Модератори: Italiano, Pipilota, Маня
mahona написа:Маня взех си днес цедено мляко на Олимпус 0%,ама ме вълнува ако искам да го хапвам ей така като какво го смяташ? 82 гр за 1БП ли?
Manya написа:В булета: 2 БПВМ
1 БВ - 100 г печена тиква
1 БВ - 1 лайм с кората
2 БМ - 6 накиснати лешника
2 ПБ - 112 г домашна рикота (от 0,1% прясно мляко Верея пресечено с лимонтузу.
1 ч.ч. вода, листата на 3 стръка мента и малко стевия.
Parsley (магданоз), Sage (градински чай), Rosemary (розмарин) & Thyme (мащерка) освен че е заглавето на популярна песен на Simon and Grandfunkel, тези подправки съдържат едни от най-високите нива на полифеноли и са считани са основни за съхраняването на храна през средновековието.
Червеното вино съдържа 10 пъти повече полифеноли от бялото... Затова и червеното вино е най-консумираното в района на Средиземноморието.
Ако искате да получите максимална полза от полифенолите без излишна мазнина или инсулиново отделяне, тогава най-голяма част от вашите въглехидрати следва да идват от от ярки на цвят, бедни на скорбяла зеленчуци и ограничено количество плодове.
Най-богатия източник на полифеноли са подправките.
Очевидно полифенолите имат важно значение за растенията, иначе те не биха влагали толкова от ценната си енергия, за да ги създават. Една очевидна причина е, че растенията са постоянно изложени на йонизиращата радиация от слънцето. Полифенолите са мощни антиоксинадки, които неутрализират свободните радикали образувани от постоянното излагане на слънце.Друга причина е, че полифенолите са мощни антимикробни агенти. За разлика от хората, растенията нямат системи за имонологична защита, която да ги предпазва от микробиологични атаки, полифенолите са тяхното основно оръжие за биохимическа защита.
Защо това е важно за хората? Полифенолите в наата диета играят критична роля в поддържането на оптимален баланс между добрите и лошите микроби, които съществуват в храносмилателната ни система... Щом издавим полифенолите от диетата на човека, ставаме много по-лесна цел за пагологичните микроби и техните токсини, които навлизат в кръвообращанието, като причиняват увеличено клетъчно възпаление в цялото тяло. Увеличеното възпаление ускорява развитието на хронични заболявания и ускорява процеса на стареене.
Затлъстяването, диабетът и болестта на Алцхаймер имат общ произход: възпаление предизвикано от начина на хранене. Контролът на това възпаление означава постоянно да поддържаме хормоните – генерирани от храната, която ядем в зона, която не е нито твърде висока, нито твърде ниска. Това не се различава от приемането на предписано лекарство. Ключът е лекарството да се поддържа в терапевтичната зона. Ако дадете на пациент твърде малко от лекарството, то няма да подейства. Ако му дадете твърде много – лекарството става токсично. Същото е вярно и за хормоните като инсулина, които са критични за нашия метаболизъм и айказаноидите, които контролират възпалението, с тази разлика, че тези хормони са стотици пъти по мощни от което и да е лекарство. Това беше посланието на Зоната преди двадесет години и остава същото и днес. Казано простичко, ако искате да живеете по-дълъг и по-добър живот, трябва да управлявате възпалението повлияно от начина си на хранене през целия си живот.
Зоната не е мистично място. Пребиваването в Зоната е определено от строги клинични маркери и фактически всеки водещ медицински изследовател би се съгласил, че постигайки клиничните цели които определят Зоната е необходимо за по-дълъг и по-добър живот. Зоната никога не е била недостижима дестинация. Обаче, единствения път да стигнете там е чрез начина ви на хранене.
Новите открития в областта на молекулярната биология и генетиката ни дават възможност да разберем как някои от храните в Средиземноморската диета могат да доведат класическата диета Зоната до още по-високо ниво на контрол на възпалението. В частност, това е ролята на уникална група от химически вещества известни като полифеноли – веществата, които придават цвета на плодовете и зеленчуците. Храните съдържащи високи нива на полифеноли са били основата на Средиземноморската диета за повече от две хиляди години и са неразделни диетични компоненти на Средиземноморската Зона, която може да се окаже нашето най-добро „лекарство” за лечение на затлъстяването, хроничните болести и стареенето (особено стареенето на мозъка) в бъдеще.
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта