от Маня » Съб Май 03, 2014 6:27 pm
Как да си направим прясно домашно масло
Ако искате да намажете филията на детето си с прясно домашно масло или да изненадате гостите си, това може да стане много лесно, дори да нямате достъп до домашни млечни продукти. За зонуващите не е препоръчително да го ползват поне през първите няколко месеца от престоя си в Зоната.
кутийка животинска сметана 30% - 200 или 250 ml
1/4 ч.ч. топла вода (ако сметаната е течна вода не се слага)
Изсипвате сметаната и водата в кухненския робот с приставката за разбиване на кремове. Пускате робота на максимална скорост и изчаквате докато почне да забавя скоростта си сам (10-15 минути). Маслото се отделя от млякото и водата. Течността, т.нар. butter milk може да използвате да замесите вкуснотии за близките си с обезмаслено мляко. Пречеждате през марля/чорапче и обирате маслото.
Пробвах и с едно изостанало маскарпоне от времето преди зоната с поизтекъл срок на годност и маслото стана великолепно. Но го подарих на приятелка.
От кутийка от 200 ml сметана 30% излязоха 73 г масло
Допускам, че по подобен начин може да се направи масло и от каймак на домашно прясно мляко. Онези дето си имат кравичка, овчица, биволица, козица, ако при варенето на млякото си заделят каймака, с тази процедура биха могли да го превърнат в качествено домашно масло. Което пък да се преработи на ГХИ, за онези, които го предпочитат.
Последна промяна
Маня на Пон Май 05, 2014 6:33 pm, променена общо 3 пъти