Страница 4 от 5

Re: Дневника на Пепе

МнениеПубликувано на: Пет Фев 26, 2016 8:51 pm
от Petja
Уф, прегледах етикета в магазина и реших, че е безопасно. Напоследък зехтина в България не ми харесва. Или ми горчи или не ми ухае приятно. Сега чакам да ми докарат директно от Испания един, който е с много мек и приятен вкус на нещо зелено. Така че оризовото олио ще отиде в забрава.

Re: Дневника на Пепе

МнениеПубликувано на: Пет Фев 26, 2016 9:00 pm
от Маня
Не го изхвърляй. То има висока точка на задимяване и можеш да го използваш спокойно за леко подмазване на тигана, когато си правиш омлет от белтъци или когато е необходимо при други кулинарни дейности свързани с висока температура. Просто ще сложиж 2-3 капки, ще ги размажеш с четка и няма да го броиш за мазнина.
Колкото до зехтина - наистина е трудно да се попадне на истински (без примеси). Но се предлагат и качествени, макар и малко по-скъпи. Има ги в Италианския магазин на "Аксаков", на "Любен Каравелов" отвориха магазинче за испански стоки, където също има фермерски зехтини с много добро качество. То по принцип истинският зехтин си е скъпичък, но пък в Зоната консумацията му е толкова "никаква", че една бутилка стига за поне половин година. :lol:

Оризовото олио може да се окаже полезно за тиквените палачинки :laugh1:

Re: Дневника на Пепе

МнениеПубликувано на: Пет Фев 26, 2016 9:36 pm
от Petja
Само да станат веднага ще ги споделя.
А със сусамовото масло как стоят нещата. Защото купувам ту едното ту другото.

Re: Дневника на Пепе

МнениеПубликувано на: Пет Фев 26, 2016 9:49 pm
от Маня
Ако е студено пресовано и нерафинирано - става за салата. И то е с ниско съдържание на наситени мазнини и може да мине на ненаситена мазнина, но и и то е богато на омега-6. Но тъй като таханът (а той е сусамов) влиза в зелените мазнини, става за ядене. Аз го ползвам само в суров вид към салата, когато реша да сменя вкуса (да не е зехтин). За салати ползвам и авокадово олио (то определено не става за топлинна обработка, докато сусамовото става).

Ако се приема достатъчно рибено масло, което е източник на омега-3, минималните количества омега-6, които ще приемеш с 1 ч.л. сусамово или оризово олио ще бъде компенсирано.

Сусамовото, соевото (вероятно и оризовото, въпреки че го няма в списъка) са "приемлив" (оранжев) избор и в таблицата, поради ниското си съдържание на наситени мазнини (но пък богати на омега-6).

Re: Дневника на Пепе

МнениеПубликувано на: Нед Фев 28, 2016 9:20 am
от NikoLinia
Аз открих и си купувам тахан от фъстъци. С него си правя десерт-тахан, мед, протеин на прах и ядки. Смятам си мерките като за тахан. Но в таблицата има мярка и за фъстъчено масло, която е по-малко количество. И ми е интересно по принцип, каква е разликата между фъстъковия тахан и фъстъченото масло? Най-вероятно технологията за получаване, обаче ако някой е наясно, моля да сподели! :)

Re: Дневника на Пепе

МнениеПубликувано на: Нед Фев 28, 2016 9:32 am
от Katerinka
Ники обърни внимание тахана от печени или сурови фъстъци е :)

Re: Дневника на Пепе

МнениеПубликувано на: Нед Фев 28, 2016 9:49 am
от NikoLinia
Няма такава информация, за съжаление. Има си обаче състава - 51 гр. мазнини, 27 гр. въглехидрати, 22 гр. протеини.
Производител-"Шаламанов 97"ЕООД, гр.Петрич. :)

Re: Дневника на Пепе

МнениеПубликувано на: Нед Фев 28, 2016 10:30 am
от Маня
Доколкото знам ядковите (от семена) масла (тахани) в повечето случаи се приготвят от леко запечени продукти. На пазара се появи разнообразие от такива - бадемов, орехов, фастъчен, лешников, сусамов тахан. Сусамовият задължително минава през леко запичане, защото иначе не може да се отдели мазнината. Той съответно е от небелен и белен сусам. Аз винаги предпочитам небеления, защото съдържа повече фибри. Независимо от източника винаги ползвам 1/2 с.л. за 1 БМ. Всички те съдържат целия източник (фино смлян).
От същите тези източници се приготват и течни форми (олио - вкл. от авокадо), които ползвам по 1/3 ч.л. (като зехтина). Технологията на извличане е друга - най-често студено пресоване и допълнително рафиниране за премахване на твърдите частици.
Определено избирам ядкови или плодови източници.
На пазара има и нещо, което са нарекли "шарлан", но той е от слънчоглед. А от детството си помня, че така наричаха у дома олио, получено от орехи. Такова май не съм срещала на пазара.

Re: Дневника на Пепе

МнениеПубликувано на: Нед Фев 28, 2016 10:45 am
от Petja
Ники може ли да дадеш по подробна рецепта за десерта

Re: Дневника на Пепе

МнениеПубликувано на: Нед Фев 28, 2016 12:45 pm
от NikoLinia
Разбира се, че може. Комбинацията е разновидност на "халвите" на Маня. Но не е идеална като рецепта, защото форма трудно се постига, но пък вкуса си е супер.

Домашен шоколад /12 БПВМ/

60 гр. тахан от фъстъци /по етикет/ - 20 БМ
12 бр. кашу - 4 БМ
35 гр. мед - 11 БВ
10 гр. какао - 1 БВ
96 гр. протеин на прах /по етикет/ - 12 БП
2 прахчета ванилия
стевия по желание, ако обичате по-сладко

Отмервам протеина, какаото и добавям ванилията. Разбърквам сухите съставки и добавям 5-6 супени лъжици вода. Разбърквам добре, да се поеме водата, след което добавям тахана, меда и ако има стевия. Омесвам с ръце. При мен се получава около 240 гр., които или разделям веднага на 12 блока по 20 гр. / 1 БПВМ/ или на 6 блока по 40 гр./2БПВМ/ или слагам в целофан и прибирам в хладилника, а после нарязвам пак по желание.
Забравих, да кажа, че на всеки блок се полага и по една бройка кашу за красота. :chef1:

Re: Дневника на Пепе

МнениеПубликувано на: Нед Фев 28, 2016 6:20 pm
от Katerinka
Вкуснятина, веднага ще я копна в блога за да не се затрие, искам да кача всички рецепти на Маня в блога, че от тях се взимат много добри идеи, ама пусто нямам времеее :(

Re: Дневника на Пепе

МнениеПубликувано на: Нед Фев 28, 2016 6:32 pm
от Petja
Кате, днес правих твоята пица с пъдпъдъчи яйца. Стана страхотна.

Re: Дневника на Пепе

МнениеПубликувано на: Нед Фев 28, 2016 8:59 pm
от Katerinka
:lakom:

Re: Дневникът на Пепе

МнениеПубликувано на: Нед Мар 13, 2016 5:25 pm
от Petja
Още три дни и ще направя два месеца престой в зоната. Не съм вярвала, че мога да бъда толкова постоянна и не съм вярвала, че е всъщност лесно да се спазва хранителен режим. Леко ми е на краката, леко ми е и на душата.
Днес на обяд приготвих страхотна салата, която преди няколко месеца не бих си направила.
Сложих 2 чаши бейби спанак, който не броя
240 грама домат пресен - 1 БВ
лук едно перце колкото за вкус, който също не броя
28 грама настърган пармезан 1 БП
2 чаени лъжички смлени сурови ядки 2 БМ /в къщи в хладилника винаги има такава смляна смес, която включва орехи, бадеми, слънчоглед, тиквени семки и ленено семе/
Салата докомбинирах с 1 препечена филийка типов хляб 30 гр - 2 БВ и
112 грама сирене котидж 2 БП.
Мислех, че след час ще умирам от глад, но вече трети час не ми се яде.

Re: Дневникът на Пепе

МнениеПубликувано на: Чет Мар 17, 2016 10:41 pm
от Petja
Днес беше ден за мерки и теглилки.
Килограми 125,200 - свалени за два месеца общо 5,400 кг
Ханш 128 см - в намаление - 8 см.
Талия 136 см - в намаление - 10 см.
Гръдна обиколка 116 см - в намаление - 8 см.
Депресия на някакво средно ниво и само една паник атака и то защото трябваше да се видя от близо със зъболекаря и то от доста близо. :laugh4:
Доволна съм. То направо съм радостна. :smdance:
От днес включих и 40 минути ходене пеша. Ще гледам поне три пъти седмично да го правя.

Re: Дневникът на Пепе

МнениеПубликувано на: Чет Мар 17, 2016 10:50 pm
от Маня
Изображение

Изображение