Дневникът на Танита
Публикувано на: Вто Фев 04, 2014 4:34 pm
Здравейте!
Най-после реших и аз да си направя дневник. Най-вече за да мога за описвам менюто си и ако имам грешка да ме поправяте.
Първо малко за мен. На 45 год. съм. Ръст 160см, започнах с тегло 91,5кг, ханш 128см, корем 118см, талия 104см. Изобщо ходещ ужас! Калкулатора в сайта ми изчисли 9 блока, но аз съм на 13 блока, тъй като все още кърмя малкия си син(на 14 месеца) . Надявам се да мога да смъкна килограмите си до 60-62, всъщност дори и в ученическите си години не съм била по-малко.
Преди около 10-тина години пак бях стигнала до такова положение и после изведнъж за около 3 месеца смъкнах около 30кг без да пазя никакви диети, дори ядях големи количества вафли, наполеони и всякакви подобни сладкиши. Единственото, което беше променено беше физическата ми активност - започнах работа в производството и явно тя оказа такова влияние върху мен. Известно време задържах килограмите, после качих до 75, което тогава ме устройваше защото все пак беше доста по-малко от предишното ми тегло и се чувствах лека. Но през 2007г. се наложи да претърпя операция от жлъчка и след това започнах постепенно да качвам килограми. Когато забременях през 2012г. бях 89кг, по време на бременността качих около 6-7кг, които смъкнах при раждането, но после само за един месец възстанових. След като се затопли времето през пролетта и започнахме да излизаме повече на разходка с количката постепенно смъкнах няколко килограма и в началото на лятото бях 90кг. През юли месец се преместихме във Финландия, тук правехме дълги разходки, тренирах на фитнес уредите в парка и смъкнах до 88кг, но покрай празниците килограмите се върнаха обратно.
От около 3 години чета и се интересувам от начина на хранене в зоната, един познат ми изпрати по скайп копие на първата книга на Бари Сиърс. Честно казано ми се видя адски сложно и за известно време изоставих идеята да променя начина си на хранене, но все пак никога не съм отписвала тази идея напълно, бях убедена, че трябва да опитам. Малко преди да забременея дъщеря ми ми изпрати линк към блога за зоната, където намерих много рецепти и дори изпробвах някои от тях. Но след това забременях и ми се видя много трудно точно в този момент да променям начина си на хранене. Сега отчитам това като грешка, защото зоната можеше да ми спести високото кръвно и лежането в болница, опасността от прееклампсия, а също и детето ми вероятно нямаше да избърза да се роди и да се наложи да стои в кувьоз. Но всичко това е минало. Някъде около Нова Година открих този сайт и започнах да чета, изчетох почти всичко(все още не съм успяла да прочета някои дневници, както и последните две теми от форума) От 20.01. се храня като се стремя да се придържам към този режим. В началото докато си нагодя менюто се е случвало да използвам картофи или хляб за БВ, но сега вече се стремя храната ми да е само от зеления сектор на таблицата. Наложи се да си направя и собствена таблица за продукти изчислени по етикет, тъй като живея във Финландия и има разлика в продуктите. Най-трудно ми беше докато намеря овес тук. Пълно е с всякакви видове овесени ядки, смесени ядки(от няколко вида зърно), но овес не можех да намеря. Но вече намерих и си го хапвам понякога.
Блоковете съм си разпределила така: 3-4-2-3-1, вечерната закуска обикновено ми е 1чаша прясно мляко(тъй като млякото ми е с 1,5% масленост изчислих, че 200гр.мляко ми се равнява на 1БП+1БВ+2БМ, но ако сметнем, че по принцип 1БМ трябва да е 3гр., то това мляко си идва точно балансирано 1БПВМ, така че не вземам допълнително мазнини с него).
Днешното меню: до сега
закуска: 2 блока баница с овес(по рецептата)+205гр. пийма(това е нещо подобно на айрян, продава се в кутии като прясното мляко и го има с различна масленост, моето е с 0,1%), допълнително 6 бадема, за да допълня липсващите БМ - общо стават 3 блока
обяд: пуешко филе - 70гр - 2БП(изчислено по етикет), 116гр извара - 2БП(по етикет), 120гр. чушка - 1/2БВ, 110гр. карфиол - 1/4БВ, 125гр. круша - 1 и 1/4БВ, 1 портокал - 2БВ, 24 фъстъка - 4БМ - общо 4 блока
смятам следобед да хапна 116гр. извара - 2БП с подсладител и канела + ябълка 100гр. - 1БВ, 1 мандарина - 1БВ и 6 бадема - 2БМ(бадемите ги накисвам предварително в чаша с вода и преди да ги хапна им обелвам люспите, надявам се, че това не противоречи на зоната, просто не обичам ядките да са сухи и с обелки)
вечеря: 126гр. сьомга печена - 3БП, 160гр. броколи на пара - 1/2БВ, чудя се все още с какво да си допълня още 1/2БВ(някакъв зеленчук), 2 мандарини - 2БВ, 9 маслини или 9 бадема - 3БМ - общо 3 блока
късна закуска: 200гр прясно мляко
За утре може да си забъркам един сладкиш с боровинки(имам боровинки във фризера, брани от нас през есента ). Малкия господинчо много го хареса, така че вероятно сладкиша няма да бъде само за мен .
Вчера си поръчах рибено масло и стевия от iherb, че тук е проблем да намеря хубаво рибено масло на поносима цена, а чиста стевия изобщо няма, само примесена с един куп боклуци от рода на малтодекстрин, еритритол и т.н. като стевията в тези подсладители е някакъв минимален процент и същевременно са страшно скъпи. Всъщност сега попрочетох малко в нета за еритритола http://www.zdrava.bg/hranene-i-fitnes/hrani-i-napitki/4-te-nay-polezni-i-3-te-nay-vredni-podsladiteli/1/ и се оказва, че той е по-малкото зло в сравнение с малтодекстрина, но може да рискувам да си взема такъв подсладител ако се забави пратката ми и ми се свърши този, който имам преди да пристигне поръчаната стевия.
Това е засега от мен.
Най-после реших и аз да си направя дневник. Най-вече за да мога за описвам менюто си и ако имам грешка да ме поправяте.
Първо малко за мен. На 45 год. съм. Ръст 160см, започнах с тегло 91,5кг, ханш 128см, корем 118см, талия 104см. Изобщо ходещ ужас! Калкулатора в сайта ми изчисли 9 блока, но аз съм на 13 блока, тъй като все още кърмя малкия си син(на 14 месеца) . Надявам се да мога да смъкна килограмите си до 60-62, всъщност дори и в ученическите си години не съм била по-малко.
Преди около 10-тина години пак бях стигнала до такова положение и после изведнъж за около 3 месеца смъкнах около 30кг без да пазя никакви диети, дори ядях големи количества вафли, наполеони и всякакви подобни сладкиши. Единственото, което беше променено беше физическата ми активност - започнах работа в производството и явно тя оказа такова влияние върху мен. Известно време задържах килограмите, после качих до 75, което тогава ме устройваше защото все пак беше доста по-малко от предишното ми тегло и се чувствах лека. Но през 2007г. се наложи да претърпя операция от жлъчка и след това започнах постепенно да качвам килограми. Когато забременях през 2012г. бях 89кг, по време на бременността качих около 6-7кг, които смъкнах при раждането, но после само за един месец възстанових. След като се затопли времето през пролетта и започнахме да излизаме повече на разходка с количката постепенно смъкнах няколко килограма и в началото на лятото бях 90кг. През юли месец се преместихме във Финландия, тук правехме дълги разходки, тренирах на фитнес уредите в парка и смъкнах до 88кг, но покрай празниците килограмите се върнаха обратно.
От около 3 години чета и се интересувам от начина на хранене в зоната, един познат ми изпрати по скайп копие на първата книга на Бари Сиърс. Честно казано ми се видя адски сложно и за известно време изоставих идеята да променя начина си на хранене, но все пак никога не съм отписвала тази идея напълно, бях убедена, че трябва да опитам. Малко преди да забременея дъщеря ми ми изпрати линк към блога за зоната, където намерих много рецепти и дори изпробвах някои от тях. Но след това забременях и ми се видя много трудно точно в този момент да променям начина си на хранене. Сега отчитам това като грешка, защото зоната можеше да ми спести високото кръвно и лежането в болница, опасността от прееклампсия, а също и детето ми вероятно нямаше да избърза да се роди и да се наложи да стои в кувьоз. Но всичко това е минало. Някъде около Нова Година открих този сайт и започнах да чета, изчетох почти всичко(все още не съм успяла да прочета някои дневници, както и последните две теми от форума) От 20.01. се храня като се стремя да се придържам към този режим. В началото докато си нагодя менюто се е случвало да използвам картофи или хляб за БВ, но сега вече се стремя храната ми да е само от зеления сектор на таблицата. Наложи се да си направя и собствена таблица за продукти изчислени по етикет, тъй като живея във Финландия и има разлика в продуктите. Най-трудно ми беше докато намеря овес тук. Пълно е с всякакви видове овесени ядки, смесени ядки(от няколко вида зърно), но овес не можех да намеря. Но вече намерих и си го хапвам понякога.
Блоковете съм си разпределила така: 3-4-2-3-1, вечерната закуска обикновено ми е 1чаша прясно мляко(тъй като млякото ми е с 1,5% масленост изчислих, че 200гр.мляко ми се равнява на 1БП+1БВ+2БМ, но ако сметнем, че по принцип 1БМ трябва да е 3гр., то това мляко си идва точно балансирано 1БПВМ, така че не вземам допълнително мазнини с него).
Днешното меню: до сега
закуска: 2 блока баница с овес(по рецептата)+205гр. пийма(това е нещо подобно на айрян, продава се в кутии като прясното мляко и го има с различна масленост, моето е с 0,1%), допълнително 6 бадема, за да допълня липсващите БМ - общо стават 3 блока
обяд: пуешко филе - 70гр - 2БП(изчислено по етикет), 116гр извара - 2БП(по етикет), 120гр. чушка - 1/2БВ, 110гр. карфиол - 1/4БВ, 125гр. круша - 1 и 1/4БВ, 1 портокал - 2БВ, 24 фъстъка - 4БМ - общо 4 блока
смятам следобед да хапна 116гр. извара - 2БП с подсладител и канела + ябълка 100гр. - 1БВ, 1 мандарина - 1БВ и 6 бадема - 2БМ(бадемите ги накисвам предварително в чаша с вода и преди да ги хапна им обелвам люспите, надявам се, че това не противоречи на зоната, просто не обичам ядките да са сухи и с обелки)
вечеря: 126гр. сьомга печена - 3БП, 160гр. броколи на пара - 1/2БВ, чудя се все още с какво да си допълня още 1/2БВ(някакъв зеленчук), 2 мандарини - 2БВ, 9 маслини или 9 бадема - 3БМ - общо 3 блока
късна закуска: 200гр прясно мляко
За утре може да си забъркам един сладкиш с боровинки(имам боровинки във фризера, брани от нас през есента ). Малкия господинчо много го хареса, така че вероятно сладкиша няма да бъде само за мен .
Вчера си поръчах рибено масло и стевия от iherb, че тук е проблем да намеря хубаво рибено масло на поносима цена, а чиста стевия изобщо няма, само примесена с един куп боклуци от рода на малтодекстрин, еритритол и т.н. като стевията в тези подсладители е някакъв минимален процент и същевременно са страшно скъпи. Всъщност сега попрочетох малко в нета за еритритола http://www.zdrava.bg/hranene-i-fitnes/hrani-i-napitki/4-te-nay-polezni-i-3-te-nay-vredni-podsladiteli/1/ и се оказва, че той е по-малкото зло в сравнение с малтодекстрина, но може да рискувам да си взема такъв подсладител ако се забави пратката ми и ми се свърши този, който имам преди да пристигне поръчаната стевия.
Това е засега от мен.