Здравейте,
Четох, четох, обърквах се и пак четях, палих се, гаснех докато накрая влязох в една железария да си купя везна и така почна всичко.
Кратка предистория.
Искам да спомена, че ако някой го интересува как можем да издевателстваме над тялото си и да го повредим максимално, да се обръща към мен, мисля че мога да защитя докторат по темата. Разгулен живот, чревоугодничество, алкохолни делириуми продължаващи със седмици, безсъние (принципа от сън спомени няма),3 + кутии цигари на ден, заседнал живот и ненавист към движенията извън масата и леглото. Спирам дотук че ме хваща срам пред самия мен.И в интерес на истината, не бях дебел, само леки тлъстини около талията и неизбежния бирен корем, но на 40 години дойде сърдечно-съдовия данъчен и ми присъди " тежък инфаркт на миокарда ". Две от три артерии запушени на 75 и 90 %. Трагедия, оживях, сложиха ми стентове ( съдоразширители ), започнах да се възстановявам бързо заради годините ми, некротиралата тъкан на сърдечния мускул почна да се възстановява даже, което граничи с чудо, но старите навици се завърнаха, първо пушенето, после и тъпченето, кафета и цигари до първото и единствено ядене за деня, количеството на което е колкото за отряд чавдарчета за близо месец. Само към алкохола не посегнах, поне това успях. Тоест стреса от преживяното беше точно 17 дни докато запалих първата си цигара.
Както и да е, след дълга борба със себе си реших да спра цигарите и да мина на електронни такива, все пак са по-малкия дявол. Резултат, подобрения в тонуса, дишането, обаче + 15 килограма заради непрестанния глад. И стана манджа с грозде - тлъст, мразещ себе си, депресиран и объркан. Затворих се за света, асоциалността ми чак започна да ме плашии се въртях в някакъв фракан кръг от който не можех да изляза. А това е - стрес, а пък той е ГЛАВНИЯ причнител на инфарктите. И застанах пред себе си, подреждайки приоритетите си и задавайки си въпроса "Ко' прайм, искаш ли да живееш?".
Реших да почна от храната и се залутах по нета и по всякакви протеинови извращения, въглехидратните им по-големи братя и бащите им, гладуването. И се обърках тотално. Докато не видях случайно Руслан Мъйнов в някакво интервю. Всъщност надписа ме осветли, че това е той, щото аз не можах да го позная. Гледах го втрещен и първите секунди си помислих, че е много болен за да е отслабнал толкова. Но изражението на лицето и тялото говореха за обратното. И така разбрах за Зоната. Спестявам подробностите, явно им станах подвластен като гледам количестовото им досега . И ето ме в Зоната, храня се по нейните изисквания ( сега предстои да разбера правилни ли са), като резултатите са налице. Правя това от 50 дена - резултати :
Килограми преди инфаркта 82-85, до началото на Зоната 104.5. Височина 1.73. Жалка картина.
в момента тежа 93.5 килограма, демек 11 килограма за тея 50 дена. Първите 4-5 килограма ги свалих може би за седмица, после по-бавно. като имаше и някои изкушения на които не можах да издържа, примерно за тея 50 дена 3-4 забежки, но без прекалявания.
Но.... хора, чувството на лекота и енергията която ти дава правилното хранене в Зоната са несравними. Всъщност са, мога да го кажа от опит, ефекта на кокаина е като на този от зоната. Адска енергия, адско самочувствие и т.н.. Но кокаина е отрова и отрицателните ефекти ги знае всеки. Барито е открил естествения полезен и безвреден наркотик, а именно оптимума на хормоналния баланс. Има дни в които искам да изкреща на мегафон всеки да се заема със Зоната и да влизам по кръчмите и да бия хората по главата с книжката на Бари Сиърс . В кръга на шегата разбира се. Со кратце - сега съм позитивен, социален, със самочувствие, тонус и амбиции. И с нов гардероб! Около 50 тениски, 10-ина чифта дънки, безброй якета, ризи, сака и панталони, ми стават пак и не мога да ви опиша колко съм щастлив!
Как протича един мой ден по правилата на Зоната ( помагайте, ако греша, плийз ):
Спрял съм се на схемата 1-3-3-3-1, най-ми е удобна, като спазвам правилото за макс 5 часа м/у храненията; закуска до един час след ставане и 20-30 минути храна 1ПБ/ВБ/БМ преди лягане.
1ПБ/ВБ/БМ - 28 грама сирене Тертер обезсолено или 56 грама Котидж чийз, 1 филийка хляб Бонус Ел Карнитин - препечена, 3 маслини или 3 ореха
3ПБ/ВБ/БМ - 84 грама пуешка шунка, нектарина и половина, 9 маслини
3ПБ/ВБ/БМ - 126 грама сьомгова пъстърва/сьомга/скумрия, 240 грама грозде, 9 маслини
3ПБ/ВБ/БМ - 126 грама суджук ( телешки, на болярка), круша и половина ( след една седмица ме удариха в бъбреците), 9 маслини
1ПБ/ВБ/БМ - 28 грама сирене Тертер обезсолено или 56 грама Котидж чийз, 1 филийка хляб Бонус Ел Карнитин - препечена, 3 маслини или 3 ореха
Това е примерно, като много варирам в 3 -те си блока като например :
3ПБ - 126 грама пилешки бонфиленца на скара или 84 грама зверски почистено от мазнини свинско контрафиле на скара ( не моа без свиня )
3ВБ - освен изброените горе, два розови домата 480грама, 240 грама краставица + 65 грама стар лук нарязан. понякога вместо лук 70 грама пиперки
3БМ - предимно маслини но понякога в салатата ми домати слагам 1 ч.л. зехтин екстра върджин.
Всъшност тая салата я препоръчвам за 3ПБ/ВБ/БМ - 84 грама сирене или 168 грама Котидж (добрия избор), 240 грама краставица 480 гр розови домати белени 65 грама лук, 3 маслини нарязани на ситно и 2/3 чаена лъжичка зехтин. Става божествена.
Друго което консумирам за 3ПБ/ВБ/БМ е 360 грама мляко на Верея 0.1% и 9 маслини, или с настъргани 3 ореха в млякото.
Пия едно кафе с кофеин с 10-15 грама мляко ( МY Day - Fitness 0.1%) сутрин, после още едно или две такива но без кофеин.
Другият ефект от диетата е пиенето на вода, не мога да се налоча на вода, като антилопа гну съм. И уринирането стана неконтролируемо. Преди ходих до два три пъти на денонощие, дори и след удавяне в бира. Сега- по 2 пъти на час, като си легна ставам на всеки 3-4 часа. Свиква се, и знам че е на добро. Готов съм да се превъплатя в ливадна пръскачка, щом е за добро.
Усещам когато съм в Зоната, а когато съм в центъра и ( 3-4 случая) е неземно изживяване. Благодаря на всички, на този форум за това което прочетох тука и ми помогна в начинанието. И Бог да поживи г-н Бари Сиърс. Както казва един приятел - Това е книгата, която съм търсил през по-голямата част от живота си. Сега я намерих и още не е късно!
P.S. Имам милион и един въпроса, но поста стана ферманичен, а от опит знам, че по форумите дългите постове се характеризират с нечетене и предизвикващи досада. В друг пост въпросите
Който ме е чел, Благодаря, който не, да се зонира!