Страница 4 от 5

Re: Дневникът на Gugi/ Гуги

МнениеПубликувано на: Вто Фев 03, 2015 7:39 pm
от Gugi
Слагам си тази рецепта тук, че да си я гледам и да не я забравям :)

Искам да се похваля, че вчера забърках соления кекс от сайта - http://www.vzonata.com/solen-keks/ с едно подобрение - вместо овесени трици, сложих брашно от лимец.
Разпределих ги почти по равно - 60 гр. овесено брашно и 48 гр. брашно от лимец. Оставих сместа да почине около 30-40 мин. преди да добавя сиренето, шунката, маслините и мазнината, а преди да ги бухна в печката добавих бакпулвера.
Импровизирах и сложих ронена чубрица, риган и шарена сол. А всъщност вместо тавичка ги изпекох във форма за мъфини с керамично покритие (нищо не съм добавяла като мазнина или хартия), излязоха си от формичките без никакъв проблем, а самите те станаха 9 на бр., като 1БПВМ е равен на мъфин и 1/8 от от 9-ия мъфин :)

Re: Дневникът на Gugi/ Гуги

МнениеПубликувано на: Вто Фев 03, 2015 7:53 pm
от Маня
Гуги, скъпа, добре е в първите месеци от разходки из Зоната да се избягват зърнените храни и техните производни брашна, дори и пълнозърнести, с изключение на овеса и ечемика (и то най-вече под формата на цели зърна или трици). С кафемелачка у дома можеш да си смелиш овеса (ечемика) до грубо брашно (много по-добро от пълнозърнестите от магазините). Това е рецепта за "напреднали" в Зоната.

Re: Дневникът на Gugi/ Гуги

МнениеПубликувано на: Вто Фев 03, 2015 10:56 pm
от Gugi
Manya, благодаря за информацията :)
Аз всички зърна си ги меля в магазина (преди да разбера, че мога и вкъщи с мелачката), т.е. лимецът си е смлян цял и просто превърнат в брашно, същото се отнася за овеса и ечемика, които ползвам, но ако не може да ползвам лимец веднага спирам. Искам да съм в Зоната както си трябва, а не около нея :pray:

Re: Дневникът на Gugi/ Гуги

МнениеПубликувано на: Вто Фев 03, 2015 11:12 pm
от Маня
Въпрос на удобство е, ако си сигурна в мястото, където ти мелят зърното. Но там мелиш по-голямо количество - сигурно поне половин килограм. А в кафемелачката можеш да си смелиш просто нужните блокове за едно ядене и да е прясно смляно. И можеш да опитам моите бирени бисквитки от овесено брашно смляно у дома. Правя си по 6 от по 1 БВ във формичката за мъфини.
5 БВ - 70 г овес, смлян на грубо брашно (или смес от равни части овес и ечемик)
1 БВ - 200 мл бира
щипка сол, щипка сода или бакпулвер (може и без), подправки на вкус (може и без тях)
Забъркваш кашица, разпределяш я в 6-те гнезда на формата за мъфини.
Печеш в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за 15-20 минути.
Дребен заместител за любителите на хляб :laugh:

А лимеца наистина го изключи поне за 2-3, че и повече месеца. Той все пак си е жито, както и спелтата, и камут (уж диви древни жита, но все жита и култивирани в наши дни :laugh4: )

Re: Дневникът на Gugi/ Гуги

МнениеПубликувано на: Сря Фев 04, 2015 8:11 am
от Gugi
Manya написа:Въпрос на удобство е, ако си сигурна в мястото, където ти мелят зърното. Но там мелиш по-голямо количество - сигурно поне половин килограм. А в кафемелачката можеш да си смелиш просто нужните блокове за едно ядене и да е прясно смляно. И можеш да опитам моите бирени бисквитки от овесено брашно смляно у дома. Правя си по 6 от по 1 БВ във формичката за мъфини.
5 БВ - 70 г овес, смлян на грубо брашно (или смес от равни части овес и ечемик)
1 БВ - 200 мл бира
щипка сол, щипка сода или бакпулвер (може и без), подправки на вкус (може и без тях)
Забъркваш кашица, разпределяш я в 6-те гнезда на формата за мъфини.
Печеш в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за 15-20 минути.
Дребен заместител за любителите на хляб :laugh:

А лимеца наистина го изключи поне за 2-3, че и повече месеца. Той все пак си е жито, както и спелтата, и камут (уж диви древни жита, но все жита и култивирани в наши дни :laugh4: )


Ей, Manya, Manya злато си ти :) аз твоите бирени бисквити съм ги извадила отдавна в списъка с рецепти. Ще ги пробвам 100% съвсем скоро :)

Иначе за лимецът - ясно.
За магазина - пред мен го мелят в една дървена мелчичка (много яко :laugh1: ). Да чукам на дърво в квартала има БИО магазинче и в него от пиле мляко можеш да намериш ;) Но иначе разбрах и действам както си описала - както казах, искам да съм в Зоната, а не около нея :)

Иначе днес съм с малко помрачено щастие - рекох да забъркам панакотата, че да си имам за между храненията обаче не ми се хвана желатинът и днес хвърлих в кофата труд за поне 1 час. Много тъжно :(

Re: Дневникът на Gugi/ Гуги

МнениеПубликувано на: Сря Фев 04, 2015 8:19 am
от Маня
Gugi написа:Иначе днес съм с малко помрачено щастие - рекох да забъркам панакотата, че да си имам за между храненията обаче не ми се хвана желатинът и днес хвърлих в кофата труд за поне 1 час. Много тъжно :(

Е, че защо в кофата :laugh1: Като не е стегнала си я хапваш като кремче, нали всичко си е вътре. По-недобно за носене, но иначе си е зонирана. Стегнала или не - все един и същ общ грамаш за 1 БПВМ

Re: Дневникът на Gugi/ Гуги

МнениеПубликувано на: Сря Фев 04, 2015 8:24 am
от Gugi
Manya написа:Е, че защо в кофата :laugh1: Като не е стегнала си я хапваш като кремче, нали всичко си е вътре. По-недобно за носене, но иначе си е зонирана. Стегнала или не - все един и същ общ грамаш за 1 БПВМ


Ама то като вода с бял цвят и плодове стоеше, никаква плътност. Няма как да измеря блоковете, да не говорим, че само го близнах и горчеше. Реших да не рискувам :)
Но пък ще има един щастлив човек, защото вчера бърках същото, но със захар (повечко) и наредих бисквити за господина, че той няма нужда толкова от Зонуване (въпреки че за мен Зоната не е само за отслабване, а за баланс, здраве и добро настроение) и го погледнах - идеален, ама е с желатин от 2015 ;)

Re: Дневникът на Gugi/ Гуги

МнениеПубликувано на: Сря Фев 04, 2015 8:35 am
от Маня
Желатинът е бил виновен :laugh1: А щом е и горчало със сигурност нещо не е бил като хората. Зависи къде е бил съхраняван по някой склад, дори да е в срок на годност.
А иначе - пасатора, на гладко кремче и в бурканче :laugh4:

Re: Дневникът на Gugi/ Гуги

МнениеПубликувано на: Сря Фев 04, 2015 11:44 am
от Gugi
Manya написа:А иначе - пасатора, на гладко кремче и в бурканче :laugh4:


дано не се случва отново, но ако рече пак да ме прецаква :( , ще знам какво да го правя :) Благодаря!

Re: Дневникът на Gugi/ Гуги

МнениеПубликувано на: Сря Фев 04, 2015 5:10 pm
от Melkat
Gugi написа:....
Иначе днес съм с малко помрачено щастие - рекох да забъркам панакотата, че да си имам за между храненията обаче не ми се хвана желатинът и днес хвърлих в кофата труд за поне 1 час. Много тъжно :(


Гуги, и аз вчера правих чийзкеикчето - същата история, както при теб се случи. Желатинът не стегна и горчи. Помислих, че горчивината е от стевията, макар че сложих само три пакетчета (такава ползвам поради липса на друга). Но прегърнах девиза "Пениш се не пениш се, ке те ям" си го хапвам като кремче, както ти предлага Маня. Все пак материал се е вложил :)

Re: Дневникът на Gugi/ Гуги

МнениеПубликувано на: Сря Фев 04, 2015 5:18 pm
от Маня
Добра течна стевия се предлага на пл. Славейков в София в сравнително новооткритата сладкарница СТЕВИЯ (до магазина на DM), която предлага само сладкиши със стевия за подсладител. Много лесно се дозира, защото на опаковката е посочено колко мл на колко захар отговарят.

Re: Дневникът на Gugi/ Гуги

МнениеПубликувано на: Чет Фев 05, 2015 8:00 am
от Gugi
Melkat написа:Гуги, и аз вчера правих чийзкеикчето - същата история, както при теб се случи. Желатинът не стегна и горчи. Помислих, че горчивината е от стевията, макар че сложих само три пакетчета (такава ползвам поради липса на друга). Но прегърнах девиза "Пениш се не пениш се, ке те ям" си го хапвам като кремче, както ти предлага Маня. Все пак материал се е вложил :)

Ех, че гадно :( Съжалявам, че така се е получило. Аз днес или утре пак ще тествам, пък да видим, дано е от желатина...
Иначе браво за девиза и успех ;))

Manya, благодаря за информацията. Аз имам едно шишенце стевия extra virgin и там го карам на око, но ще взема да отида до Славейков да си взема такава с описание, че много ще помогне :)

Успешен ден от мен!

Re: Дневникът на Gugi/ Гуги

МнениеПубликувано на: Чет Фев 05, 2015 8:23 am
от Маня
Със стевията трябва да се внимава, защото понякога 1 капка повече и нещото става горчиво.

Не знам как е с другите, но аз вече не изпитвам необходимост от храна, която да е сладка - мъфини, кремчета, тортички, баклавички и всичко, в което може да се добави стевия. Май единствения "подсладител" са фурмите и петмеза от фурми за бонбонките или шоколадовия мус и то не за сладост, а за консистенцията. При всяко следващо забъркване намалявам количеството им в полза на какаото (все оранжевеещи продукти са си така или иначе). А бях върл любител на тежки сладка от всичко, което може да се направи на сладко. И мисля, че си има обяснение - балансираното хранене.
Виж, от крем-карамела на Танита ми потекоха лигите. Това е любмия ми десерт. Но от него ми е любим карамела. Някога, когато го правех (леле, като че е било преди векове :laugh4: ) в яйчено-млечната смес слагах 1-2 лъжици захар, а карамелизирах чаша и половина - две до горчив карамел.

Re: Дневникът на Gugi/ Гуги

МнениеПубликувано на: Пет Фев 06, 2015 8:43 am
от Gugi
И тук да си се оплача - как може да днес да съм с 500 гр. отгоре? Не съм прегрешавала с нищо (наистина). Само последните два дни имах шантава вечеря - телешки суджук за протеин, вино за въглехидрат, маслини за мазнина. Не казвам, че е ОК, но все пак ми се вижда балансирано...или? :hm:

Може би е хубаво да спра да се меря всеки ден, че да не изпадам в такива състояния ;) ама пуст навик, какво да правиш...

Re: Дневникът на Gugi/ Гуги

МнениеПубликувано на: Пет Фев 06, 2015 8:54 am
от Маня
Гуги, не се отчайвай. И аз днес съм по-тежка от вчера с цели 300 г. :laugh1:
Имаш решение - или да се мериш всеки ден, ако това те стимулира и те кара да си максимално стриктна в спазване на зелената зона, или да се мериш 1 път в седмицата - защото при всички случаи ще има ефект. Върху теглото оказва влияние и цялостното психическо състояние, а при жените и ежемесечния цикъл.

Re: Дневникът на Gugi/ Гуги

МнениеПубликувано на: Пет Фев 06, 2015 10:55 am
от tanita68
Освен това е възможно ако телешкия суджук е бил по-солен това да е задържане на вода. А и вариране на килограмите се получава в различните дни. Дори и ако не си успяла да посетиш тоалетната преди да се претеглиш също оказва влияние. Така че не се отчайвай и продължавай в същия дух. Ако трябва промени вечерята и виж как ще се чувстваш на другия ден. :)