Страница 12 от 18

Re: Дневникът на Катеринка

МнениеПубликувано на: Пон Яну 04, 2016 4:36 pm
от Italiano
Кате, защо ги пишеш с главни букви в блога ти?
Ще бъде много по-прегледен с нормални букви.
Тогава и грамажите ще изпъкват, защото цифрите са по-високи от малките букви. Сега се губят, особено и с това голямо "ГР" след тях, което дори е без интервал и точка за съкращение.
(лично мнение)

Re: Дневникът на Катеринка

МнениеПубликувано на: Пон Яну 04, 2016 7:02 pm
от Katerinka
Защотоне виждам :laugh1:
А за другото от мързел :laugh4:
Работя седнала, по много часове, и като отделя минутка да кача нещо, бързам да приключа, защото пак съм седнала, и все си обещавампосле да го оправя :hm:
Ще си взема забележка и ще ги оправям.
Щото си прав :sad:

Re: Дневникът на Катеринка

МнениеПубликувано на: Пон Яну 04, 2016 7:05 pm
от Маня
Чисто техническа препоръка.

Пишеш на Word с едър шрифт (14-16 пункта или повече, така че да виждаш) или си увеличаваш страницата на екрана така, че да виждаш - примерно на 150%. Така ще си ги имаш и на файл после. После копираш - няма да излязат толкова големи - нито в блога, нито тук. (Всички на компа пишем седнали все пак - все още не съм си направила изправено работно място, въпреки че горещо е препоръчвано от специалисти, защото стоенето е по-полезно от седенето :laugh1: ). Моите в офиса работят на лаптопи - само аз и един колега сме с големи монитори, да не си морим очите. Така е и у дома.

Re: Дневникът на Катеринка

МнениеПубликувано на: Пон Яну 04, 2016 7:08 pm
от Katerinka
Не съм се сетила , мерси Маня!!!

Re: Дневникът на Катеринка

МнениеПубликувано на: Чет Яну 07, 2016 11:30 pm
от Katerinka
Ехааа, вече съм бакалавър :smdance:

Re: Дневникът на Катеринка

МнениеПубликувано на: Пет Яну 08, 2016 6:36 pm
от Tonkata
Katerinka написа:Ехааа, вече съм бакалавър :smdance:

Честито, Катеринке ! :bigsm20: :bigsm20: :bigsm21:
Званието си е заслужено и изработено, ама друго си професор ! Продължавай и ще е твое, както и успехът над лакомията и болестите ! :yess:

Re: Дневникът на Катеринка

МнениеПубликувано на: Съб Яну 16, 2016 12:30 pm
от Katerinka

Re: Дневникът на Катеринка

МнениеПубликувано на: Съб Яну 16, 2016 3:02 pm
от roksi
Поздравления. ,кекса изглежда чудесен .!
Ще го изпробвам ,само да си купя нахутено брашно, че имам само консерва.:bigsm24:
Нахутеното брашно, сами ли си го правите или готово взимате ?

Re: Дневникът на Катеринка

МнениеПубликувано на: Съб Яну 16, 2016 4:28 pm
от Маня
Аз лично предпочитам да си го смеля сама от суров нахут. Но си купувам отвреме на време и от "Слънце и луна", защото там е пълнозърнесто.
Когато си го меля дори не се престаравам да е много фино. Така като правя нещо с него леко ми хрупка. А често практикувам и това да накисна нахута за 24 часа. След което го смилам в робота и го ползвам като овлажнено брашно (ако е необходимо добавям някоя друга лъжица вода) и така замесвам баница, кейкс, мъфини. Така минава през минимална топлинна обработка и не си повишава гликемичния товар. Защото сварените (да не говорим за консервираните) бобови (и нахута спада към тях) увеличават гликемичния си товар при по-продължителна топлинна обработка. А целта е въглехидратите да са с нисък гликемичен товар. Затова лещата, боба и нахута са по 1/4 ч.ч в сготвено състояние.

Re: Дневникът на Катеринка

МнениеПубликувано на: Съб Яну 16, 2016 9:13 pm
от Katerinka
И аз правих от суров, и накиснат нахут, и много ми харесаха.
Я да уточня, ти кога мериш нахута, преди или след накисване, аз го премерих преди накисване, обаче ми се струва , че сгреших, май трябваше след накисването да меря?

Re: Дневникът на Катеринка

МнениеПубликувано на: Съб Яну 16, 2016 9:17 pm
от Маня
Когато го залея да кисне 24 часа, го меря суров - 1/4 ч.ч. за 1 БВ. Заливам го със студена вода и няколко пъти я сменям, ако имам възможност. Ако не - плакна обилно преди употреба, като го изцеждам добр
Когато ползвам сварен или от консерва - пак по 1/4 ч.ч. за 1 БВ, защото, особено тоя от консервата си е покачил гликемичния товар, както обяснява Бари за бобовите. Този от консерви и буркани по препоръките на Бари винаги измивам и оцеждам (както и ако ползвам боб и леща от консерва). Ако аз съм си го варила - просто оцеждам, щото го варя в 2-3 води като боб.

Re: Дневникът на Катеринка

МнениеПубликувано на: Съб Яну 16, 2016 9:51 pm
от Katerinka
Единственото нещо от което не мога да се откажа в зоната е лещата :laugh1: но вече я готвя по 30 гр за блок :laugh4:
И понеже я правя чорбалива , не мога да преценя колко съм отгоре, ама се чуствам добре :lol:

Re: Дневникът на Катеринка

МнениеПубликувано на: Съб Яну 16, 2016 9:56 pm
от Маня
Katerinka написа:Единственото нещо от което не мога да се откажа в зоната е лещата :laugh1: но вече я готвя по 30 гр за блок :laugh4:
И понеже я правя чорбалива , не мога да преценя колко съм отгоре, ама се чуствам добре :lol:


Мериш на сухо 1/4 чаша за блок и вариш. Пък колкото излезе. И изобщо не се отказвай от нея. Тя е зелена.

Re: Дневникът на Катеринка

МнениеПубликувано на: Нед Яну 17, 2016 4:46 pm
от Katerinka
Т.к . кисело мляко елби в нашия град няма, маджаров също няма, ама и аз много не го харесвам, почнахме да пробваме всички млека до които имаме достъп. Даже направих проучване, как да отличим доброто кисело мляко :lol:
За съжаление се оказа, че родните производители, за да се заддържат на пренаситения пазар , тотално са развалили българското кисело мляко, дори Хармоника шикалкавят :lol:
Единия проблем е сухото мляко, което БДС разрешава до 20%
Втория проблем е мазнините които добавят на нискомасленото мляко, а може и да е нещо друго, не успях да открия
Третия е че за да удължат срока на годност слагат по-малко лактобацилус булгарикус. По принцип, се използват две бактерии, едната е лактобацилус булгарикус, тя придава киселинност на млякото, и тя е която го прави полезно, другата е стрептококус термофилус, тя придава сладкия вкус. Преди 20 години съотношението в закваските е било 1:2 , лятото 1:4 , сега е около 1:10 , различно е при всички фирми :refuse: но разликата е видима.
Даже някъде прочетох, че му правят още една пастьоризация, след като го подквасят, за да трае още повече :refuse:
Затова почнахме да си правим сами киселото мляко.
Използвахме Русалка, Елби пълномаслено по бдс, и турско мляко :laugh1:
И от трите закваски млякото се подкваси, но от Елби стана най вкусно :mrgreen:

Re: Дневникът на Катеринка

МнениеПубликувано на: Нед Яну 17, 2016 6:03 pm
от Маня
А млякото премина ли през процедура на обезмасляване или както е от кравата? :)

С Елби е станало най-вкусно, защото Елби поддържа истинската българска закваска и всички щамове на Lactobacillus bulgaricus.

Re: Дневникът на Катеринка

МнениеПубликувано на: Нед Яну 17, 2016 8:04 pm
от Katerinka
Премина многократно :laugh1:
Даже майка ми реши да бие масло :laugh1: тръскаме като луди два дена и още не сме го отделили :laugh1:
А Елби имат браво !