Дневникът на Radostna

Тема с онлайн дневници на хората, спазващи Зоната

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Дневника на Radostna

Мнениеот Radostna » Вто Мар 01, 2016 10:18 pm

Абе, ще се науча. Следващият път ще ми е обичка на ухото :laugh4:
Днес съм доволна от shopping-а. Нямаше обаче на нашия Кауфланд цедено Олимпус 0%, а някакво гръцко цедено кисело мляко по оригинална рецепта Kolios. Olympus цедено си взех 2%, нискомаслено свежо сирене на Хелиос, Верея 0,1%.
Това гръцкото цедено има протеини 8,3г или 84 грама са 1 БП, а хелиос сиренето 10 гр. - 70 гр са 1БП :think2:
Аватар
Radostna
Новак в Зоната
Новак в Зоната

Зоната

Мнениеот Маня » Вто Мар 01, 2016 10:24 pm

Цеденото Олимпус 2% е по 100 г за 1 БП без да се добавят мазнини. Това сирене Хелиос е нискомаслено, но се оказа, че в него има растителни мазнини. И аз се отказах да го ползвам. Провери дали има нискомаслено сирене на Олимпус, ако няма нискомаслено на Маджаров. За жалост Кауфланд ми е прекалено далеч и не знам какво точно може да се намери там, което да се включва в диетата.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Мнениеот Radostna » Сря Мар 02, 2016 11:53 am

Маня написа: Това сирене Хелиос е нискомаслено, но се оказа, че в него има растителни мазнини. И аз се отказах да го ползвам.

Маня, на етикета пише извара от краве мляко, вода, сгъстител: карагенан, екстракт от плодове на рожков, консервант: калиев сорбат, йодирана сол. Протеин- 10 гр., мазнини до 3 гр., въглехидрати 1 гр.
При нас Кауфланд е най- заредения магазин. Lidl -а не е много голям/ в София съм влизала в голям и много зареден/ Била също не е добре заредена. Ямбол е малък град и магазините са в различни посоки, но тук разстоянията не са големи. Няма един здравословен магазин, за да си взема какао сурово, а трябва да си го поръчам on- line.
Аватар
Radostna
Новак в Зоната
Новак в Зоната

Мнениеот Маня » Сря Мар 02, 2016 12:13 pm

На етикета не винаги пише всичко (особено в БГ). Но я виж кви странни имена. И аз съм го ползвала. Дори Гази беше предложил една супер рецепта (има я някъде в моя дневник) и съм я правила. Но още при топенето на това "свежо сирене" имах изветни съмнения в качествата му и бързо бързо се отказах от употребата му. Сега си правя "сирене от цедено у дома кисело мляко" и става много вкусно като протеиново допълнение към свежи салати. Всеки ден цедя 4 кофички и част ползвам безсолни, част превръщам в "сирене". Достатъчно ми е, че и млякото минало пред промишлена обработка вече ме кара да го приемам като "преработена храна". Но нямам нито физическа, нито техническа възможност да се занимавам с намиране на домашно прясно мляко, което да обезмаслявам, квася и цедя след това. Така че... като попадна на домашно (когато се разходя в провинцията) си го ям натурално и забравям за наситените му мазнини...
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Мнениеот Katerinka » Сря Мар 02, 2016 2:03 pm

На домашното колкото и да му махаш каймака пак е по мазно от купешкото, но за съжаление в нискомасленото бг мляко добавят сгъстители , може и някакви растителни мазнини за да изглежда добре :hm: аз обирам горния слой и на киселото и го хвърлям, надявам се това да е достатъчно, но имам възможност да си подквасвам, а и след домашното купешкото е безвкусно :)
"Има само едно кътче от вселената, което със сигурност можете да подобрите - себе си"
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната

Жена

Мнениеот Маня » Сря Мар 02, 2016 2:09 pm

Как така хвърляш каймака на киселото, грехота. Заедно с останалия от прясното го събираш (т.е. подквасваш сметаната), след което от нея в домашен робот можеш да избиеш масло и да си отделиш бътърмилк, който да ползваш вместо мляко или вода в тестените произведения. а избитото масло да го направиш на гхи. Обработката на млякото е безотпадна технология и при домашни условия. Всичко влиза в употреба. Особено щом си ползваш истинско мляко издоено от кравата, без да е минало през мандра/млекокомбинат.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Мнениеот Radostna » Сря Мар 02, 2016 8:27 pm

Това свежо сирене не ми хареса. Ще търся рецептата в дневника на Маня, за да го преработя по някакъв начин и повече няма да го купувам.
Аватар
Radostna
Новак в Зоната
Новак в Зоната

Мнениеот Маня » Сря Мар 02, 2016 8:32 pm

Айде да те улесня

Gazilot написа: Аз скоро правих салам от свежо сирене. Получи се много добре. Навих алуминиево фолио около една дълга и тънка бутилка от вино няколко пъти. Стана калъп. Сложих 10 блока свежо сирене Хелиос на тигана с босилек, черен и червен пипер, мащерка и шарена сол и 10 настъргани ореха ( направо смляни на прах ) и 3 1/3 ч.л. зехтинец. Сиренето се разтопи и се омеси с подправките и го излях в калъпа, оставих го една нощ да изстине и после в хладилника... После голям кеф - блока, стопения излезе около 65 гр (преди стопяване е 77 по етикет) режа си 195 грама, сипвам си виното и кеф, телевизия :) кеф мезе (балансирано).
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Мнениеот Radostna » Сря Мар 02, 2016 10:43 pm

Благодаря, Маня! Още утре ще пробвам рецептата. :bouquet:
Аватар
Radostna
Новак в Зоната
Новак в Зоната

Мнениеот Маня » Сря Мар 02, 2016 10:48 pm

Става много вкусно. Подправките може да са по твой вкус. Но без тях си губи ефекта.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Мнениеот Radostna » Чет Мар 03, 2016 11:40 am

Честит празник на всички! Днес моята закуска беше пак в нутрито:
300гр. цедено кисело мляко Олимпус- 2% /няма да ползвам мазнина/- №БП
1 круша- 2БВ
1 с. л накиснат овесен булгур- 1БВ
ммммммммм много вкусно
Сега ще се заема с рецептата за свежо сирене с подправки, за да мога утре вечер да се почерпя с чаша червено вино за това мезе. :)
Аватар
Radostna
Новак в Зоната
Новак в Зоната

Мнениеот Radostna » Чет Мар 03, 2016 2:30 pm

Направих свежото сирене с подправките, но не точно. Като разтопих свежото сирене и сложих подправките/ черен, червен пипер, прясна мащерка, шарена сол/, ми светна :о , че това нещо ще стане много солено/ самото свежо сирене беше солено/, а аз ям безсолно и към 350 гр. свежо сирене, добавих 240 гр. безсолна извара / в стопеното свежо сирене, добавих изварата и отнех от котлона/Всичко това много добре разбърках и стана нещо като шопски хайвер.- 9БП . Разделих сместа на 3 равни части. Напълних 1/2 ч.ч печени чушки- 2 БВ с сместа и добавих един домат- 1 БВ.
Изображение
Аватар
Radostna
Новак в Зоната
Новак в Зоната

Мнениеот Маня » Чет Мар 03, 2016 2:50 pm

Солено свежо сирене? :th: то затуй е свежо, защото не е държано в солена саламура. То си е прясно сирене, като от истинско мляко.

Но иначе си си направила чудесен обед. Облизвам се.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Мнениеот Radostna » Чет Мар 03, 2016 3:00 pm

Маня написа:Солено свежо сирене? :th: то затуй е свежо, защото не е държано в солена саламура.

Обожавам пресните безсолни сирена, но тава на "Хелиос" си беше солено, затова и не ми хареса. В него има консервант, може и от там да идва соления вкус.
Аватар
Radostna
Новак в Зоната
Новак в Зоната

Мнениеот Маня » Чет Мар 03, 2016 3:18 pm

Те имат няколко вида "свежи". Едното е натурално и е пакетирано - със син етикет. Имат едно, което е с добавена сметана. Имат и едно с подправки. А това със солта се продава на килограм (поне такава е информацията от сайта им). Не знам на кое си попаднала. Аз съм ползвала само това в пакетче от около 200-250 г (нямам точен спомен) свежо натурално със син етикет, което по спомени беше с 0,5% сол. Абе, няма нищо общо с домашното "свежо" сирене :laugh1:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Мнениеот Radostna » Чет Мар 03, 2016 10:30 pm

На моето пишеше свежо топено сирене. Каквото и да е, шопския хайвер е чудесен. :) Имам още две порции по 3 блока :smdance:

Вечерята- пил. филе, марулка 1/2 с 1/2 ч.ч. нахут и 1/2 домат, авокадо за БМ
Толкова ми е хубаво, че не зная дали ще си изям късната закуска/ цедено кис. мляко с ягоди/, пък може и да ги оставя за сутришна закуска.
Отивам в дневника на Маня, че съм до 70 стр. / голямо четене пада/ :stupid:
Аватар
Radostna
Новак в Зоната
Новак в Зоната

ПредишнаСледваща

Назад към Дневници в Зоната