от Jujika » Сря Окт 19, 2016 4:08 pm
AМИ АКО “ГЛУТЕНОВА ЧУВСТВИТЕЛНОСТ” НЕ СЪЩЕСТВУВА?
(Posted May 19, 2014 by Dr. Barry Sears & filed under Wellness.)
Как изобщо бих могъл да твърдя подобно нещо? В две наскоро излезли книги за диети, бестселъри се твърди, че глутенът ни прави дебели и глупави.(1,2) Билиони долари се харчат за безглутенови (но богати на въглехидрати) хранителни продукти. И хората се чувстват по-добре, когато не ядат хляб.
Преди да обясня това което твърдя, нека да изясня две неща. Първо, аз не съм голям привърженик на хляба. През 1997г. в интервю за сп. “Тайм”, казах че “Ако хляба изчезне от земята, ще заживеем на далеч здрава планета.” (3) и подкрепям това свое изказване.
Второ, глутеновата чувствителност не е цьолиакия (Цьолиакията (целиакията) е автоимунно, хронично възпалително заболяване). Цьолиакията е автоимунен отговор на организма към протеините в глутена.(4) Знам, тъй като съпругата ми има тежка цьолиакия.
Въпреки това глутеновата чувствителност е различна, Повечето хора, които се смятат за експерти на тема “глутенова чувствителност”, обикновено нямат доказателства от стомашно-чревни изследвания. В крайна сметка, защо да подкрепят твърденията си с реални резултати, много трудно, нали? И ето как изследването на един експерт от Австралия, в което се твърди че глутенова чувствителност може да съществува, но без ясен механизъм, се превръща в спасение именно за тях. В същото проучване, хора със “синдром на раздразненото черво” , без доказателство че страдат от цьолиакия са били поставени на безглутенова диета за шест седмици и след това са били предизвикани като са им давани кифли и хляб съдържащи глутен, или са приемали продукти с глутен (16гр. дневно), или не са приемали глутен. И въпреки че двете групи са били на безглутенова диета, и двете проявяват симптома на “раздразненото черво”, като групата приемаща повече глутен проявява повече симптоми на “раздразненото черво”, също така са се чувствали по-уморени от контролната група.(5)
Другото странно нещо в това изследване е, че няма разлики в чревното възпаление или увеличаване на пропускливостта на чревната стена в двете групи. Това кара изследователите да се замислят дали не са подходили твърде просто, в това проучване. Затова се върнали назад за да направят друг експеримент, в който диетата била далче по строга в намаляването на други потенциални хранителни алергени като като FODMAPs , които са ферментируеми, олиго-, ди-, монозахариди и полиоли. Това са слабо абсорбиращи се късоверижни въглехидрати, което означава че много от тях достигат червото, където ги очакват трилион бактерии, за да ги ферментират. Ферментируемите олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли се срещат в храни богати на фруктоза (ябълки, череши, круши, артишок и др.) , глюкозо-фруктозен сироп, захар, лактоза (съдържаща се в млякото, меките сирена и др.), полимери на фруктозата (срещат се в прасковите, фенел, лук, пшеница, ечемик и др.), полимери на глюкозата, известни като галактани (срещат се в бобовите растения, нахут, леща и др.), полиоли (срещат се в кайсиите, авокадо, къпини, сливи, карфиол, гъби, и др.). Така диетата става много по-сложна, от залагането единствено и само на глутена. (6)
И така, след като изследователите повторили своя експеримент и премахнали от диетата на страдащите от “чувствиетелност към глутен” , много от ферментируемите олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли, и отново прибавили хлаба и кифлите на едните -високи дози глутен (16гр. на ден), ниски дози (2гр. на ден) или плацебо на другите, те получили много различен резултат, показан по-долу. (7)
Сега картината е съвсем различна от предходното иследване, в което изследователите не бяха премахнали от диетата на пациентите които изследват, много от ферментируемите олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли . Освен това, не е имало увеличение на умората при тези приели глутена, в сравнение с тези приели плацебо, въпреки че повече от половината от пациентите са имали генетична предразположеност (маркер за целиакия (DQ2 или DQ8 положителен HLA) и една четвърт от тях са имали анти- тела на глиадин (един от протеините, от цялото семейство проетеини, наречени глутен).
Тези нови резултати, с ниско дозирани ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли ( FODMAPs) в диетата, довели до следния извод на изследователите: В повторно изледване, контролирано с плацебо, не открихме доказателсвто за специфичен или зависим от дозата ефект на глутена, при пациенти с чувствителност към глутен (но не цьолиакия - non-celiac gluten sensitivity), подложени на диета бедна на ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли (FODMAPs). Всъщност предимството на една безглутеинова диета може да не е изключваето на глутена , а изключването на различни ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли (FODMAPs), които се съдържат в пшеницата, ечемика, ръжта, които от своя страна съдържат глутен.
Това което остава неизяснено е, дали ферментируемите олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли (FODMAPs), или специфична композиция от чревни бактерии при хората с “чувствителност към глутена”, може да доведе до “синдром на раздразненото черво” и “чувствителност към глутен”.
Въпреки това, едно е сигурно: Новото изследване няма да спре потока от “безглутенови” продукти, богати на въглехидрати, бълвани от хранителната индустрия и по-популярните книги с диети, “откриващи” истинската причина за затлъстяването и оглупяването. Може би бях на прав път през 1997г., когато заявих че премахването на хляба, не е чак толкова лоша идея за човечеството. Това е така защото вярвам, че не просто глутена е причина да има увеличение на възпалението, епидемия от затлъстяване, диабет тип 2 и болестта на Алцхаймер.
Източници:
1. Davis W. Wheat Belly: Lose the Wheat, Lose the Weight, and Find Your Path Back to Health. Rodale Books. Erasmus, PA (2011)
2. Perlmutter D. Grain Brain: The Surprising Truth about Wheat, Carbs, and Sugar-Your Brain’s Silent Killers. Little, Brown and Company. New York, NY (2013)
3. Ratnesar R. “Against the grain.” Time. December 15, 1997 (1997)
4. Fasano A. Gluten Freedom: The Nation’s Leading Expert Offers the Essential Guide to a Healthy, Gluten-Free Lifestyle. Wiley. New York, NY (2014)
5. Biesiekierski JR, Newnham ED, Irving PM, Barrett JS, Haines M, Doecke JD, Shepherd SJ, Muir JG, and Gibson PR. “Gluten causes gastrointestinal symptoms in subjects without celiac disease: a double-blind randomized placebo-controlled trial.” Am J Gastroenterol 106:508-514 (2011)
6. Gibson PR and Shepherd SJ. “Food choice as a key management strategy for functional gastrointestinal symptoms.” Am J Gastroenterol 107:657-666 (2012)
7. Biesiekierski JR, Peters SL, Newnham ED, Rosella O, Muir JG, and Gibson PR. “No effects of gluten in patients with self-reported non-celiac gluten sensitivity after dietary reduction of fermentable, poorly absorbed, short-chain carbohydrates.” Gastroenterology 145:320-328 (2013)
Последна промяна
Jujika на Сря Окт 19, 2016 4:24 pm, променена общо 2 пъти