Дневник на Попи

Тема с онлайн дневници на хората, спазващи Зоната

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Дневник на Попи

Мнениеот Poppy » Сря Сеп 11, 2013 12:20 pm

Много обичам да готвя и да си хапвам :laugh: До преди 4-5 години това не ми беше проблем, никога не съм имала проблеми с килограмите, съответно и никога не ми се беше налагало да спазвам диети. Да обаче лека-полека след 30-те и заседналия начин на живот, който водя, всичко започна да се отразява на дупето ми /станах към 67-70 кг. След една тежка бременност и много лежане на легло ударих 100 кг. 1 година след като родих дъщеря си съм 75 кг.

Не се чувствам добре, постоянно съм уморена, изглеждам повехнала и състарена, а съм само на 33. Имам дрехи, които пазя с надеждата, че някога ще облека отново и е крайно време да се взема в ръце, защото това зависи само от мен. Обикалям по магазините и харесвам дрехи, които не ми стават, нямам самочувствие. Надявах се, че ще отслабна от само себе си, но ям толкова много, та няма как да се случи.

ПИСНА МИ ДА СИ МИСЛЯ, ЧЕ ТРЯБВА ДА ОТСЛАБНА! КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА ОТСЛАБНА В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ, ЗАЩОТО ПРИЛИЧАМ НА ПОНИЧКА!

Точно преди да забременея посетих д-р Шабанова в Пловдив и тя ми направи примерни менюта по Зоната. Цялата папка стои в един ъгъл и е крайно време да ми влезе в употреба. Започвам от утре, днес правя списък на продуктите, които са ми нужни и ще пазаря.
„Едно от най-чудесните неща в живота е, че периодично трябва да прекратяваме дейността, с която сме се захванали, за да посветим своето внимание на храненето“. Изображение
Poppy
Новак в Зоната
Новак в Зоната

baile átha cliath

Дневник на Попи

Зоната

Re: Дневник на Попи

Мнениеот Poppy » Сря Сеп 11, 2013 12:51 pm

Решила съм първите 1-2 седмици да планирам менютата си, за да може да съм максимално стриктна. Спомням си, че лекарката ми обясняваше, че след първия месец ще мога да определя на око колко и какво мога да изям.

За утре:

ЗАКУСКА: сирене 30 гр./ 1 филийка черен хляб + 1/3 лъжичка масло/ 6 маслини/ 1 чаена чаша прясно мляко с кафе (дали мога да пия кафе?) 1резен пъпеш - и това май са 3 протеинови блока

ОБЯД: печено пиле 120 гр/ 1 порция салата с 1 чаена лъжичка зехтин/ 1 филийка / 1 ябълка - 4 блока?

СЛЕДОБЕДНА ЗАКУСКА: филийка хляб с малък домат и 30 гр сирене - 1 блок?

ВЕЧЕРЯ: 90 гр пилешко/ 1 порция салата с 2/3 лъж/зехтин/ филийка хляб - 3 блока?

ПРЕДИ ЛЯГАНЕ: 200 мл. прясно мляко. -1 блок?

Отсега си знам, че пиене на вода и огромните количества кафе, които поемам ще са ми проблем. Не пия вода, а пия кафе...много здравословно...
„Едно от най-чудесните неща в живота е, че периодично трябва да прекратяваме дейността, с която сме се захванали, за да посветим своето внимание на храненето“. Изображение
Poppy
Новак в Зоната
Новак в Зоната

baile átha cliath

Мнениеот Pipilota » Чет Сеп 12, 2013 2:47 am

Попи, първите седмици в Зоната не се насилвай да пиеш вода. Така и така като ти падне инсулина, ще се отърваш от задържаните течности, и после вече организма ти сам ще иска повече вода, и ще се учудиш колко вода ще ти се пие, няма да усещаш какви количества ще изпиваш. Давй смело в Зоната, малко повечко воля, ние сме тук, и ще помагаме. Не се отказвай, и ще станеш една хубава и свежа мама :hooo:
"Притеснявам се, когато някой ми прави комплимент. Притеснява ме, че не казва достатъчно..." :fly:
Аватар
Pipilota
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Chicago/Varna-Asparuhovo
Жена

Мнениеот Poppy » Чет Сеп 12, 2013 7:43 am

Благодаря, Пипи :hug: А дали ми погледна блоковете? Дали са така 3-4-1-3-1? Искам да си разнообразя менюто с рецепти от сайта, та затова.
Poppy
Новак в Зоната
Новак в Зоната

baile átha cliath

Мнениеот mi6le2011 » Чет Сеп 12, 2013 8:56 am

Здрасти! И аз съм нова тук и се мъча да си приготвям неща по рецептите в сайта.
Малко ми е тегаво с това теглене, но щом казват, че има резултати - сега ги чакам. Интересно ми стана, че няма много много написано кой колко е свалил, което ме навежда на мисълта, че повечето хора (а те каточели не са много) правят Зоната, за да се хранят здравословно. А аз тъй като искам да сваля 5 кг, и чакам резултати много бързо, просто се надявам да не се откажа.... и си обяснявам сама на себе си, че с бързите диети не съм се вталила, дай сега да пробвам по-бавни диети...

А менюто ти мисля, че е ОК. Спазени са блоковете.
А за водата, интересно е това, което е написала Пипилота. Не знаех, че такава реакция ще се получи. Иначе аз пия вода, но защото ми знам, че е добре да се пие, а не че защото ми се пие
Успех, Попи!
mi6le2011

Мнениеот Poppy » Чет Сеп 12, 2013 9:14 am

Mi6le, свалят се килограми и то успешно. Има хора свалили по 30-40 кр. Лекарката, при която ходих е детски диетолог и прилага този начин на хранене при деца с хормонални проблеми и диабет. Това е може би най-балансирания начин на хранене, но то, нали знаеш, темата за здравословно хранене е въпрос на разбиране и мнения безброй. Хубавото тук е, че кръвните показатели ти се подобряват - РАБОТИ!!!
Poppy
Новак в Зоната
Новак в Зоната

baile átha cliath

Мнениеот Italiano » Чет Сеп 12, 2013 12:29 pm

Здрваей, Попи!

Имай предвид, че трябва да си по-прецизна с блоковете, защото "една порция салата", "един резен пъпеш" или "филийка хляб с малък домат" може да е от 1 блок, та до 3-4.
Не ти видях МБ в късната закуска, а и в следобедната закуска го няма.
В сутрешната ти закуска виждам 2 ПБ + 3 МБ + 3 ВБ ... губи ми се 1 ПБ.

Кажи как се чувстваш! Глад, умора има ли?
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Благоевград

Мнениеот Poppy » Чет Сеп 12, 2013 7:42 pm

Здравей Италиано, пропуснала съм да пиша, че на закуска изядох + 1 яйце.
За салатата и пъпеша - аз също се поозадачих, така че използвах таблицата с блоковете от сайта, т.е. рязах зеленчуците и мерих в чаши. Всъщност, Италиано, ще ми помогнеш ли да си направя една универсална салата - 1 ВБ - да включва айсберг, домат, лук, чушка и краставица, защото и аз си мисля, че бъркам със салатата специално.

За липсата на МБ в закуските - аз също се учудвам, че не са ми дадени в менюто и се замислям дали да не си добавя по един орех :think2: Защо са ми ги пропуснали :think:

Както и да е, преди време съм чела доста детайлно за Зоната, та горе-долу съм запозната какво трябва да правя. Казвам "горе-долу", затова приемам съвети всякакви и много благодаря за помощта.

Не чувствам никакъв глад, дори порцията на обяд ми дойде в повече. Интересното е, че тази сутрин дъщеря ми ме вдигна в 5 часа, а след това цял ден бях на работа и съм свежарка.

АЗ не живея в БГ и за съжаление не мога да хапвам кашкавал, а сиренето им е под всякаква критика. Къде мога да намеря инфо за грамове и блокове на сирене за мазане Президент, примерно и сирене Чедър?
Poppy
Новак в Зоната
Новак в Зоната

baile átha cliath

Мнениеот Poppy » Пет Сеп 13, 2013 9:38 am

Ами аз да запиша закуската, та някой от магистрите да ме провери, ако има възможност по-късно ;)

чаша мляко с неск кафе
1 яйце
30 гр. сирене
филийка хляб - черен - 40 гр.
1/3 лъжица масло + 6 маслини
за последния ВБ - 120 гр. домати (1/2 блок) + половин чаша пъпеш (1/2 блок) - така става ли? Иначе много домати, много нещо...

Бих казала, че закуската ми идва дори малко в повече, но пък се чувствам добре. Интересното е, че тази сутрин се събудих гладна, обикновено нямам апетит. И ми се пие вода, като да не повярваш :lol:
Poppy
Новак в Зоната
Новак в Зоната

baile átha cliath

Мнениеот Italiano » Пет Сеп 13, 2013 8:14 pm

Попи, за салата трябва да си сметнеш. Включила си 5 неща, така че пробвай да включиш всяко с 1/5-та блок. Дели на 5 грамажите и готово. Това като основа, пък после ще си го донагодиш.

Може мазнините да ти идват от млякото и сиренето, ако консумираш по-маслени ...

Виж опаковките на Президента и чедъра и оттам с данните за 100 гр. пресметни грамажа за блок.

п.с. Закуската изглежда добре.
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Благоевград

Мнениеот Poppy » Съб Сеп 14, 2013 12:49 pm

Втори ден изкарах вчера - чувствам се много добре. Следобед имах изострено чувство на глад, но може да е заради МЦ. Обядът и вечерята ми бяха същите като първия ден.

Днес повторих закуската от вчера, но вместо яйце, сложих шунка. Мисля, че тази суха закуска е вариантът, който ще ми се затвърди за сутрините, нямам нищо против да хапвам едно и също. Обичам много палачинки от елда, но другата седмица като ми остане повече време ще седна да ги измисля на грамажи.
За обяд и вечеря днес ще хапна крехко свинско вместо пилешко, но от другата седмица започвам да включвам риба поне 3-4 пъти седмично, защото тук имаме голямо изобилие, а и обичам.

Ето салатата, която съм си нагодила на 1 ВБ и вече си я знам точно колко ми е. Ако трябва да изям 1/2 ВБ - половин порция, мога лесно да я разделя:

краставици 120 гр. – 4/8 ВБ
домати 90 гр. – 3/8 ВБ
чушка 30 гр. – 1/8 ВБ
салата айсберг – ¼ глава - 1/8 ВБ
съвсем малко лук

Оказа се, че преди да си изчисля салатата, съм си правила по-малко количество.
Poppy
Новак в Зоната
Новак в Зоната

baile átha cliath

Мнениеот Djidji » Съб Сеп 14, 2013 1:25 pm

Здравей Попи,моят съвет е да се придържаш към нискомаслени млечни продукти.Сирене Филаделфия изобщо не е подходящо,защото съдържа 12% мазнини ,а за един БП трябва да хапнеш 84 гр. което си е половината опаковка/170гр./. Многоооооооооо мазнини.Поздрави и успех :wave:
Аватар
Djidji
Новак в Зоната
Новак в Зоната

Варна

Мнениеот Poppy » Съб Сеп 14, 2013 1:32 pm

Здравей Джиджи, благодаря за отговора. Но аз все пак си мисля, че ако човек спазва дълго време този режим, от време на време може да си позволява малко глезотийка и пак да остава в Зоната. Много обичам меко сирене за мазане, опаковките у нас са по 1.5 кг :laugh3: :laugh3: :laugh3: та за награда понякога бих искала да си позволявам по една филийка с него и все пак да не се оливам. Или пък да слагам малко, когато готвя пилешко. Затова попитах.
Poppy
Новак в Зоната
Новак в Зоната

baile átha cliath

Мнениеот Djidji » Съб Сеп 14, 2013 2:01 pm

О.к така може.
Аватар
Djidji
Новак в Зоната
Новак в Зоната

Варна

Мнениеот gogo » Пон Сеп 16, 2013 10:29 pm

Poppy написа:Ето салатата, която съм си нагодила на 1 ВБ и вече си я знам точно колко ми е. Ако трябва да изям 1/2 ВБ - половин порция, мога лесно да я разделя:

краставици 120 гр. – 4/8 ВБ
домати 90 гр. – 3/8 ВБ
чушка 30 гр. – 1/8 ВБ
салата айсберг – ¼ глава - 1/8 ВБ
съвсем малко лук

Оказа се, че преди да си изчисля салатата, съм си правила по-малко количество.

Попи, лукът трябва да е около 15 гр - 0,11ВБ защото:

краставица 120 гр = 120/480 =0,25 ВБ
домати 90 гр = 90/240=0,38 ВБ
чушка 30 гр = 30/240=0,13 ВБ
салата айсберг – ¼ глава = 0,25/2 = 0,13 ВБ

До тук са 0,89 ВБ + лук 0,11 ВБ = 1ВБ.

Що се отнася до това, че обичаш меки сирена, които са с голяма масленост, то си ги изчислявай и смятай за мазнини. Ако сиренето Филаделфия, както пише Джиджи е 12% масленост, то 1МБ = 13 гр. Мажи си го спокойно и го смятай за МБ. Гледай да не прекаляваш, все пак мазнини трябва да се приемат от зехтин, маслини, ядки....
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната

София
Мъж

Мнениеот Poppy » Вто Сеп 17, 2013 11:50 am

Благодаря Гого :lol: Ей това вече е точно пресмятане.

Аз не пиша какво ям ежедневно, защото като за начало се придържам към месо, риба или омлет + салата, филийка хляб и плод за десерт. Първо съм решила да свикна с този начин на хранене, а след това да разнообразя малко менюто. Все още с водата сме скарани, но не мога да променя за 1 седмица всичките си хранителни навици, та съм си дала време.
Poppy
Новак в Зоната
Новак в Зоната

baile átha cliath

Следваща

Назад към Дневници в Зоната