Страница 11 от 28

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Сря Мар 04, 2015 6:21 pm
от himena
http://www.zajenata.bg/шакшука---яйца-по-арабски-recepta7289.html много вкусни яйца, само трябва да се премери с точност и стават зонови :)

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Нед Мар 08, 2015 11:47 am
от Gugi
Привет и от мен!

Аз да споделя една рецептичка, която случайно ми беше споделена от братовчедката на моя приятел. Взех, че я направих Зонова и стана просто чудесна!
Рецептата е за 6 блока ПВМ, но може да се направи за колко си пожелаете.

Киноа с риба тон:

Необходими продукти:
киноа - 6БВ (измерени по етикет)
риба тон в собствен сос (цяло филе) - 6БП (измерени по таблицата)
зехтин - 6БМ
лимон (сок) - не го броя, защото е половин изтискан лимон
зелен лук (2 стръкчета) - и него не го броя
соев сос на вкус (не го броя, защото според мен е не повече от 1/2 лъжичка)

Начин на приготвяне:
Сварявате киноата. Тя се вари 1:2 (киноа:вода). След като малко изстине добавяте рибата тон, лука, лимона, зехтина и соевия сос. Мерите готовата продукция и я разделяте на 6. Така може да хапвате забърканото чудо, като обяд, вечеря или между храненията.

Нямам снимки, че камерата на телефона ми сдаде багажа, но се надявам да пробвате тази лесна и вкусна рецепта :)

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Пон Мар 09, 2015 4:14 pm
от bruki
Здравейте!
В тази рецепта от сайта http://www.vzonata.com/banica-ot-oveseni-iadki/ е посочено,че 1ч.ч. кисело мляко е 2БП + 2БВ, а навсякъде пише,че 1ч.ч. кисело мляко е 1БП + 1БВ. Къде е грешката? :th:

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Пон Мар 09, 2015 4:31 pm
от Italiano
Сигурно е с американски продукти, та затова. Там млякото е по-концентрирано.
Виж че и сиренето го дава по 42 гр. за блок. В БГ няма такова обезмаслено сирене.
Не е нашенска тази рецепта.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Пон Мар 09, 2015 4:33 pm
от Melkat
bruki написа:Здравейте!
В тази рецепта от сайта http://www.vzonata.com/banica-ot-oveseni-iadki/ е посочено,че 1ч.ч. кисело мляко е 2БП + 2БВ, а навсякъде пише,че 1ч.ч. кисело мляко е 1БП + 1БВ. Къде е грешката? :th:

Вероятно авторката на рецептата е имала предвид грамажа за американското кисело мляко - то е по 120 грама за блок въглехидрат и блок протеин. Нашето кисело мляко е по 220 грама за 1 БВП.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Пон Мар 09, 2015 4:35 pm
от bruki
Italiano написа:Сигурно е с американски продукти, та затова. Там млякото е по-концентрирано.
Виж че и сиренето го дава по 42 гр. за блок. В БГ няма такова обезмаслено сирене.
Не е нашенска тази рецепта.


Благодаря! Ще си я направя по нашенски. :)

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Пон Мар 09, 2015 4:45 pm
от Italiano
Обаче два блока нашенско мляко ще ти разводни баницата. Имай го предвид!
Най-добре да остане 1 блок мляко, а да вдигнеш овеса с още 1 блок. Така и сиренето ще си остане 84 гр. за 3 ПБ.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Вто Мар 10, 2015 6:35 am
от Pipilota
Melkat написа:.....Вероятно авторката на рецептата е имала предвид грамажа за американското кисело мляко - то е по 120 грама за блок въглехидрат и блок протеин. Нашето кисело мляко е по 220 грама за 1 БВП.


Значи, авторката на всички рецепти, под които няма надпис от рода на " благодарим за тази рецепта на .... еди кой си" означава, че съм аз ;) ;) Понеже съм скромна :angel: , и не ми отива да напиша текст, в който да благодаря на себе си :laugh1:

Така че, ако липсва такъв текст, моля питайте ме :) Но в случая Ити е свършил чудесна работа както винаги, и е отговорил перфектно вместо авторката на рецептата :)))

В случая, можете да използвате една чаена чаша кисело мляко, само че да е по-изцедено. Млякото е балансиран продукт, така, че и да дойде малко в повечко, не е никакъв проблем, особено когато рецептата се разделя на порции.


Italiano написа:......Не е нашенска тази рецепта.
:lol: Итиии, баш си е нашенска рецепта....напълно моя измишльотина, ама се получи добре :chef1: ;) Просто съм ползвала американски продукти, понеже няма как да прелетя до БГ с торбичка, да си купя сиренце и да литна обратно в кухнята :laugh1:

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Вто Мар 10, 2015 8:39 am
от тина
Да ви представя и една закуска.Доста лесна за изпълнение.Рецептата съм я догодила за зонова от друг форум.Та не е авторска :refuse: Става нещо средно между грис и качамак :lol: Та ето я и кашата: 300гр.вода.42гр.овесени трици-3ВБ.112гр.извара-2ПБ.Оставяме да заври водата и прибавяме изварата и триците.Бъркаме до сгъстяване.Накрая разбиваме и 1яйце( или 2 белтъка)и го слагаме в кашата,като бързо разбъркваме.Може и без яйцето.Овкусяваме по вкус.Кайто иска солено,който иска със стевия.В моя вариянт е без яйце,сложих 3ПБ извара.Изображение

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Вто Мар 10, 2015 3:26 pm
от Italiano
Днес ми доставиха поръчаната от мен чугунена касерола на Лава.
И нямам търпение да я пробвам още довечера.
Някой готви ли в чугунени съдове (и по-специално в касерола/тенджера) и може ли да даде интересни рецепти?
Някой?

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Вто Мар 10, 2015 4:01 pm
от G&T
Здравейте, хрумна ми идея за зонови сърми, но тъй като исках всички продукти да са в зелено реших да пропусна ориза. Получи се кисело зеле с кайма и гъби и стана много вкусно :chef1: . Ето и продуктите: Кисело зеле - 1,400 кг. = 14 БВ, гъби - 4 ч.ч. = 2 БВ, кайма - 672 гр. = 16 БП, зехтин - 5 и 1/3 ч.л. = 16 БМ. Каймата се овкусява с подправки на вкус ( сол, черен пипер, кимион, чубрица ) и се задушава в зехтина, добавя се малко червен пипер и малко водичка, за да не се запържи много пипера, след което се смесва с нарязаното на ситно кисело зеле и задушените предварително гъби, добавят се подправки на вкус ( чубрица, черен пипер, кимион ) обърква се и сместа се изсипва в тава за печене. Долива се вода, да се покрие леко сместа и се слага във фурната да се пече. Ако киселото Ви зеле е много солено, може да го изтискате преди да го сложите.
Изображение

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Вто Мар 10, 2015 4:07 pm
от G&T
Снимката излезе доста голяма, за което се извинявам :(

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Вто Мар 10, 2015 7:05 pm
от gogo
G&T, ориза в сърмичките можеш да замениш с цял овес. Става фантастично. Изпробвано е. :chef1:

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Сря Мар 11, 2015 12:18 am
от HippoDel
Italiano написа:Днес ми доставиха поръчаната от мен чугунена касерола на Лава.
И нямам търпение да я пробвам още довечера.
Някой готви ли в чугунени съдове (и по-специално в касерола/тенджера) и може ли да даде интересни рецепти?
Някой?

Ити, с какво е по-специалното готвенето в чугунен съд? Тази касерола за котлон ли е или за фурна?

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Сря Мар 11, 2015 2:00 pm
от Italiano
Става и за котлон, и за фурна.
Като цяло вкусът е по-различен - като от едно време.
Снощи я пробвах с пържоли, праз и картофи във фурната. Реално се пече 30-40 минути, а после изключваш фурната. Но чугунът продължава да "готви" ястието, защото се нагрява много силно и дълго запазва топлината.
Нищо не залепва по него.
Миенето е малко трудно заради тежината на тенджерата. Иначе лесно се отмиват остатъците от храна. Но ей това е, че си е тежка.
Някой пекат цели пилета, ползват я за скара, правят супи, пекат хляб в нея (казват, че коричката става по-добра и хрупкава от хлебопекарните) ... а, бе, всичко може да се прави в нея.
И също много важно - чугунът е може би най-невредният материал за съдове за готвене - тефлони, керамика ... това са боклуци в сравнение с чугуна. А на места дори срещнах, че помага при хора с липса на желязо, но това вече ми се струва малко крайно.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Сря Мар 11, 2015 3:30 pm
от tanita68
Преди години имах един чугунен гювеч от свекърва ми. Те такова тежко нещо няма никъде другаде! Хубаво се готви ама да не го миеш ти! Рядко го ползвах точно поради тази причина. Другото неудобство е, че не трябва да се оставя яденето да стои в същия съд - тоест винаги след готвене в него яденето трябва да се прехвърли в друг съд, в който да се съхранява. Честно казано не си спомням лесно да са се отмивали остатъците от храна, бая търкане си трябваше. И вече не знам къде остана това чудо, но само веднъж се сетих за него - когато намерих рецепта за хляб в гювеч си помислих, че чугунения щеше да е идеален за тази цел. Иначе използването му си е равносилно на тренировка с тежести! :lol: