Страница 11 от 12

Re: Зоната и Eldass

МнениеПубликувано на: Пон Авг 18, 2014 8:36 am
от eldass
Вчера пазарувах във фирмения магазин на ЕлБи и попитах за закваска - предлагат лиофилизирани бактерии за 5 л. мляко на цена от 4,50 лв., които препоръчват да се използват наведнъж, за да не умрат след отваряне.

Re: Зоната и Eldass

МнениеПубликувано на: Пон Авг 18, 2014 8:59 am
от HippoDel
:о Големи скъпчии в този фирмен магазин.
И моите са на ЕлБи, лиофилизирани бактерии за 100 л. мляко на цена от 16 лв. :yess:
И пише да се съхраняват при температура от -18 до +2 градуса.
Скрит текст:
Изображение

Re: Зоната и Eldass

МнениеПубликувано на: Пон Авг 18, 2014 9:03 am
от eldass
Е, винаги е така с малките разфасовки. Иначе изглежда по същия начин.

Re: Зоната и Eldass

МнениеПубликувано на: Съб Окт 04, 2014 9:52 am
от eldass
Нямах търпение да изпробвам брашното от рожков и сутринта забърках едни топчета, които се получиха много сладки, но и много вкусни. Сложих орехи, тахан, фурми, рожково брашно и канела. Другият опит ще е с протеин, за да са напълно балансирани.

Вече открихме сезона на печената тиква с мед, орехи и канела. :yess:
Карфиолът ми върви повече от всякога и купувам по 3 глави наведнъж, много го харесвам този зеленчук във всякакви салати. :lol:

Re: Зоната и Eldass

МнениеПубликувано на: Сря Окт 08, 2014 6:54 pm
от eldass
Дали ако замразя зелен боб, ще прилича на нещо след размразяване или трябва да го бланширам?

Re: Зоната и Eldass

МнениеПубликувано на: Сря Окт 08, 2014 7:05 pm
от Маня
Елдас, бланшира се в подсолена кипяща вода за не повече от 5 минути. Изстудяваш и замразяваш на блокове. Дано не е с лико. После не размразяваш, а направо готвиш.
Ако е за салата - бланшираш малко повече - 7 минути.

Re: Зоната и Eldass

МнениеПубликувано на: Сря Окт 08, 2014 7:08 pm
от eldass
А ако направо замразя на блокове, без бланширане?
Маня, благодаря за съветите, знаех че ще ме насочиш.

Re: Зоната и Eldass

МнениеПубликувано на: Сря Окт 08, 2014 7:12 pm
от Маня
Заема повече място. И после увира по-бавно, въпреки замразяването.
Да не забравя, за да му запазиш цвета, след бланширането - под студена вода.
Бланшираш 2-3 блока. Под студената вода. Оставяш да се оцеди. Прибираш.

Re: Зоната и Eldass

МнениеПубликувано на: Сря Окт 08, 2014 7:12 pm
от mahona
Замразявам и небланширан,но измит,изсушен и нарязан боб и при готвяне слагам замръзнал.Става си супер.Разликата за мен между бланширания и другия който не бланширам е само в мястото ,което заемат във фризера.От години прибирам и по двата начина.

Re: Зоната и Eldass

МнениеПубликувано на: Сря Окт 08, 2014 7:21 pm
от eldass
Махона, моята фризерна част е празна /само за лед я ползваме/ и мястото не ми е проблем. :)
Ще опитам по мързелашкия начин сега като само измия, подсуша и направя порции, които после ще варя на пара за топла салата за зимата. :lol:
Скоро си правих такава салата /карфиол, нахут и сварен зелен боб/ и много ми хареса и се реших да си подготвя блокове зимнина. :lol:

Re: Зоната и Eldass

МнениеПубликувано на: Сря Окт 08, 2014 7:31 pm
от ginette
eldass написа:
Скоро си правих такава салата /карфиол, нахут и сварен зелен боб/ и много ми хареса и се реших да си подготвя блокове зимнина. :lol:
В тази салата карфиола на пара ли вариш :) Спокойно можеш и карфиол да замразиш ,щом имаш място във фризера .

Re: Зоната и Eldass

МнениеПубликувано на: Сря Окт 08, 2014 7:31 pm
от mahona
Нямам място във фризера и много ме е яд ,че няма да мога да си прибера карфиол,но пък броколи има нон стоп цяла зима. :smdance:

Re: Зоната и Eldass

МнениеПубликувано на: Сря Окт 08, 2014 7:43 pm
от Маня
Вчера и днес бях на подобна салата - бланширани броколи, брюкселско зеле, карфиол и зеле (бяло и червено). Красиви цветове, великолепен вкус и супер върви с изварката.

А карфиол и броколи има май вече почти целогодишно.

Re: Зоната и Eldass

МнениеПубликувано на: Сря Окт 08, 2014 7:48 pm
от ginette
mahona написа:Нямам място във фризера и много ме е яд ,че няма да мога да си прибера карфиол,но пък броколи има нон стоп цяла зима. :smdance:
Аз пък подарих нашия фризер и също ме е яд :gunshot: .Мислех си ,че като останахме със съпруга ми сами без децата ,няма да ми е необходим .То има в магазините зеленчуци и през зимата ,но друго е да ти са в къщи . :)

Re: Зоната и Eldass

МнениеПубликувано на: Сря Окт 08, 2014 9:13 pm
от eldass
Карфиолът го ям само суров, по-вкусен ми е от колкото готвен.
Карфиол и броколи има цяла зима, поне миналата се изхранвах с тях. А и все се притеснявам от вкуса и вида на замразените плодове и зеленчуци. :th:

Не можах да проям брюкселско зеле, все ми горчи, и ароматът не ми харесва, а е толкова полезно...
Снощи си направих една любима моя салата - червено цвекло /не бях яла от година, бях го спряла от както съм в Зоната/,моркови, чесън, магданоз, лимон и орехи. Много я обичам и аз като теб - Маня, си я хапнах с извара. Търпи всякакви вариации, особено с ряпа и ябълка.
Ние сме любители на печена тиква и почти всеки ден ядем, цяла зима. Ще опитам и от мъфините на Маня.


А кога ще направим нова среща? Има ли желаещи? :)

Re: Зоната и Eldass

МнениеПубликувано на: Съб Дек 20, 2014 12:34 pm
от eldass
Днес малко със страх се качих на кантарчето /следпразнично - остарях тези дни и предпразнично - утре имам рожденичка, а и следват такива хубави празници/ и за моя приятна изненада установих, че съм 53 кг. Доста се озадачих и се теглих няколко пъти, за да няма някаква грешка - е, няма! Аз си зонувам съвсем чинно, с малки прегрешения. Съвсем разбираемо ще имам такива и в следващите дни, но винаги гледам да балансирам. Чувствам се добре - това е най-важното!

Пожелавам ви много топлина в душите, много любов и щастие в семейството и здравето да не ви напуска!

Нека Коледната магия да ви завладее и донесе желаните подаръци! :santa1:

:xmas: Весели празници! :xmas: