТ ЛАНГИДИ 6 БПВМ

КИСЕЛО МЛЯКО 220 ГР 1БП 1БВ
ЯЙЦА 1 БР 1БП
БЕЛТЪЦИ 2БР 1 БП
ИЗВАРА 224 ГР 4 БП ПО ЕТИКЕТ
БРАШНО ОТ НАХУТ 80 ГР 5 БВ ПО ЕТИКЕТ
ХЛЕБНА СОДА
МАГДАНОЗ
ЧЕРЕН ПИПЕР
ЧЕРВЕН ПИПЕР
ЛЮТ ПИЕР
МАЛКО КЪРИ
ЧУБРИЦА

СМЕСТА СЕ РАЗБЪРКВА И СЕ ПЕЧЕ НА ЛАНГИДКИ В ТИГАН, КОЙТО НИЕ МАЗВАХМЕ ЛЕКО С ГХИ, КОЛКОТО ДА НЕ Е БЕЗ ХИЧ. СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ ЩЕ ПРОБВАМЕ ВЪРХУ ХАРТИЯ ЗА ПЕЧЕНЕ, ВЪВ ФУРНАТА КАТО КЕКС. ЛАНГИДКИТЕ ИМАХА ВКУС НА КАРТОФЕНИ КЮФТЕНЦА.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Пет Юни 12, 2015 7:52 pm
от Katerinka
mahona написа:Благодаря Маня! :bouquet: Такава вкусотийка ще си направя сега с бакла! :smdance:


Искам да вметна за баклата, че сурова е отровна за някои хора , от които съм и аз , така че внимавайте с нея. На 11 годими ме почерпиха със сурова прясна бакла и от две зърна щях да умра.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Съб Юни 13, 2015 8:19 pm
от Vellury
Здравейте!
Новачка съм в зоната - 11 дни - и с голям интерес чета всичко, което може да ми помогне в началото. Чувствам се прекрасно и Ви благодаря, че споделяте онова, през което сте преминали и може да облекчи зонуването на хора като мен, които стартират сега :flowerpot:
Ще предложа една скромна и лесна рецепта, но пък много вкусна, стига разбира се да нямате съпротиви да похапвате сурови тиквички. Аз я ползвам за вечеря като салатка или предястие. Ето я и нея:

Освежаваща салатка от филирани тиквички

240 гр. тиквички = 1 БВ
зехтин 2 БМ
1 скилидка чесън
сол и лимонов сок на вкус
обилно нарязан копър

Тиквичката отрязвам на 3 парчета и с белачакта за картофи филирам на много тънки лентички. Добавям останалите съставки и оставям няколко часа да престои в хладилника, след което си похапвам с кеф :laugh:

Ще се радвам, ако Ви хареса.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Съб Юни 13, 2015 9:08 pm
от Маня
Добре дошла, Vellury и успех в зонуването! Салатата ти е великолепна. И аз често си правя същата, но със сока на 1 цял лимон/лайм, така че да си стане направо 2 БВМ. И понеже съм мързелива - направо си настъргвам тиквичката на ренде Бьорнер. И ми е по-лесно и за дъвкане. :chef1: И тъй като съм любител на подправките (които са много ценен източник на полифеноли) добавям не само копър, но и магданоз, няколко листцета кориандър, задължително черен пипер, няколко листенца рукула и каквато още свежа зеленина има в наличност. Подправките, които са в минимални количества, в случая не се броят за блокове. Салатата идеално се комбинира както с "мърша" (пилешко, телешко, свинско, риба), така и с млечни източници на протеин, както и с варени/пуширани белтъци, които за облекчение могат също да се настържат в нея (или решени като омлет), за да се улесни сервирането и чистенето след вечеря - намалям броя на съдовете за миене :laugh1:

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Нед Юни 14, 2015 7:35 am
от Vellury
Благодаря Маня! :)
За салатката, разбира се, че търпи всякакви подобрения. Аз лично много я харесвам с добавка на извара, така ми става като "Снежанка". Дадох рецептата в изчистен вид, а всеки според вкуса си може да добавя каквото пожелае. Тези дни мисля да опитам предложените тук рецепти за закуските от 1 блок, но се чудя дали е уместно сега да ползвам брашно/грис или да поотложа, докато се стабилизирам в Зоната, както се препоръчва след 4-5 месеца хранене по този начин. Какво ще ме посъветвате?