Страница 12 от 28

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Сря Мар 11, 2015 3:41 pm
от Маня
Закупената от Ити касерола е емайлирана. Така че отпада прехвърлянето на храната след готвене. Но за тежест - вероятно само той ще манитулира с нея, защото г-жа Ити, колкото е нежна и фина, едва ли ще има сили за нея. :laugh4: А и се страхувам за миялната машина дали ще издържи теглото й. :laugh4: А иначе е определено добър съд за готвене, защото освен всичко друго, може да се пести и енергия, защото дълго задържа температурата.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Сря Мар 11, 2015 4:59 pm
от Italiano
Ах, тази Маня - винаги е навътре в нещата.
Точно така - емайлирана е касеролата (даже го водят тройно емайлиране).
Това е и причината да не залепват нещата, както и да става за съдомиялна. Макар аз лично да не смея да я мушна там.
Както знаем, всяко покритие рано или късно се нарушава и изтърква. При чугуна хубавото е, че това по никакъв начин не променя "полезността" на материала. Докато при тефлона и керамиката, прецака ли се покритието, трябва да изхвърляш.
Както вече сам се уверих, при чугуна просто е невъзможно с едната ръка да държиш тенджерата, а с другата да сипваш храната. Макар този моя да се води по-олекотен, като представител на новата генерация чугунени съдове.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Сря Мар 11, 2015 8:33 pm
от mahona
Тина ...приготвих си за закуска утре твоят грисо-качамак...стана много вкусен!Благодаря ти за идеята.Аз го приготвих солен без яйце ,а с 3 БП извара и шарена сол и ГХИ.Голяма вкусотия стана.Увеличих малко водата,за да мога да го поваря повече .Нямам търпение да дойде утрото :lol: и да закуся с него.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Сря Мар 11, 2015 11:00 pm
от тина
Радвам се,че ти е харесало :skyle5: Става също хубаво и с чай.Точно като попарата от детските ми години ;)

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Сря Мар 11, 2015 11:09 pm
от HippoDel
Italiano написа:Ах, тази Маня - винаги е навътре в нещата.
Точно така - емайлирана е касеролата (даже го водят тройно емайлиране).
Това е и причината да не залепват нещата, както и да става за съдомиялна. Макар аз лично да не смея да я мушна там.
Както знаем, всяко покритие рано или късно се нарушава и изтърква. При чугуна хубавото е, че това по никакъв начин не променя "полезността" на материала. Докато при тефлона и керамиката, прецака ли се покритието, трябва да изхвърляш.
Както вече сам се уверих, при чугуна просто е невъзможно с едната ръка да държиш тенджерата, а с другата да сипваш храната. Макар този моя да се води по-олекотен, като представител на новата генерация чугунени съдове.

Щом е емаелирана, ако се чукне и край, пада емайла, като на едновремешните тенджери. :hm:

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Чет Мар 12, 2015 10:32 am
от mahona
Благодаря и за идеята с чая Тина...утре сутрин съм на бърканицата със силен липов чай вместо вода...Днес хапнах много сладичко и не ми се наложи да преживям 30 мин :lol: .Аз закусвам 5 дни в седмицата овес с извара,месце,маслинки и за останалите 2 дни ще ми е много удобно да си варя кашата.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Чет Мар 12, 2015 12:54 pm
от тина
Ето още една преработена рецепта.Стават страхотни и напълно режимни :Hello:
:bigarrow: Какаови мъфини

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Чет Мар 12, 2015 4:37 pm
от mahona
Лелеее Тина... от тази вкусотия направо се ококорих!Радост за очите ми!Добре ,че идват почивни дни и задължително ще ги направя,но понеже нямам такава рошава форма за мъфини,моите ще са малко неугледни,но надявам се вкусни!Ще докладвам! :lol:

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Чет Мар 12, 2015 5:06 pm
от mahona
Тина имам питанка..накисваш ли с нещо овесените трици и престоява ли сместа преди печене?Защото на качамака аз ги разбърках със 100 гр вода допълнително и престояха 15-на минути преди да сипя в горещата вода заедно с изварата.Помислих си че може да стане на бучки като ги сипвам сухи и затова ги овлажних.За сладките обаче ..нещо не ми хрумва как да ги овлажня..освен да престоят в разбитото яйце известно време :th:

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Чет Мар 12, 2015 6:05 pm
от тина
Не всичко разбърквам и пека.Никакво чакане :laugh3:

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Чет Мар 12, 2015 8:31 pm
от roksi
И аз нищо не изчаквам ,и не накисвам,до сега винаги ми се получава , един път изчаках 30мин.но не видях разлика.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Пет Мар 13, 2015 5:12 pm
от Italiano
HippoDel написа:Щом е емаелирана, ако се чукне и край, пада емайла, като на едновремешните тенджери. :hm:

Тя не е емайлирана по начина, по който си го представяш.
Не е онова бялото по тенджерите от едно време.
Цветът си е черен.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Пет Мар 13, 2015 7:09 pm
от mahona
Тина забърках и изпекох мъфините ти с какао.Станаха разкошни ,но нямат формата на твоите като бисквитки ,а са си точно мъфини.Формата ми е с 12 гнезда и забърках 2 дози....супер се получиха.Много е точна рецептата!Благодаря ти..разнообразих менюто си с още една вкусотия! :bouquet:

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Съб Мар 14, 2015 4:28 pm
от Tonkata
тина написа:Ето още една преработена рецепта.Стават страхотни и напълно режимни :Hello: .......

O-о-о колко си права !!! :yess:
Наистина са страхотни ! Благодаря ти за рецептата ! Готова съм и друго предложение да опитам, :chef1: !

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Съб Мар 14, 2015 9:33 pm
от G&T
Здравей тина, на пръв поглед много ми хареса рецептата ти за какаови мъфини, но искам да попитам дали не е сгрешена, тъй като какаото е сметнато за 2 БМ, а не за 2БВ? И ако е така то те не са балансирани според мен, ако не греша нещо разбира се. :hm:

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Съб Мар 14, 2015 9:48 pm
от Маня
G&T, Тина изрично е посочила, че какаото е определено по етикет. Различните видове какао могат да се причислят или към въглехидрати, или към мазнини, в зависимост от това каква част от какаовото масло е извлечена преди какаовото зърно да се смели на прах. Например какаовите зърна са си чиста мазнина и 1 БМ е 3 грама. За да си сигурна - просто виж етикета на какаото си и си го изчисли - в коя група влиза. Ако твоето е въглехидрат - просто трябва да се попреработи рецептата и пак ще станат вкусни. Аз например ги направих с цедено кисело мляко Олимпус 0% вместо с извара, просто защото нямах в момента. И си смлях какаови зърна на какаова маса вместо какао на прах, защото моето е повече въглехидратно. И със зехтин, защото ми е свършило гхи-то и от доста време се въздържам от него. А овесените ми трици по етикет са 19 г., така че ползвах 57 г.