Страница 2 от 5

Re: Дневникът на Gugi/ Гуги

МнениеПубликувано на: Вто Яну 27, 2015 4:01 pm
от Gugi
Italiano написа:Същото е и с какаото, за което Маня даде пример от Средиземноморската зона - повечето шоколадови продукти се правят от какао, обработвано по "холандска технология", което включва използването на сода каустик.
А когато ти си смелиш цели какаови зърна и с това какао си правиш храната, става чудесно и здравословно.
:)

страшно полезна информация, аз така се притеснявах за какаото, защото искам да си спретна мус с авокадо и бонбони Кари, а бях притеснена заради какаото. Още днес ще мина през магазина да смеля какаови зърна :)

Re: Дневникът на Gugi/ Гуги

МнениеПубликувано на: Вто Яну 27, 2015 4:11 pm
от Italiano
Може, може за брашната. Даже е страхотно разнообразие.
Ще си допаднете с Маня ми се струва ... :hug:

Re: Дневникът на Gugi/ Гуги

МнениеПубликувано на: Вто Яну 27, 2015 4:22 pm
от Gugi
Italiano написа:Може, може за брашната. Даже е страхотно разнообразие.
Ще си допаднете с Маня ми се струва ... :hug:


отново благодаря за отговора и мноооого се надявам с всички да си допаднем. Лично на мен вие всички ми допадате и се надявам наистина и аз в скоро бъдеще да мога да съм полезна на някого в Зоната с нещо :)

Re: Дневникът на Gugi/ Гуги

МнениеПубликувано на: Вто Яну 27, 2015 4:38 pm
от mahona
Добре дошла и от мен Гуги!Искрено ти се радвам на ентусиазма и добре и на място зададените въпроси!Мисля че ще постигнеш всичко ,което искаш!Продължавай смело напред! :bouquet:

Re: Дневникът на Gugi/ Гуги

МнениеПубликувано на: Вто Яну 27, 2015 5:23 pm
от Маня
Gugi написа:страшно полезна информация, аз така се притеснявах за какаото, защото искам да си спретна мус с авокадо и бонбони Кари, а бях притеснена заради какаото. Още днес ще мина през магазина да смеля какаови зърна :)
Добро какао на българския пазар е това на Гайо. То е от сурови зърна, необработени по холандския способ и е особено приятно на вкус. Тъй като не е обработвано с химия, цветът му е доста по-светъл от това да речем на д-р Йоткер или разни други какаови прахове, които съм срещала. Може да се намери в доста здравословни магазини вече, а мисля че на сайта им има и инфо за магазини, в които се предлага. А като си търсиш какаови зърна - непременно сурови. Предлагат и начупени (т.е. обелени), които също са сурови.

Колкото до меленето на зърна - понеже се ползват доста малки количества в зоната, не е нужно да ходиш някъде да ти го мелят. Ползвай си кафемелачката. Така не става толкова фино брашно, по-скоро е разбиване на цялостта на зърното. Но пък си е много голямо удобство. Пък си е и прясно смляно, а не да му търсиш място за съхранение.

Re: Дневникът на Gugi/ Гуги

МнениеПубликувано на: Вто Яну 27, 2015 7:22 pm
от Gugi
Manya написа:Добро какао на българския пазар е това на Гайо. То е от сурови зърна, необработени по холандския способ и е особено приятно на вкус. Тъй като не е обработвано с химия, цветът му е доста по-светъл от това да речем на д-р Йоткер или разни други какаови прахове, които съм срещала. Може да се намери в доста здравословни магазини вече, а мисля че на сайта им има и инфо за магазини, в които се предлага. А като си търсиш какаови зърна - непременно сурови. Предлагат и начупени (т.е. обелени), които също са сурови.

Колкото до меленето на зърна - понеже се ползват доста малки количества в зоната, не е нужно да ходиш някъде да ти го мелят. Ползвай си кафемелачката. Така не става толкова фино брашно, по-скоро е разбиване на цялостта на зърното. Но пък си е много голямо удобство. Пък си е и прясно смляно, а не да му търсиш място за съхранение.


благодаря ти, Маня за полезната информация. Всичко е ясно и ще действам с мелачката вкъщи :)

Re: Дневникът на Gugi/ Гуги

МнениеПубликувано на: Вто Яну 27, 2015 10:17 pm
от Tonkata
Добре дошла, Гуги ! :Hello:
Радвам се, че към нас се присъединява още един обичащ да готви, това предполага и още много интересни рецепти - нали ? ;)
Успех в зонуването и бързо постигане на целта ! :)

Re: Дневникът на Gugi/ Гуги

МнениеПубликувано на: Сря Яну 28, 2015 9:08 am
от Gugi
Привет, Тонка и добре заварил/а ;)

Да се надявам, че ще мога и рецепти да предложа. За сега още действам по това, което виждам в сайта и форума, но като се понауча на Зонова математика ще се пробвам и аз с предложения :chef1:
Една леща по мои сметки забърках и й сложих пиле, което бях овкусила само с подправки (доста добре стана). Ама все пак това е леща, не е молекулярна кухня ;)

Иначе за днес съм забъркала следното:

закуска:
кафе + прясно мляко (1.5) - 108 гр. изчислено по етикет - ½ БП+БВ
крем карамел с тиква (по рецепта от сайта) - 1 БПВМ
28 гр. извара Маджаров - ½ БП
1 бонбон Кари (излязоха ми 19 малки бонбончета) - ½ БВМ
1.5 лешника - 1/2 БМ

обяд:
пиле по китайски с ½ блок домати и 100 гр. ябълка

следобедна закуска:
бонбон Кари с 56 гр. извара подправена с канела и др. подправки

вечеря:
кюфтета от нахут (ще ги готвя довечера, сега нахутът се кисне : :laugh: )

преди лягане:
56 гр извара
100 гр ябълка
3 бадема
канела за овкусяване

Иначе да се похваля чувствам се прекрасно. След седмица и 2 дни в Зоната ставам вече преди алармата си и ми е едно такова арно на душата. Отдавам го и на факта, че реших 2015 г. да е моята, а не на работодатели, задължения, негативни емоции и т.н.

П.С.: Нещо бонбони Кари въз сладки дойдоха, а дори не съм слагала стевия. Нещо ме притеснява да не съм объркала фурмите. Интересно ми е вие какви купувате?

Re: Дневникът на Gugi/ Гуги

МнениеПубликувано на: Сря Яну 28, 2015 9:17 am
от Маня
Gugi написа:П.С.: Нещо бонбони Кари въз сладки дойдоха, а дори не съм слагала стевия. Нещо ме притеснява да не съм объркала фурмите. Интересно ми е вие какви купувате?

Fresh dates т.е. свежи фурми, продават се в най-често в зелени картонени кутии. По принцип са много сладки. Аз лично винаги предпочитам да увелича количеството на какаото и да намаля това на фурмите. И никога не добавям стевия, когато има фурма в нещото, което съм забъркала. То и стевията я ползвам все по-рядко, защото от много много време не изпитвам желание да хапвам сладки неща. А ако се появи такова желание, просто включвам 1 БВ под формата на фурми или петмез от фурми.

Re: Дневникът на Gugi/ Гуги

МнениеПубликувано на: Сря Яну 28, 2015 12:28 pm
от Gugi
Manya написа:Fresh dates т.е. свежи фурми, продават се в най-често в зелени картонени кутии.


Manya, аз точно такива взех. Наистина са много сладки. Ще увелича какаото следващия път за сметка на фурмите. А, дали имаш идея как мога да туширам този вкус на алкохол, който се получава (не знам откъде), и някак ми седят прекалено меки. Така ли трябва да бъде?

Мерси!

Re: Дневникът на Gugi/ Гуги

МнениеПубликувано на: Сря Яну 28, 2015 12:32 pm
от Маня
Да не са някои ферментирали :laugh1: По принцип трябва да са меки, но е важно как са съхранявани в складове и магазини.
Понеже ще намалиш количеството им и с добавянето на какаото консистенцията може да се сгъсти прекалено, можеш като им извадиш костилките да ги поизмиеш и накиснеш за известно време в студена вода. Ще доомекнат и по-лесно ще се обработват. Ще намалее сладостта им.

А, и гледай вносителят да е Евразия, неговите са най-качествените.

Вкуса може да се тушира по различен начин. Аз бонбонките си ги правя по 1 БПВМ с добавяне на неовкусен суроватъчен протеин. И си добавям листа от мента, чили, кардамон, чер пипер, ванилия - е не всички наведнъж, всеки път различно но с първите три в комбинация стават страхотни. Така си овкусявам и шоколадовия мус с авокадо.

Re: Дневникът на Gugi/ Гуги

МнениеПубликувано на: Сря Яну 28, 2015 1:27 pm
от Gugi
Не си човек, Manya :) Просто нямам думи за комбинациите, които правиш и благодаря, че те има. Повечето неща, които бъркам са по твоя рецепта и съм много, много доволна и щастлива :)

Re: Дневникът на Gugi/ Гуги

МнениеПубликувано на: Сря Яну 28, 2015 1:40 pm
от Gugi
mahona написа:Добре дошла и от мен Гуги!Искрено ти се радвам на ентусиазма и добре и на място зададените въпроси!Мисля че ще постигнеш всичко ,което искаш!Продължавай смело напред! :bouquet:


Добре заварила, mahona :) аз пък ви благодаря наистина за топлото посрещане и се надявам да сме си взаимно полезни :) :smdance:

Re: Дневникът на Gugi/ Гуги

МнениеПубликувано на: Чет Яну 29, 2015 8:15 am
от Gugi
Привет и днес от мен! Ето какво съм забъркала като Зонови емоции за деня:

закуска:
кафе + прясно мляко (1.5) - 108 гр. изчислено по етикет - ½ БП+БВ
крем карамел с тиква (по рецепта от сайта) - 1 БПВМ
28 гр. извара Маджаров - ½ БП
50 гр. ябълка - ½ БВ
3 лешника - 1БМ

обяд:
зелеви сърми с телешка кайма - 2 бр. - 2БПВМ + 1БПВ (кисело мляко) + 3 лешника (1БМ)
продукти за направата като станаха общо 10 сърми и аз ги смятам 1 бр. = 1БПВМ:
микс от ечемик, овес и хаут - 6 БВ
морков - 1БВ
лук - 1 БВ
зеле - 2 БВ - изчислено по бб тийм
кайма (телешка) - 10 БП по етикет
мазнина - 10 БМ

следобяд:
бонбон Кари (2 бр.) + пилешка шунка 42 гр. - 1БПБМ

вечеря:
нахутени кюфтенца по рецепта на Manya (2БПВМ) + ½ БПВМ - кисело мляко, чесън и 3 бадема; ½ чаша вино, 14 гр. телешки суджук (никъде не му намерих стойностите и реших, че е 28 гр. за блок)

преди лягане:
крем карамел с тиква (по рецепта от сайта) - 1 БПВМ

Като цяло днес съм малко тъжна, защото кантарът показа с 200 гр. нагоре, но се надявам това да се дължи на задържана вода или нещо подобно. Ако бъркам с грамажите и блоковете, моля да ми кажете.

Относно нахутените ми кюфтенца - Manya, нещо им направих и станаха много сухи, дали не ги препекох? Ако може някой съвет да споделиш, защото като подправки и вкус много ми допадат. Напомнят ми фалафели :) :laugh1:

Благодаря и весел ден на всички :)

Re: Дневникът на Gugi/ Гуги

МнениеПубликувано на: Чет Яну 29, 2015 8:29 am
от Маня
Gugi написа:Относно нахутените ми кюфтенца - Manya, нещо им направих и станаха много сухи, дали не ги препекох? Ако може някой съвет да споделиш, защото като подправки и вкус много ми допадат. Напомнят ми фалафели :) :laugh1:

Те са точно това, фалафели, но печени, а не пържени. Стават сухички. Можеш да не слагаш нахутено брашно, а само нахут и да ги оставиш малко по-влажни, като добавиш малко от водата, в която е врял нахута или ако е от буркан - да го смелиш заедно с течността.

Re: Дневникът на Gugi/ Гуги

МнениеПубликувано на: Чет Яну 29, 2015 8:43 am
от Gugi
Manya написа:Те са точно това, фалафели, но печени, а не пържени. Стават сухички. Можеш да не слагаш нахутено брашно, а само нахут и да ги оставиш малко по-влажни, като добавиш малко от водата, в която е врял нахута или ако е от буркан - да го смелиш заедно с течността.


Благодаря за бързия отговор :)
Аз да ти кажа само киснах нахута, не съм го варила. Дали не трябваше да го варя? Иначе за брашното - ясно. За соса/ водата - също ясно!
Пак благодаря, че те има :)