Дневникът на Янева

Тема с онлайн дневници на хората, спазващи Зоната

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Дневникът на Янева

Мнениеот Хриси » Нед Фев 02, 2014 9:27 am

Естествено, че не става въпрос за шоколад! Нали говорим за отслабване, а не за дебелеене :) .

Объркала съм се по повод на 500-те грама. Ставало е въпрос за 500 калории. Пише го в книгата "Овладяване на зоната": "Нито една от тези порции не съдържа повече от 500 калории (едно от правилата за хранене в Зоната)" (цитат от книгата).
Човек не може да открие нови океани, докато не събере куража да изгуби брега от погледа си.
Хриси
Студент в Зоната
Студент в Зоната

София

Зоната

Мнениеот yaneva » Нед Фев 02, 2014 3:29 pm

По принцип се старая да има по-големи интервали между храненията.Когато в началото въглехидратите ми бяха повечко неблагоприятни, по 6 часа след това не изпитвах глад.Но тъй като искам максимален ефект от Зоната,сега избирам въглехидрати предимно плодове и зеленчуци.
Примерно закуска+ обяд
84г пилешко филе, 9 бадема, 3 мандарини - 3БПВМ
След това хранене не мога да изкарам 6 часа.Между 3 и 4 час съм вече гладна,но гледам да изкарам поне 4 часа.
Днес пробвах да увелича малко плодовете - примерно 3 мандарини и половина,но пак огладнях бързо.
Сега пробвам различни варианти и се наблюдавам :angel: Забелязвам ,че вече и след киселото мляко много бързо огладнявам :think2:
Има един вариант,който обмислям - да включвам към благоприятните въглехидрати малко неблагоприятни :th: Вие как мислите?
Предполагам ,че в момента съм в такъв период,защото имам болки ниско в корема от около седмица и цикълът ми нещо се чуди какво да прави :th:
84г пилешко филе, 9 бадема, 3 мандарини - 3БПВМ
56г пилешко филе,6 бадема, 250г ябълка ( умишлено пробвах с 50г повече ябълка) но пак огладнях :laugh:
yaneva
Новак в Зоната
Новак в Зоната

Мнениеот HippoDel » Нед Фев 02, 2014 3:33 pm

Яж и зеленчуци, не само плодове, може от неблагоприятните, но само около 1/4 от количеството въглехидтати на едно хранене.
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната

København/София
Жена

Мнениеот Gazilot » Нед Фев 02, 2014 3:41 pm

4 часа минат ли, яж следващото спокойно.
И в никакъв случай не яж от нещо си повече за да не огладнееш - разваляш пропорцията и правиш едно нищо.
Ще ти кажа аз как се храня направи си изводите и кое може да ползваш от моя опит.
Закуска 1 блок, кафе-мафе, вода-мода (Много хора не одобряват 1 блок на закуска, но аз така си карам от началото, защото предишните 540 месеца (45г.) не съм закусвал, а сега 1 блок ми идва засищащ)
след 4 часа 3 блока вода-мода
след още 4 часа 3 блока (понякога 4), кафе-мафе (безкофеиново), вода-мода, чай-май
след още 4 часа 3 блока (понякога 2, като горните са 4) тука най-лекото и тъмно-зелено ям, предстои спане!!! Вода!!!
половин час преди лягане 1 блок. Здрав сън, бодро и оптимистично утро!

И ако ядеш половин мандарина, за да се нахраниш, първо, че предизвиква усмивки от четящия, второ е с нулев ефект и трето, по-добре добави по половин блок от М и П за да балансираш.
Последна промяна Gazilot на Нед Фев 02, 2014 3:42 pm, променена общо 1 път
Газилот,
член на политбюро на СОЗ
Аватар
Gazilot
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната

Несебър

Мнениеот TanyaS » Нед Фев 02, 2014 3:42 pm

Ще си позволя и аз един съвет!
Освен качеството на приемана храна, чувството за засищане идва и от количеството.
Колкото по - голямо количество изядеш ( например прясно зеле - салата ) толкова повече се засищаш и тъй - като това са въглехидрати с нисък гликемичен индекс т.е. освобождават се по - бавно и по - бавно се превръщат в глюкоза , по - дълго време те засищат.
От моя опит в зоната съм забелязала , че е уместно да се комбинират въглехидратите, например 1/2 от нискогликемични ( зеле, броколи, домат ) и 1/2 от високогликемични ( ябълка, портокал , хляб)

Аз например често обядвам 2 ПБ сьомга = 84 гр
3 по 250 мл броколи
100 гр ябълка
6 маслини

Това ме задоволява и като обем и като качество до след 4 - 5 часа.
Успех!
"Избягвайте тези, които се опитват да подтиснат вярата във вас самите. Това е черта свойствена на малките хора по душа. Великият човек ще ви даде чувството, че и вие може да станете велик."
Марк Твен
Аватар
TanyaS
Студент в Зоната
Студент в Зоната

Мнениеот yaneva » Нед Фев 02, 2014 4:20 pm

nympheacea написа: Това което се случва при теб има само едно обяснение, тъй като при консумацията на зеленчуци и конкретно в твоя случай салата, краставица и ябълка (богати на целулоза) би трябвало да сме в епицентъра на зоната. Според мен, имаш нужда от друга хормонална настройка, т.е. блоковете въглехидрати да са ти повече, имам в предвид съотношението м/у блок протеин/блок въглехидрат да е 1:1,5
Случаят по всяка вероятност е единичен, както разбирам имаш проблеми с хормоните, а те при нас жените оказват много по-голямо влияние от колкото при мъжката част. За нас е много трудно да предвиждаме хормоналните изменения които нямат цикличен характер (като менструацията). Наблюдавай се, отбелязвай на календар в кои дни и кога се случва да си извън зоната без логична причина. Сигурна съм, че ще откриеш зависимост.

nympheacea ме посъветва да пробвам увелича малко грамажа на плодовете и зеленчуците.Аз мисля ,че има логика в думите й. Затова пробвах на няколко хапвания,но нямаше промяна.
Това ,че усещам малко глад мен не ме плаши,защото съм била и на много строги режими.
Най-важно за мен е да бъда в Зоната и да се радвам на ефекта от нея.

Всички съвети,които получавам от вас са важни за мен,защото ми помагат да бъда максимално точна в храненето. :yess:

Искам да ви попитам за изварата на Мероне 0,1% : 18г белтъчини
100/ 18 = 5,5
5,5 х 7= 38,8г за един блок
Последно кое да спазвам по етикет 38,8г Вижда ми се малко за извара :th:
yaneva
Новак в Зоната
Новак в Зоната

Мнениеот Karrita » Нед Фев 02, 2014 4:28 pm

yaneva написа:
Искам да ви попитам за изварата на Мероне 0,1% : 18г белтъчини
100/ 18 = 5,5
5,5 х 7= 38,8г за един блок
Последно кое да спазвам по етикет 38,8г Вижда ми се малко за извара :th:

Винаги когато има етикет е най-добре да се спазва той.
Ask for more!
Аватар
Karrita
Доцент в Зоната
Доцент в Зоната

Несебър

Мнениеот yaneva » Нед Фев 02, 2014 4:32 pm

Gazilot написа:4 часа минат ли, яж следващото спокойно.
И в никакъв случай не яж от нещо си повече за да не огладнееш - разваляш пропорцията и правиш едно нищо.
Ще ти кажа аз как се храня направи си изводите и кое може да ползваш от моя опит.
Закуска 1 блок, кафе-мафе, вода-мода (Много хора не одобряват 1 блок на закуска, но аз така си карам от началото, защото предишните 540 месеца (45г.) не съм закусвал, а сега 1 блок ми идва засищащ)
след 4 часа 3 блока вода-мода
след още 4 часа 3 блока (понякога 4), кафе-мафе (безкофеиново), вода-мода, чай-май
след още 4 часа 3 блока (понякога 2, като горните са 4) тука най-лекото и тъмно-зелено ям, предстои спане!!! Вода!!!
половин час преди лягане 1 блок. Здрав сън, бодро и оптимистично утро!

И ако ядеш половин мандарина, за да се нахраниш, първо, че предизвиква усмивки от четящия, второ е с нулев ефект и трето, по-добре добави по половин блок от М и П за да балансираш.

Това ,че ям половин мандарина повече НЕ Е за да се нахраня,а защото така съм била посъветвана да пробвам !

"И ако ядеш половин мандарина, за да се нахраниш, първо, че предизвиква усмивки от четящия..." - това е чудесно,че те забавлявам :)
yaneva
Новак в Зоната
Новак в Зоната

Мнениеот Хриси » Нед Фев 02, 2014 5:21 pm

Янева, не се тревожи. Аз също от време-навреме изпитвам все още глад. Моят съвет е да си увеличиш просто блоковете с 1-2, да свикнеш с режима малко и след това да ги намалиш. Аз така направих и за почти месец свалих 4,5 кг. Изпитвах повече глад вечер и преди обяда. Имало е случаи, в които или си увеличавам блоковете, или си лягам леко гладна. Нямаше начин, защото все пак преди хапвах два пъти повече калории за ден, отколкото в зоната. Все пак на организма му трябва време, за да свикне на нов режим.
Другият ми съвет е да махнеш мандарините. Имат киселина. Вместо тях добави домат (дори и от консерва да е), печена чушка, краставици, също и 1 филийка хляб бонус или вита. Смятам, че това ще те засити.
Изварата на мероне е 39 грама за блок, толкова е.
Човек не може да открие нови океани, докато не събере куража да изгуби брега от погледа си.
Хриси
Студент в Зоната
Студент в Зоната

София

Мнениеот eldass » Нед Фев 02, 2014 6:21 pm

Моят съвет е също да приемаш повече зеленчуци, освен всичко са поставени в най-ниското ниво в хранителната пирамида на Зоната. А плодовете ги оставяй за междинни закуски или като трети блок въглехидрати. За мен лично е грешно целия въглехидрат да е плод при всяко основно хранене.
Аватар
eldass
Студент в Зоната
Студент в Зоната

София

Мнениеот Gazilot » Нед Фев 02, 2014 6:34 pm

Просто опитах да помогна, забрави...
Газилот,
член на политбюро на СОЗ
Аватар
Gazilot
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната

Несебър

Мнениеот yaneva » Пон Фев 03, 2014 11:07 am

ПРИТЧА ЗА УСМИВКАТА

"Една жена вървяла по улицата и докато се разминавала с унил непознат, го дарила със сърдечна усмивка.
От усмивката той се почувствал по-добре и се ободрил. След това непознатият срещнал свой стар приятел и му благодарил за сторено добро преди време.
Приятелят бил толкова поласкан, че оставил голям бакшиш на сервитьорката в ресторанта, в който обядвал.
Сервитьорката останала приятно изненадана от големия бакшиш. На следващия ден видяла един просяк на улицата и му дала част от бакшиша.
Човекът бил изключително благодарен, тъй като от два дни нищичко не бил ял. На излизане от закусвалнята, където обилно си похапнал, видял едно бездомно куче. Взел го със себе си, за да се погрижи за него.
Кучето било признателно за загрижеността, която го спасила от суровия и студен живот на улицата. Вечерта кучето станало неспокойно и започнал да лае, сякаш искало нещо да каже на обитателите на къщата. Благодарение на своите способности и поведение, то успяло да спаси всички в дома от неочаквано земетресение, което разлюляло града тази нощ.
Едно от спасените деца в къщата, впоследствие станало един от най-добрите лекари в страната и по време на своята кариера спасил много хора и ги върнал към живота.
Всичко започнало с една усмивка, която не струвала и една стотинка.
Да не подценяваме силата на доброто отношение и добрите постъпки. Не струват нищо, ала водят до големи промени. Често не виждаме резултатите от тях, но подобни истории ни напомнят, че доброто отношение и постъпки са вдъхновяващи и правят света, в който живеем, по-добър.
Да сме част от тази позитивна и съзидателна трансформация е
невероятно щастие
Един от ключовете, които ни помагат да сме част от тази позитивна и съзидателна трансформация е благодарността за стореното ни добро. Да бъдем благодарни е умение."

Gazilot,разбирам,благодаря :)

Благодаря на всички в този прекрасен форум,които ни помагат да следваме Зоната и да направим живота си по-добър ! :skyle23:
yaneva
Новак в Зоната
Новак в Зоната

Мнениеот yaneva » Вто Фев 04, 2014 1:37 pm

Поръчах си рибено масло NOW Foods Ultra omega 3 fish oil (DHA-EPA 250-500) Предполагам е добър избор :)
и сега 4 капсули =3г или се бъркам ?
От вашия опит с каква доза трябва да започна 3г или 5 г.
Последна промяна yaneva на Сря Фев 05, 2014 10:57 am, променена общо 1 път
yaneva
Новак в Зоната
Новак в Зоната

Мнениеот Pipilota » Вто Фев 04, 2014 3:43 pm

yaneva, скокни в темта за Рибеното масло Там ще ти помогнат ;)
"Притеснявам се, когато някой ми прави комплимент. Притеснява ме, че не казва достатъчно..." :fly:
Аватар
Pipilota
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Chicago/Varna-Asparuhovo
Жена

Мнениеот Italiano » Пет Фев 07, 2014 10:47 pm

TanyaS написа:От моя опит в зоната съм забелязала , че е уместно да се комбинират въглехидратите, например 1/2 от нискогликемични ( зеле, броколи, домат ) и 1/2 от високогликемични ( ябълка, портокал , хляб)

Таня, нека уточним нещо, за да не остане така и да обърка някого!
Ябълките и портокалите високогликемични ли са?!?
Щото, ако бяха такива, нямаше да са в зелената зона ... ;)
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Благоевград

Мнениеот gogo » Пет Фев 07, 2014 11:02 pm

yaneva написа:Поръчах си рибено масло NOW Foods Ultra omega 3 fish oil (DHA-EPA 250-500) Предполагам е добър избор :)
и сега 4 капсули =3г или се бъркам ?
От вашия опит с каква доза трябва да започна 3г или 5 г.

Янева,
За рибеното масло има специална тема. Сега ще отговоря тук, а Ити нека премести целия пост на правилното място.
Маслото, което си избрала е добро. Молекулярно пречистено и с много добра концентрация, Не съм поръчвал такова, така че не мога да кажа за теста със фризера, но предполагам, че ще го мине. пробвай и напиши резултата.
Ето какво пише в секцията за рибеното масло http://www.vzonata.com/ribeno-maslo/:

Каква е дневната препоръчителна доза?

Това винаги е било големият въпрос. Препоръчваното количество от Бари Сиърс на високо пречистено-фармацевтичен клас рибено масло е 2.5 до 3 грама EPA и DHA мазнини на ден. Това се отнася за хора в нормално здравословно състояние.

Ако се стремите към оптимално здраве на сърдечносъдовата система, ще са ви необходими около 5 грама EPA и DHA на ден.

Ако искате да лекувате възпалителни болки, тогава ще се нуждаете от близо 10 грама на ден.

За лечение на съществуващо неврологично състояние (като множествена склероза, дефицит на вниманието,психическо разстройство, депресия и деменция), ще са необходими 15 грама на ден високо пречистено фармацевтичен клас рибено мало.

Що се отнася до обикновеното рибено масло,което се продава в аптеките и био магазините, Бари Сиърс казва, че никога не би препоръчал доза, по висока от 3 до 4 капсули на ден, на които общия еквивалент е 1 грам дълговерижни омега-3 мастни киселини. И въпреки, че такава доза не може да ви даде здравословните ползи към които се стремите, все пак 1 грам е по-добре от колкото нищо.

Значи трябва да приемаш поне по 4 капсули, в зависимост от целите, които си поставяш.
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната

София
Мъж

ПредишнаСледваща

Назад към Дневници в Зоната