Готвене и рецепти в Зоната - част 1

Дискусии свързани с правилното и здравословно хранене

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот HippoDel » Пон Ное 11, 2013 3:50 pm

Karrita написа:Мисля да изпробвам II вариант на крема, Hippo :lol:
Режа го на парчета, защото тоя блат става много тънък и препечен ( подобно на оригиналния блат на торта "Гараш" ) и така се напоява по добре със сиропа и крема.

Ясно и аз така си помислих, ама за по-сигурно да попитам. ;)
Аз все пак, ако я правя, мисля да пробвам с цял блат. :hug:
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Зоната
 

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот a_krysteva » Пон Ное 11, 2013 9:16 pm

Кари,благодаря ти за чудесната торта.Уникална е.Получи се много добре.
Аватар
a_krysteva
 
Мнения: 10
Регистриран на: Пон Апр 08, 2013 12:09 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот marianapanova » Пон Ное 11, 2013 9:37 pm

Karrita написа:Здравейте малки, големи и още по-големи зоНбита :lol:
Ето какво си сготвих днес за вечеря :cook:

Чушки с кайма и гъби - 6 блока (2x3 )

6 бр. средно големи чушки ( 240 гр. ) - 2 БВ
360 гр. пресни гъби - 1 БВ
14 гр овес - 1 БВ
168 гр. телешка кайма - 6 БП ( каймата е по 28 гр. защото е домашно мляна от месо )
2 ч.л. зехтин - 6 БМ
сол
чубрица
риган
червен пепер
черен пепер
или който каквито подправки обича

Умишлено БВ са с по един по малко за да има чаша вино ( 115 гр. ) към вечерята. Който не желае вино, може да добави домат - 240 гр и да увеличи овеса на 28 гр.

Задушават се ситно нарязаните гъби, докато покафенеят. Към тях се добавя каймата, като в тенджерката трябва да има малко вода и предварително свареният овес. Задушава се докато каймата се посвари и който ще слага домати, сега му е времето :). Сместа стои на котлона докато водичката поизври, след което се добавя зехтина и подправките.
Чушките се почистват, измиват и посоляват малко отвътре. Пълнят се с плънката и се слагат във фурната, като се слага малко вода на дъното на тавата.
Да Ви е сладко!
Скрит текст:
Изображение
Кари мила чушките за да са 2ВБ не трябва ли да са 480 гр. Мисля да ги пробвам тези вкусни чушки ;)
www.vzonata.com
Всеки изминал ден във всяко едно отношение,положението ставв все по-добро и по-добро.....
Аватар
marianapanova
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 530
Регистриран на: Вто Фев 05, 2013 2:02 pm
България,Пловдив

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Pipilota » Вто Ное 12, 2013 4:00 am

Кариии, тората си отиде на мястото ТУК Благодарим много за рецептите и че спомагаш а обогатяването на колекцията. :rheart:
Ако продължаваш в същия дух, може да спечелиш приза за :zonepeper: кулинар на Зоната :zonepeper:
"Притеснявам се, когато някой ми прави комплимент. Притеснява ме, че не казва достатъчно..." :fly:
Аватар
Pipilota
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1284
Регистриран на: Чет Фев 07, 2013 5:12 pm
Chicago/Varna-Asparuhovo
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Karrita » Вто Ное 12, 2013 12:54 pm

marianapanova написа:
Karrita написа:Здравейте малки, големи и още по-големи зоНбита :lol:
Ето какво си сготвих днес за вечеря :cook:

Чушки с кайма и гъби - 6 блока (2x3 )

6 бр. средно големи чушки ( 480 гр. ) - 2 БВ
360 гр. пресни гъби - 1 БВ
14 гр овес - 1 БВ
168 гр. телешка кайма - 6 БП ( каймата е по 28 гр. защото е домашно мляна от месо )
2 ч.л. зехтин - 6 БМ
сол
чубрица
риган
червен пепер
черен пепер
или който каквито подправки обича

Умишлено БВ са с по един по малко за да има чаша вино ( 115 гр. ) към вечерята. Който не желае вино, може да добави домат - 240 гр и да увеличи овеса на 28 гр.

Задушават се ситно нарязаните гъби, докато покафенеят. Към тях се добавя каймата, като в тенджерката трябва да има малко вода и предварително свареният овес. Задушава се докато каймата се посвари и който ще слага домати, сега му е времето :). Сместа стои на котлона докато водичката поизври, след което се добавя зехтина и подправките.
Чушките се почистват, измиват и посоляват малко отвътре. Пълнят се с плънката и се слагат във фурната, като се слага малко вода на дъното на тавата.
Да Ви е сладко!
Скрит текст:
Изображение
Кари мила чушките за да са 2ВБ не трябва ли да са 480 гр. Мисля да ги пробвам тези вкусни чушки ;)

Да, Марианко, правописна грешка, благодаря ти :lol:
Най-трудното тук е да ти паснат чушките по грамаж :) , аз взех акъла на пича в магазина да ми тегли чушки, докато най-накрая натъкмих 6 бр., голямо ровене беше :laugh3:
Ask for more!
Аватар
Karrita
Доцент в Зоната
Доцент в Зоната
 
Мнения: 984
Регистриран на: Чет Окт 24, 2013 11:20 am
Несебър

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Karrita » Вто Ное 12, 2013 12:59 pm

pipilota написа:Кариии, тората си отиде на мястото ТУК Благодарим много за рецептите и че спомагаш а обогатяването на колекцията. :rheart:
Ако продължаваш в същия дух, може да спечелиш приза за :zonepeper: кулинар на Зоната :zonepeper:

Пипи, мерси много за уважението и добрите думи, но чак "почетен член" не съм заслужила май още :roll:
Иначе ми прави кеф да майсторя разни неща в кухнята и ако стават добри с най-голямо удоволсвие ще ги споделям с вас! За мен е чест, благодаря! :cooking1: :bigsm18:
Btw, надявам се да измайсторя една много хубава занова торта за рождения ден на сайта :lol:
Ask for more!
Аватар
Karrita
Доцент в Зоната
Доцент в Зоната
 
Мнения: 984
Регистриран на: Чет Окт 24, 2013 11:20 am
Несебър

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Pipilota » Вто Ное 12, 2013 3:33 pm

Кари, :hug: имаш още време до рождения ден на сайта :love: Официалната дата, когато се роди сайта , и го пуснах онлайн беше на 9 януари, 2012 :occasion-candle: Много исках за коледа да го пусна тогава, но не ми стигна вемето с всичките статии, правенето на картинки, снимки и т.н., но сега, почти година по-късно осъзнавам, че наистина си е заслужавало всичко :applaus:
Така че обещаната торта за рождения ден ще си я търсим на 9.1.13 да знаеш :bigsm24:
"Притеснявам се, когато някой ми прави комплимент. Притеснява ме, че не казва достатъчно..." :fly:
Аватар
Pipilota
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1284
Регистриран на: Чет Фев 07, 2013 5:12 pm
Chicago/Varna-Asparuhovo
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Karrita » Вто Ное 12, 2013 4:35 pm

pipilota написа:Кари, :hug: имаш още време до рождения ден на сайта :love: Официалната дата, когато се роди сайта , и го пуснах онлайн беше на 9 януари, 2012 :occasion-candle: Много исках за коледа да го пусна тогава, но не ми стигна вемето с всичките статии, правенето на картинки, снимки и т.н., но сега, почти година по-късно осъзнавам, че наистина си е заслужавало всичко :applaus:
Така че обещаната торта за рождения ден ще си я търсим на 9.1.13 да знаеш :bigsm24:

Пипи, ако успея да го измисля я имате, но с една година по-късно 2014 ;)
Ask for more!
Аватар
Karrita
Доцент в Зоната
Доцент в Зоната
 
Мнения: 984
Регистриран на: Чет Окт 24, 2013 11:20 am
Несебър

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Pipilota » Сря Ное 13, 2013 12:04 am

Абе Карии, какви ги бръщолевя аз... :dum: исках да напиша 9 януари 2013, не 2012 :stupid: Т.е сега януари 2014 ще станем на една годинка, и това ще е първият ни рожден ден :bigsm27: :bouquet:
"Притеснявам се, когато някой ми прави комплимент. Притеснява ме, че не казва достатъчно..." :fly:
Аватар
Pipilota
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1284
Регистриран на: Чет Фев 07, 2013 5:12 pm
Chicago/Varna-Asparuhovo
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Karrita » Сря Ное 13, 2013 11:37 am

pipilota написа:Абе Карии, какви ги бръщолевя аз... :dum: исках да напиша 9 януари 2013, не 2012 :stupid: Т.е сега януари 2014 ще станем на една годинка, и това ще е първият ни рожден ден :bigsm27: :bouquet:

Знам, знам :laugh4:
Ask for more!
Аватар
Karrita
Доцент в Зоната
Доцент в Зоната
 
Мнения: 984
Регистриран на: Чет Окт 24, 2013 11:20 am
Несебър

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот HippoDel » Сря Ное 13, 2013 4:30 pm

По заповед на :pipilota: , премествам рецептичката от моя дневник, тук, където и е мястото. ;)


Попи, така го сметнах, ако искаш пробвай, може и с половин доза да опиташ, като начало.

фалафели на фурна 11ВБ+11МБ

2ч.ч. сварен нахут 8ВБ
1глава лук 130г 1ВБ
2-3 скилитки чесън
1-2 с.л.нарязан на ситно магданоз
2 с.л.брашно 2ВБ
1ч.л.смлян кориандър
1ч.л.кимион
1/2ч.л.сода
сол
черен пипер
3ч.л.+2/3ч.л. зехтин 11МБ

Загряваме фурната на 180 градуса.Слагаме всички продукти в кухненски робот и правим на пюре.От готовата смес оформяме малки топчета, поставяме в тавичка, послана с хартия за печене и печем около 15- 20 минути.
Пиши, дали са се получили. Успех! :hug:


Хипо, най-накрая направих фалафелите. Аз промених количествата, че направих цял килограм нахут, ама да има за няколко дни. Един фалафел ми е 1 ВБ. Използвах сладоледена лъжица за форма и станаха 25 бр. :lol: Имам и снимков материал.

Мъжът ми от утре започва да пости, та заделих малко нахут и направих една разядка като хумус, но без тахан, само с чесън и зехтин, кимион, магданоз и кориандър. Сметнах си я и нея на блокове, за да мога и аз да хапвам като гарнитура към салата.

Всичко много хубаво, но вчера цял ден киснах нахута, снощи 2 часа го варих и днес 2 часа доварявах :о Който иска да пробва, да има здрави нерви. Стана много вкусно и сега със сигурност ще хапвам нахут вместо хляб, че иначе въртя-въртя и все мятам по 1 филия в тостера, защото не ми харесва обикновен нахут.
Последна промяна HippoDel на Сря Ное 13, 2013 4:35 pm, променена общо 1 път
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Italiano » Сря Ное 13, 2013 4:33 pm

Хммм, това изглежда сравнително лесно за приготвяне.
Само дето не знам откъде да намеря нахут в Благоевград.
Някой от някоя от големите вериги да препоръча ...?
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Karrita » Сря Ное 13, 2013 4:50 pm

Italiano написа:Хммм, това изглежда сравнително лесно за приготвяне.
Само дето не знам откъде да намеря нахут в Благоевград.
Някой от някоя от големите вериги да препоръча ...?

Ити, навсякъде има нахут, даже и в малките магазини. Щом в наше село намерих в обикновен магазин, не може при вас да няма. :lol:
Ask for more!
Аватар
Karrita
Доцент в Зоната
Доцент в Зоната
 
Мнения: 984
Регистриран на: Чет Окт 24, 2013 11:20 am
Несебър

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот HippoDel » Сря Ное 13, 2013 7:56 pm

Ох, тази вечер каква вкусна зонова лещичка си сготих, м м мммм....more-smile20

Исках да ви питам, вие като готвите с чесън, смятате ли го към ВБ? Ако е 1 скилитка ОК, ама ако е повече? Не трябва ли да се изчислява и той? От http://www.bb-team.org/hrani/id/504231_chesan-surov излиза, че 1ВБ=29гр., което си е 1 глава чесън. Значи, ако ползвам 2-3 скилитки, то си е 1/4 ВБ, сериозна работа! :think2:
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот Pipilota » Чет Ное 14, 2013 5:27 am

Хипо, аз да ти кажа, чесъна и горчицата изобщо не ги броя..то трябва тотално да изперкам ако започна да се втелясвам толкова... :notagree:
"Притеснявам се, когато някой ми прави комплимент. Притеснява ме, че не казва достатъчно..." :fly:
Аватар
Pipilota
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1284
Регистриран на: Чет Фев 07, 2013 5:12 pm
Chicago/Varna-Asparuhovo
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната

Мнениеот HippoDel » Съб Ное 16, 2013 5:58 pm

pipilota написа:Хипо, аз да ти кажа, чесъна и горчицата изобщо не ги броя..то трябва тотално да изперкам ако започна да се втелясвам толкова... :notagree:


И аз бях така преди, докато не ми се наложи да сложа в любимата ми супа от броколи цяла глава чесън и тогава се замислих и проверих, а това си е 1ВБ! Разбира се всеки си решава сам, а просто исках да отбележа, че чесънът не е за подценяване, защото се оказа, че е високовъглехидратна храна. Съдържа повече въглехидрати от банана, моркова, лука и т.н. :hug:
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

ПредишнаСледваща


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта