Страница 14 от 28

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Съб Мар 21, 2015 8:06 am
от тина
Абсолютно :stupid: Смятах ги и се получи 4 рулца за 1 Въглехидратен блок :gunshot: Обаче пусто много ги обичам на чипс.Развивам рулцето и слагам в тавичка заслана с хартия.Пека на 150гр.-с вентилатор и ставаааа :yess:

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Пон Мар 23, 2015 1:09 pm
от kiki
Здравейте, защо не качвате тези великолепни вкусотии в раздела "Рецепти" ? :th: :chef1:

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Вто Мар 24, 2015 10:04 pm
от tanita68
Тина ме е изпреварила с карфиолената пица, но моя вариант е по-различен. :) Правя я в момента и като се опече ще я снимам. Та ето и рецептата:
При мен се получи 2БВ и 6БП и 6БМ
за основата -
440гр суров карфиол - 1БВ - нарязва се на по-малки розички и се смила в блендер, поставя се на кухненска кърпа и се изцежда до колкото може(аз в бързината пропуснах тази процедура :) )
1 яйце или 2 белтъка - 1БП
сол
сместта се поставя в тавичка с хартия за печене и се разстила на тънко, пече се до порозовяване на 200 градуса
за отгоре -
котидж - 2БП - аз сложих с масленост 0,3 по етикет
шунка - 1БП - по етикет
кашкавал - 2БП + 6БМ - по етикет
доматено пюре - 1/2БВ (при мен излезе 100гр по етикет)
печени чушки - 70гр - 1/2БВ
може да се добавят и други въглехидрати за да се изравнят блоковете, но аз предпочетох да си имам плод за десерт :)
Сега чакам да се опече и ще пробвам на вкус как е. Подправките са черен пипер и чубрица. :)

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Вто Мар 24, 2015 10:49 pm
от tanita68
Определено днес ми е ден за забравяне на какво ли не.
Забравих да сложа чубрица и черен пипер от бързане! Но пък и без тях пицата беше вкусна! :msmile5: Другия път трябва да не забравям да изцедя карфиола, че хартията под него беше мокра!
Така изглеждаше моето произведение. Хапнах си от него половината, което е равно на 1БВ и 3БПМ и допълних с 200гр круша за изравняване на блоковете. :)
Скрит текст:
Изображение

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Пон Мар 30, 2015 12:29 pm
от Italiano
Такааа, дойде ми шунковарът. А няколко дни след него - и термометърът за месо.
Направих си домашна шунка по рецепта от книжката с упътване. И, макар да бях чел, че е по-добре да не се слага чесън, се съобразих с рецептата и сложих чесън на прах.
Та, заради чесъна има малко вкус и аромат на русенско варено.

Имах известни перипетии покрай нагаждането на температурата на готвене. Май се подведох от снимката в Амазон, където термометърът беше показан забит в шуновара (то си има една дупчица за това). Затова и аз забих термометъра в месото. А на него свинското е показано за готвене до 85 градуса.
Пък в нета четох, че всъщност температурата на водата трябва да е 85 градуса, което означавало, че на месото ще е около 72-73 градуса, което пък било изчислено за идеална температура за приготвяне на шунка, за да не стане суха.
Трябва да се има предвид и че сложих контрафиле, а иначе повечето препоръчват плешка или бут, за да е по-мазничко, но те не се хранят по Зоната.

Като резултат: хареса ми, а по-важното е, че се хареса на съпругата.
Със сигурност има накъде да подобрявам рецептата. А тепърва ще опитвам и с пилешко месо.
Следващия път ще меря температурата на водата, а не на месото, и ще видим какво ще се получи.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Вто Мар 31, 2015 11:21 pm
от Маня
Когато ви се хапва нещо "сладичко" и вкусно, но да си е все пак зоново

Тахан "халва"

продукти за 1 БПВМ

1 БП - 8 г неовкусен суроватъчен протеин (по етикет) - зелен продукт
1 БВ - 13 г петмез от фурми (по етикет) - оранжев продукт - може да се замени с 2 накиснати за 5-6 минути и пасирани фурми
2 БМ - 1 с.л. тъмен сусамов тахан (удвоен заради протеина) - зелен продукт

Всичко се разбърква добре. Може да се оформи като блокче или бонбонче.

Скрит текст:
Изображение

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Сря Апр 01, 2015 3:43 pm
от bruki
Някой да ми предложи готова рецепта за кюфтета от телешка кайма/ готова/.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Сря Апр 01, 2015 4:20 pm
от Italiano
Взимаш кайма и я оформяш на кюфтета. :mrgreen:

п.с. И малко по-сериозно - просто добавяш подправки към каймата и рендосваш малко лук, който като цяло не влияе на количеството блокове.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Сря Апр 01, 2015 10:13 pm
от gogo
bruki написа:Някой да ми предложи готова рецепта за кюфтета от телешка кайма/ готова/.

Малко сухички ще се получат тия кюфтета. Добави и малко свинско от рибица. :chef1:

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Сря Апр 01, 2015 10:23 pm
от Маня
bruki написа:Някой да ми предложи готова рецепта за кюфтета от телешка кайма/ готова/.


Стават много приятни, ако се добавят 1:0,5 или 1:0,25 БП:БВ предварително накиснати овесени трици и щипка сода за хляб освен всички любими подправки. Така намалявам и обема на въглехидратите. Същото става и в същото съотношение накиснат и смлян суров нахут. И тогава носят много кимион. Добавяла съм и пасирано авокадо за мазнина. И във фурната стават великолепни.

Но ползвам само кайма от телешко филе или бонфиле, която я мелят пред мен.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Чет Апр 02, 2015 7:19 am
от тина
Маня,халвата изглежда страхотна :yess: А за кюфтетата някъде бях чела,че слагат 1-2с.л. к.мляко и не ставали така сухи!

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Чет Апр 02, 2015 7:08 pm
от bruki
На кюфтетата сложих и кисело мляко, и овесени трици , и сода + подправки. Станаха супер! :bigsm18:

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Пет Апр 03, 2015 12:29 am
от Italiano
Направих и пилешка шунка.
Доста добре се получи.
Остава само да "отработя" подправките.
Сложих черен пипер и индийско орехче. Орехчето го сложих и на свинската шунка и като че ли на нея повече и подхождаше.
На съпругата пак и хареса, което значи, че имам картбланш и занапред да майсторя домашни шунки.
:bigsm3:

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Съб Апр 04, 2015 4:37 pm
от tanita68
Ити, аз като пека шунка за коледа на етикета пише, че идеалната температура на месото, за да не е суха шунката или препечена е 75 градуса. Това е температура на месото. Не виждам как по температурата на водата ще определиш дали месото е готово. Но щом си се справил и ви е харесало действай както решиш ти. А на шунката от свинско много и върви ким(не кимион!). Пробвай, може да ви хареса. :)

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Нед Апр 05, 2015 8:37 pm
от ed_iv@abv.bg
molq za pomo6t biskvitite kolko grama e 1 blok molq pomognete :sad: :sad: :sad: :sad:

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Пон Апр 06, 2015 3:11 pm
от Italiano
Не яж бисквити!
Следвай стъпките:
1. Взимаш пакета с бисквити;
2. Отваряш кошчето (ако е с капак);
3. Изхвърляш пакета с бисквити;
4. Занапред не си купуваш пакети с бисквити.

Ако ти е жал да го изхвърлиш, можеш да го дадеш на някой друг да се тъпче с палмово масло, емулгатори и подсладители. Ако не ти пука за човека, де.
:)

п.с. Танита, ще да я пробвам тази подправка.