Страница 6 от 96

Re: Дневникът на Маня

МнениеПубликувано на: Вто Фев 18, 2014 7:09 am
от gogo
Маня наистина е страхотен кулинар. :hug:
А за Елбито 2% с зелената капачка при мен също имаше подобен ефект и затова консумирам само от него.

Re: Дневникът на Маня

МнениеПубликувано на: Вто Фев 18, 2014 10:58 pm
от Маня
Мусака със соева кайма
9 БПВМ
Serving: 3 х 3 БПВМ

84 г соева кайма по етикет - 6 БП
2 яйца - 2 БП
220 мл прясно мляко - 1 БП+1 БВ
240 г патладжан - 2 БВ
240 г тиквички - 1 БВ
240 г домати - 1 БВ
130 г лук - 1 БВ
2 ч.ч (х 250 мл) - задушени гъби (замразени) - 1 БВ
24 г пълнозърнесто ечемичено брашно по етикет - 2 БВ
3 ч.л. овкусен с мащерка зехтин - 9 БМ
връзка магданоз
сол, чер пипер, червен пипер, лют червен пипер, кимион - на вкус

Каймата се кипва в 500 мл вода за 10-тина минути. Тиквичките, патладжана, доматите, лука се нарязват на удобни за хапване парчета. Гъбите се накълцват в чопър (да не чакам да се размразяват). Добавят се нарязания магданоз, подправките и зехтина и всичко се смесва в тавичката заедно с остатъчната вода от варенето на каймата и ако е необходимо още една кафяна чашка. Пече се във фурна около 35-40 мин на 180 градуса с вентилатор.
Яйцата, прясното мляко и ечемиченото брашно се разбиват (ако е необходимо се добавя и малко водица) и със сместа се залива мусаката. Запича се до зачервяване на заливката.

Добър апетит!

Скрит текст:
Изображение

Re: Дневникът на Маня

МнениеПубликувано на: Вто Фев 18, 2014 11:11 pm
от Italiano
А, бе, Манче, това си е за рецептите, ама спирам да местя.
Пусни го и там, ако прецениш!

Re: Дневникът на Маня

МнениеПубликувано на: Вто Фев 18, 2014 11:17 pm
от Маня
Ами аз и там си ги местя, след като ги опитам. :laugh4: :laugh4: Това е менюто за утрешния обед. Още пари. :laugh1: А нали това си е уж моето местенце. :th:

Пиша си ги тук, за да не затрия лисчето с изчисленията на рецептата. Че това смятане ме влудява :laugh4: .
Първо смяташ, после теглиш, после кълцаш... :laugh1: и ми отива цялата вечер... Вече втори ден се успивам и не си чувам алармата... :alarm2: :msmile3: Явно Зоната ми наваксва липсващия сън... Обратно на всички, които се наспиват по-бързо, при мен май почна да става обратното - увеличих 4-5-те часа сън на 6-7. Но ставам бодра като морковче... И денят ми е лек и приятен, независимо колко работа имам.

Re: Дневникът на Маня

МнениеПубликувано на: Вто Фев 18, 2014 11:23 pm
от Italiano
Така е. Затова оставих на теб да прецениш.
Ценно е да споделяш опит, затова ти го препоръчах.

Re: Дневникът на Маня

МнениеПубликувано на: Чет Фев 20, 2014 9:45 pm
от amaZONka
Докато събирах слюнка четейки рецептата за ябълковия сладкиш, ми направи впечатление, че 360 гр. ябълки са 3 ВБ. В таблицата 1 блок ябълка е 100 гр. . Това е грамажа преди да я нарежеш ли?

Re: Дневникът на Маня

МнениеПубликувано на: Чет Фев 20, 2014 9:48 pm
от Маня
360 бяха необелени и непочистени от семето. Почистени - 300 г ;) ;)

Re: Дневникът на Маня

МнениеПубликувано на: Съб Фев 22, 2014 6:42 pm
от Маня
Рататуй
6 БВМ

240 г патладжан - 2 БВ
240 г чушки - 1 БВ (червена и зелена)
240 г тиквички - 1 БВ
130 г лук - 1 БВ
240 г домати - 1 БВ
2 ч.л. зехтин
2-3 скилидки чесън, мащерка, магданоз, розмарин, чер пипер, червен пипер, сол (всички подправки на вкус)

Зеленчуците се нарязват на кръгчета с дебелина до 0,5 см. Нареждат се в тавичка като се редуват. Ако имате търпение, може да ги подредите леко изправени като домино. Аз си го спестих. Между ръсите сол, чер пипер и подправките. Наливате 1/2 чаша вода и зехтина. Запичате във фурна.

Делите на 3 порции по 2 БВМ. Сервирате с 3 БП по желание - месо, риба, извара. За десерт - 1 БВ плод+1БВ мазнина (ядки).

Каквото и да си приготвям за хапване, винаги се старая да има суров продукт - било то зеленчук или плод, в зависимост от блюдото.

Re: Дневникът на Маня

МнениеПубликувано на: Съб Фев 22, 2014 7:31 pm
от Маня
Ръжена питка с нахутена мая
без месене
20 БВ

Скрит текст:
Изображение


200 г пълнозърнесто ръжено брашно - 10 БВ
50 г пълнозърнесто ечемичено брашно - 7 БВ
50 г овесени трици - 3 БВ
20 г нахутена мая на прах
1/2 ч.л. сол

Маята се разтваря в 300 мл топла вода. Сухите продукти се сипват в робота, налива се разтворената мая и се разбърква. Получава се тесто с консистенция между кейксово и хлебно тесто. Изсипва се в тавичка покрита с хартия за печене и с помощта на шпатула се оформя като питка. Покрива се със стреч фолио да престои половин час. Пече се на 180 г 30 минути. Проверява се с клечка за готовност (както при кейкс).

Re: Дневникът на Маня

МнениеПубликувано на: Съб Фев 22, 2014 9:01 pm
от HippoDel
Ммммм, Маня, чак ми замириса на прясно изпечено хлебче. :yess:
Каква е тази нахутена мая, за първи път чувам?

Re: Дневникът на Маня

МнениеПубликувано на: Съб Фев 22, 2014 9:14 pm
от Маня
Случайно ми попадна в магазин за здравословни храни оня ден, докато търсех овесени трици. В прахообразно състояние, 300 г. пакетчето. Съдържа: нахутено брашно, ечемичен малц, суроватка на рах, захар, диглицерил на винената и оцетна киселина (Е472), естествено развити млечно-кисели бактерии и хлебни дрожди.

Скрит текст:
Изображение


Просто реших да я пробвам. Вместо да си играя да си правя квас или да си купувам от "Слънце и луна".

Аз си нямам хлебопекарна, но обичам да меся хляб на ръка (когато не ме мързи като при питката - та затова месена в робота по бързата процедура. Така правя и тесто за талятели - пардон "правех".)

Re: Дневникът на Маня

МнениеПубликувано на: Съб Фев 22, 2014 9:29 pm
от HippoDel
Manya написа:Случайно ми попадна в магазин за здравословни храни оня ден, докато търсех овесени трици. В прахообразно състояние, 300 г. пакетчето. Съдържа: нахутено брашно, ечемичен малц, суроватка на рах, захар, диглицерил на винената и оцетна киселина (Е472), естествено развити млечно-кисели бактерии и хлебни дрожди.

Скрит текст:
Изображение


Просто реших да я пробвам. Вместо да си играя да си правя квас или да си купувам от "Слънце и луна".

Аз си нямам хлебопекарна, но обичам да меся хляб на ръка (когато не ме мързи като при питката - та затова месена в робота по бързата процедура. Така правя и тесто за талятели - пардон "правех".)

Мерси, Маня. Много интересно, не подозирах за съществуването на такова чудо. :laugh: Значи има ефект на квас, а не на мая, така ли да разбирам (много не съм наясно, но знам че квасът се прави от брашно)? 300г си е стабилна доза, доста хляб ще поомесиш. ;)

Re: Дневникът на Маня

МнениеПубликувано на: Съб Фев 22, 2014 9:39 pm
от Маня
Добрият квас се прави от ръжено брашно. Може да се направи и от бяло, но си е за предпочитане да е поне от пълнозърнесто. Още по-добър става, когато се замеси със много концентрирана запарка от хмел. Е, отнема 4-5 дни докато го отгледаш. После и втасването е малко по-продължлително. А за следващото месене просто си оставяш от тестото и го захранваш, за да си го поддържаш.
Но хлябът става страшно вкусен. Не е дунапренен. Плътничък. И много по-дълго издържа. Не като тия дето ни ги продават по магазините - след два дни мухлясал и за боклука, ако не го прибереш в хладилника. Въпреки подобрителите, консервантите и всякаквите Е-та дето му добавят.

А в този мини размер питката стана супер - деля на 20 залъка, за да си прибавям по 1 БВ към някое меню, ако много много ми се хапва хляб.

А с гхи не искам да ти кажа каква красота е, когато е току що изваден от фурната... :laugh4: Забрави, потекоха ми лигите, но скоро няма да изпитвам такива удоволствия. След година - може би, когато сваля излишните килца. :laugh4:

300/20 г на 500 г. брашно - 15 хляба по половин килограм.

Re: Дневникът на Маня

МнениеПубликувано на: Съб Фев 22, 2014 10:04 pm
от vanja
М-м-м, чак ми се прияде, то замириса направо от компютъра :lol: , преди правех домашен хляб, но откакто съм в зоната не съм правила, то като се изпече и цялата къща мирише на топъл хляб, като му седнем и...свършва за нула време...И сега не смея, за да не се изкуша...

Re: Дневникът на Маня

МнениеПубликувано на: Съб Фев 22, 2014 11:43 pm
от Tatyana
Маня, шапка ти свалям - аз още съм на 80 % сухоежбина, но като ми се дояде нещо готвено знам, че освен в рецептите и готварство, все ще намеря нещо подходящо и в твоето дневниче. Наистина си голям кулинар - явно и преди зоната :cheff:
Но сега пиша за друго. Мисля, че днес тук гледах подробно обяснение как се прикачат снимки стъпка по стъпка. И сега отварям за да запиша и го няма... :th: Аз ли се обърках от толкова четене (вече наистина не си спомням кое къде го четох) или и днес не помня какво съм чела :think2: Моля те помагай, ако е преместено някъде или съм се объркала съвсем къде го четох....

Re: Дневникът на Маня

МнениеПубликувано на: Съб Фев 22, 2014 11:53 pm
от vanja
Татяна, има тема в указания и правила - виж http://www.vzonata.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=120