baci написа:Значи, ако сложа в каймата лук, като за световно ще си я ям по 42 грама. Защото аз от магазина кайма няма да си купя.

Не значи точно това. Просто лука трябва да си го сметнеш като въглехидрат, освен ако не е нищожно малко количество. Едва ли ще си добавиш лук в каймата още при смилането. Когато е домашна кайма, т.е. от чисто месо си я мериш както си мериш блок чисто месо. След това си добавяш подправките, лука и т.н. Мериш цялото количество колко грама е и след като знаеш това количество колко блока протеини съдържа си го разделяш на толкова части. Моите кюфтета станаха по 2БП и 1/6БВ от лука. Съответно след това си добавих още 1 и 5/6БВ, за да се балансира, а тъй като не ги пържа, т.е. не използвам мазнина си добавих и ядки към порцията.
Аз лично нямам възможност да си меля месото за кайма и се налага да купувам готова, но тук даже не е нужно да я меря по 42гр - на опаковката има етикет със съдържанието на протеини и може да се изчисли. Излиза ми към 35гр за 1БП. Единственото, което спазвам е каймата да бъде с по-малко от 10% мазнини. И обикновено търся телешка.
В България съм си купувала месо и съм искала да ми го смелят на кайма, за да съм сигурна какво има вътре, но тук не съм срещала такава екстра по магазините. А и тук е малко проблематично да намеря месо, което да не е вече мариновано.