_belladonna_, в София имам комплект тенджери, които са купувани пак от тук и са на известна марка за кухненски съдове с незалепващи покрития, но без тефлон и вредни франции -
Рiet Нuysentruyt. При тях, освен че никога не са ми загаряли, действително от готвенето по края остават някакви леки следи, които ако ги мина с гъба преди да ги пусна в миялната, след това изчезват. Тук, обаче имам още по-добър комплект /реших да си го купя само защото имаше страхотно намаление в един от магазините, иначе по 140-180 € за 1 тенджера, разбираш, че няма как да дам

/ тенджери на
Brabantia, които са от различен метал и материал и са доста по-тежки и с дебело не само дъно, но и стени. Та те не само че се измиват перфектно, но и никога не са задържали някакви остатъци от варене и т.н. на храната. За загаряне също дума да не става - варя мляко, правя извара, разни фрикасета без много бъркане, че съм от хората дето правят по 5 неща на куп и често забравям да бъркам като готвя, тортени варени кремове на децата правя също и никога, никога не ми е задържало покритието нещо, което да не може миалната а измие. Вероятно е от самият материал. Обаче имам и 2 мънички тенджерки, които съм си купувала по 4-5 €, за да си прехвърлям остатъка от супи и готвени ястия, които да прибирам в хладилника и да не заемат излишно място, в които ако сваря 3 блока пиле, например..после си искат сумати търкане и преди и след миялната, независимо с какви таблетки ще ги мия.
За стъклото също понякога има проблем...аз пека доста неща с домати, а знаеш че домат запече ли се по стените да дълбока стъклена тава....настава малък ужас. Без накисване с вряла вода и после в миялната почти винаги има остатъци по стените.

Та сигурно си права, че вероятно зависи от материала на самите съдове.