Страница 10 от 28

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Съб Фев 07, 2015 1:19 pm
от gogoh
Manya написа:Можеш да си направиш кюфтето с количеството блокове протеин, които ще хапваш с него - 2 или 3, или 4... едно "голямо" плоско кюфте. Спестяваш си броенето на кюфтетата :laugh1:

Да, така е, но давам пример - сега на обяд с 3 кюфтета (3 БП) трябваше да изям 240 гр. домати, 440 гр. краставица, 340 гр. ряпа + 9 маслини. Само зеленчуците са 1020 гр. , т.е. килограм :wow: . Не съм малък, но ... това количество си ми идва определено в повече. За това реших, че в този случай е по-добре да хапна 2 кюфтете (2 БП) + редуцирани зеленчуци = 2 БВ + 6 маслини = 2 БМ. Та искам да кажа, че с по-малките дози е по-удобно и предразполага към по-голяма гъвкавост.
Иначе много благодаря за съветите ви дами :bouquet: . :)

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Съб Фев 07, 2015 1:27 pm
от gogoh
Между другото, искам да споделя още малко опит в готвенето - приготвянето на някой рецепти. Вчера, като се прибрах след работа за около 30 мин. си приготвих кюфтенца от тиквички. Много са приятни, но първия път като ги пекох върху хартия (след спазване на технологично време за приготвяне) - сместа се разпадна и после се изпече не съвсем добре. На места - изгоряла, по средата - глетава... Та вчера реших да ги изпека в силиконови формички. Станаха прекрасни :smdance: . Преди 15 дни си купих такива формички за мъфини. Установих, че една от тях побира точно 80 гр. готова смес, което е точно един троен блок. Много са удобни и отнемат време за претегляне.
Та ... просто пиша за обмяна на опит. :applaus:

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Съб Фев 07, 2015 1:31 pm
от Маня
Въпрос на "проектиране" на менюто за деня. Освен това, когато си избрал схема (като пример 3:2:1:3:1) на блоковете в храненията за деня, е добре да се спазва. А не днес на обед 3, а утре 2, а в други ден пак да им сменяш местата. А въглехидратите просто трябва да промениш така, че да намалиш обема - например да си направиш салатата с половината от изброените от теб зеленчуци и за десерт да хапнеш плод, с който да допълниш въглехидратите. Или да замениш половината от краставицата и ряпата с нахут и пак да си добавиш плод. Въпрос на "проектиране" на по-малки по обем порции и все пак балансирани 1:1:1

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Съб Фев 07, 2015 2:02 pm
от gogoh
Manya написа:Въпрос на "проектиране" на менюто за деня. Освен това, когато си избрал схема (като пример 3:2:1:3:1) на блоковете в храненията за деня, е добре да се спазва. ... Въпрос на "проектиране" на по-малки по обем порции и все пак балансирани 1:1:1

Схемата ми я обсъждахме няколко страници по-назад. Поради спецификата на работното време и ранното ми тръгване (сутрин в 6.30) се наложи да прибегна към 3 : 1 : 3 : 1 : 3 : 1 - съответно 5.30 : 9.30 : 12.30 : 16.00 : 19.30 : 21.30. Определено схемата работи за мен. За съжаление по някога в зависимост от странични фактори се налагат отклонения. Едва ли във форума има хора, които са безгрешни. "Прекаления светец и Богу не е драг".

П.С. Всъщност ... ненапразно съм избрал точно този аватар.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Съб Фев 07, 2015 2:24 pm
от Melkat
Всъщност, какъв е проблемът ако се променят блоковете? :th: Нямам спомен д-р Сиърс да е категоричен в това отношение, но пък може и да съм го забравила. Мисля, че идеята е да се поддържат постоянни нива на хормоните, като се спазват интервалите между храненията и балансираната храна. Вероятно на всеки от нас се налага да прояви гъвкавост, когато ангажиментите ни го налагат. И аз го правя поне веднъж седмично :)

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Съб Фев 07, 2015 3:36 pm
от Маня
Поне в началото, докато организмът постигна хормонален баланс (а това не става за седмица-две, бъдете сигурни) е добре режимът да е максимално стриктен - дали ще е в пет или шест хранения не е от значение (поне според мен). След като се усвоят принципите на Зоната и комбинирането на храните, и организмът се понамести, човек може да проявява гъвкавост в диетата.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Съб Фев 07, 2015 3:47 pm
от gogoh
Melkat написа:Всъщност, какъв е проблемът ако се променят блоковете? ... Вероятно на всеки от нас се налага да прояви гъвкавост, когато ангажиментите ни го налагат. И аз го правя поне веднъж седмично :)

Напълно съм съгласен. Мисля, че във всичко това има и известна доза психическа нагласа, която (поне за мен) изобщо не е без значение. В действителност най-големият рефер е времето в дългосрочен план. За краткосрочният нямам какво повече да искам. За по-малко от месец съм свалил около 7 кг (поне сутринта така каза кантарът). Чувствам се добре. Не мога да кажа, дали съм изцяло в зоната, защото има дни, в които се чувствам много по-добре от други. Обикновено в спокойните ми делнични дни усещам прилив на енергия. Когато обаче дните са натоварени и задачите следват една след друга ... като, че не ми остава много време да се замислям имам или нямам енергия в повече. Резултатът е умора в края на работния ден, въпреки спазването на часове, количества, комбинации, грамове ... :hm:

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Съб Фев 07, 2015 3:55 pm
от mahona
Аз лично в по натоварени дни не се замислям дори и хапвам 1Б повече за деня,независимо къде успея да го добавя...опитай и ти и чувството за жизненост и енергия няма да те напусне.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Съб Фев 07, 2015 4:05 pm
от gogoh
mahona написа:Аз лично в по натоварени дни не се замислям дори и хапвам 1Б повече за деня,независимо къде успея да го добавя...опитай и ти и чувството за жизненост и енергия няма да те напусне.

С удоволствие, стига да е разрешено. Всъщност - опитвам се да се съобразявам с правилата все пак. Предполагам, че и това оказва влияние върху добрия резултат. Има предвид свалените килограми. Иначе определено в спокойните делнични, както и през почивните дни ефектът, се усеща. :smdance:

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Съб Фев 07, 2015 5:50 pm
от mahona
Логично е ,когато е по натоварено да се изразходва повече енергия и съответно е нужно повече гориво...така че следвайки тази логика аз вдигам с по 1 блок храненията в движение понякога.Не ми се е отразило на темповете на сваляне.Просто се чувствам заредена и енергична.И понеже си нося точно блокове на работа,когато денят ми стане доста напечен просто си вземам 1 кисело мляко,правя си айрян от половината...изпивам го и след това продължавам в супер темпо задачите си. :smdance:

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Чет Фев 19, 2015 1:41 pm
от Elina1
Имам една много вкусна рецепта за мариновано свежо сирене, но за мариноването се използва зехтин и то доста - 150мл. След изваждане зехтина може да не се консумира, та дали ще свърши работа в зоната?

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Чет Фев 19, 2015 1:50 pm
от Маня
Редовно си мариновам в зехтин и подправки свежото сирене на Хелиос, защото иначе ми е ужасно безвкусно. И си го хапвам като неовкусено. Само че не добавям друга мазнина, а колкото е останало по парченцата. Зехтинът не попива вътре в сиренето, освен ако не го надупчиш, но този, който остава по хапките е около 1 БМ за 1 БП от сиренето. И в бурканчето, в което си го правя просто при следващото зареждане със сирене добавям ако е необходимо още малко зехтин и подправки. А понякога от този вече овкусен зехтин ползвам в салатите.
Така че овкусено свежо сирене в зехтин е не лош избор за Зоната, а и вкусен.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Чет Фев 19, 2015 1:59 pm
от Elina1
Маня, това определено е добра новина за безвкусните ми салати от вносни марули.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Чет Фев 19, 2015 2:03 pm
от Маня
Между другото така си овкусявам и нискомаслено сирене на Маджаров или Добрев. Винаги внася разнообразие в менюто. Само че там блокчето е 28 г :laugh1: , а на мен ми се иска да схрускам цялата буца :laugh1: Не съм се сетила да пробвам с котидж и извара, но никога не е късно.

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Чет Фев 19, 2015 2:05 pm
от Elina1
От къде ги вземаш тези сирена и какъв е процента на мазнината в тях?

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

МнениеПубликувано на: Чет Фев 19, 2015 2:07 pm
от Маня
На Маджаров го намирам в един магазин на Попа. На Добрев е в неговите млекарници. А от Метро си купувам и на Олимпус едно нискомаслено. Маслеността им май беше 10-12%. Но аз без сирене не мога и си хапвам макар и по малко, но не добавям мазнини, колкото и нискомаслено да се води.