Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Дискусии свързани с правилното и здравословно хранене

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот ginette » Сря Яну 28, 2015 2:47 pm

ginette написа: mahona,благодаря ти за рецептата,като за първи път ще спазя точно продуктите ,както си ги изчислила и ще докладвам :) Ще гледам да ги направя 9 бр,ако не ще тегля ,като ги сготвя (както и с другите ястия )и ще деля :hug:

mahona,направих сармичките :yess: -7БПВМ.Имах само пилешко в момента,затова се наложи да намаля продуктите.Кисело зеле 4БВ=400гр,2БВ сварен овес ,1БВ праз ,7БМ.Използвах указанията на Маня (не че досега не съм правила сарми).Надявах се да оформя 7 броя ,но не успях ,направих 12 бр,след като ги сготвих ги притеглих и ми се получи 120 гр за 1БПБМ .За първи път реших да ги сваря в тенджерата под налягане (за по-бързо ) :laugh1: и за 30 минути бяха готови .Описанието ми е подробно ,но нали има начинаещи ,може и да ги улесня.Мисля да направя по същият начин пълнени чушки с кайма .Там ще се затрудня с чушките ,та ако има някой рецепта с удоволствие ще се възползвам :)
Аватар
ginette
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 259
Регистриран на: Нед Юни 16, 2013 1:34 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Зоната
 

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Сря Яну 28, 2015 2:53 pm

1 средна чушка е около 1/2 БВ - излиза между 110 и 140 г. (като се махне семето и дръжката).А ако имаш връзки в плод и зеленчук, си избираш чушки с еднакъв грамаж - теглиш си ги една по една, ако няма опашка :laugh1: (на мен това ми се случва често в моята зарзаватчийница, все гледам да избирам "мъртво" време за пазаруване) и оттам нататък е лесно.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот ginette » Сря Яну 28, 2015 3:25 pm

Маня ,моите чушки са бланширани и замръзени. ;)
Аватар
ginette
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 259
Регистриран на: Нед Юни 16, 2013 1:34 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Сря Яну 28, 2015 3:38 pm

Размразяваш и на същия принцип - те така почти не губят от теглото си. 1 чушка - 1/2 БВ. Добавяш 2 блока кайма и 1 блок овес и 1/2 блок смес от лук, домат и морков, подправки на вкус. И имаш чушка от 2 БПВ. Сервираш полята с малко зехтин или маслинки и си готова.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот ginette » Сря Яну 28, 2015 3:50 pm

Manya написа:Размразяваш и на същия принцип - те така почти не губят от теглото си. 1 чушка - 1/2 БВ.

Маня,права си . :laugh: Бях си замразила сурови чушки на парченца по 1Б=240 гр.,току що претеглих едно пакетче и след замръзяване е пак 240 гр , но ще падне едно смятане. :laugh1: (най-лесно е всичко на парченца и след обработка само теглене :laugh4:
Аватар
ginette
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 259
Регистриран на: Нед Юни 16, 2013 1:34 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Сря Яну 28, 2015 3:55 pm

Добре де, решаваш да направиш 10 чушки. Пресмяташ останалото по схемата по-горе дето я писах. Забъркваш си плънката с тия мат'риали, разделяш на 10 равни части и пълниш. С грам-два в повече или по-малко от някой продукт няма да е кой знае каква блъсканица със сметките.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот ginette » Сря Яну 28, 2015 3:57 pm

Manya написа:1 чушка - 1/2 БВ. Добавяш 2 блока кайма и 1 блок овес и 1/2 блок смес от лук, домат и морков, подправки на вкус. И имаш чушка от 2 БПВ. Сервираш полята с малко зехтин или маслинки и си готова.

Ихаа, ти вече го изчисли! :thanкu:
Аватар
ginette
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 259
Регистриран на: Нед Юни 16, 2013 1:34 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот mahona » Сря Яну 28, 2015 4:01 pm

Същата вкусотия става с печени чушки,сварен овес ,лук,доматки и подправки ,като си изравняваш блоковете протеини и въглехидрати,слагаш равен брой мазнини и нареждаш чушките отворени в кексова форма с дупка в средата във формата на ветрило,изсипваш сместа с каймата,завиваш я с печените чушки като бебе и печеш ..после обръщаш като е готово и изстине ,теглиш и си режеш като кекс нужното количество. :smdance:
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот ginette » Сря Яну 28, 2015 4:22 pm

mahona ,много изкусяващо предложение ,но печените чушки си ги пазя за салатки с консервирани доматки(пресните в този сезон не ми харесват) ,праз,магданоз ,извара ,чесънче и т.н.т.. :laugh:
Аватар
ginette
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 259
Регистриран на: Нед Юни 16, 2013 1:34 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот mahona » Сря Яну 28, 2015 4:30 pm

То и аз така ги хапвам сурови,ама понеже нямам пресни във фризера за пълнене и си измислих тоя кекс с печени чушки. :laugh1:
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Сря Яну 28, 2015 4:40 pm

Леле колко добре звучи. А аз все на печени кюфтета се мъча. Ще пробвам идеята ти, Майче.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот bruki » Сря Яну 28, 2015 4:57 pm

Здравейте!
От две седмици чета всичко написано от вас, а от 4 дни се храня според изискванията на Зоната.За сега мисля,че се справям. :)
Имам въпрос: от къде си купувате овеса?
Аватар
bruki
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 70
Регистриран на: Вто Яну 27, 2015 8:37 am
Жена

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот Маня » Сря Яну 28, 2015 5:00 pm

Продава се във всички магазини за здравословни храни, както и в руските магазини Берьозка. Може да се намери и в онлайн магазини за по-ангажираните и мързеливите :laugh1:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот mahona » Сря Яну 28, 2015 5:30 pm

Разгъваш ги като ветрило да покрият цялата повърхност на формата и да висят и отвън Маня и си слагаш вътре всичко за да изравниш блоковете.После завиваш пълнежа с увисналата част чушки като повито бебе и печеш.Така си правих и голяма сърма с кисело зеле,като обаче се наложи да нарежа и малко зеле в плънката ,за да оправя пропорциите.Правила съм "бебето" и с печени на грил тиган дълги и тънки резени тиквички и плънка .Но пак се налага да се сложи в плънката и малко още тиквички.
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот ginette » Сря Яну 28, 2015 5:50 pm

Аз пак с чушките :laugh1: :laugh1: Ето какво измислих .Претеглих 6бр.замразени чушки =600 гр.

Пълнени чушки с кайма 11 БПВМ

6бр.чушки-2.5БВ
овес-6БВ
домати-0.5-БВ
лук-1.5 БВ
морков-0.5 БВ
11 Б кайма
11 БМ
Според вас добре ли е като съотношение :think2: И ако тази смес не мога да я събера в чушките ,изсипвам я наоколо . :oh: И още един въпрос ,относно каймата .Нали взехме решение пилешкото да го теглим след обработка по-28 гр за 1БП .А като го правим на кайма как да тегля .Досадих ви ,но искам да си изясня :mrgreen:
Аватар
ginette
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 259
Регистриран на: Нед Юни 16, 2013 1:34 pm

Re: Готвене и рецепти в Зоната - част 2

Мнениеот mahona » Сря Яну 28, 2015 5:58 pm

Ако сама си я правиш каймата от пилешко или свинско месо я смяташ по 28 гр,а ако я купиш смяташ по 42 гр,но аз лично слагам в плънка купена кайма и вместо по 42 гр я меря по 50 гр,защото се тегли след обработка ,а в плънки няма как да се премери.Затова се презастраховам с необработената ,понеже се стопяват според мен тия 8 гр и пак остава в сготвено състояние 42 гр.Ти ако я мелиш сложи вместо 28гр по 34- 35 гр сурова.Но нека все пак някой от по дълго зонуващите да пише дали и аз правилно постъпвам.
Аватар
mahona
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 486
Регистриран на: Пон Юни 16, 2014 9:28 pm

ПредишнаСледваща


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron