Дневникът на amaZONka

Тема с онлайн дневници на хората, спазващи Зоната

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Дневникът на amaZONka

Мнениеот Gazilot » Нед Фев 02, 2014 3:23 pm

Вижте, или се доверявате на Зоната и пробвате известно време да спазвате нейните правила, или си оставате на съветите, диетите, препоръките на фитнес инструктори, диетолози, д-р Емилови, крокодилови и т.н..
Няма как да усетиш нещо, ако не му се отдадеш напълно.
ОК, решаваш да приложиш режима на хранене на Зоната. Забравяш, както казваш ти, абстрахираш се от старите заучени положения и се впускаш в новия режим. Слушаш хора, които са напред в това и оценявайки, че в 99,9%, който е постоянен е успял в начинанието ще почва да мига една лампа, че всичко преди това е било една прелюдия към Йо-йо. Изборът е твой. Спираш да питаш за всеки грам от храната си, прочиташ малко из форума успелите какво ядат (има ужасно много менюта), доверяваш се на инстинктите си и след 10 дена ще удариш чертата и ще разбереш струва ли си. Под сурдинка : ДА!
Газилот,
член на политбюро на СОЗ
Аватар
Gazilot
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната

Несебър

Зоната

Мнениеот amaZONka » Нед Фев 02, 2014 10:04 pm

Всеки ден чета вашите дневници. Спазвам (поне така мисля) режима от 15 дена. :doNotKnow: След като имах въпрос в друга тема, ме посъветваха да си направя дневник, в който да разкажа за себе си и да вписвам дневни менюта. Това и направих. Реших, че е ОК, ако имам въпрос да го задам именно в моя дневник... и ако някой реши да ме посъветва или поправи, когато бъркам би ми помогнало да съм в зоната.
Аватар
amaZONka
Новак в Зоната
Новак в Зоната

Мнениеот HippoDel » Нед Фев 02, 2014 10:15 pm

amaZONka написа:Всеки ден чета вашите дневници. Спазвам (поне така мисля) режима от 15 дена. :doNotKnow: След като имах въпрос в друга тема, ме посъветваха да си направя дневник, в който да разкажа за себе си и да вписвам дневни менюта. Това и направих. Реших, че е ОК, ако имам въпрос да го задам именно в моя дневник... и ако някой реши да ме посъветва или поправи, когато бъркам би ми помогнало да съм в зоната.

Tака е, какъв е проблемът? :th: А ако имаш конктерни въпроси по определени теми ги пиши в темите. Например за риб. масло, стевия, таблицата на блоковете, рецепти и готвене и т.н. Тук пиши менюта и всичко каквото ти е на сърце, това си е твоето местенце. :hug:
Последна промяна HippoDel на Нед Фев 02, 2014 10:19 pm, променена общо 1 път
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната

København/София
Жена

Мнениеот Маня » Нед Фев 02, 2014 10:19 pm

amaZONka написа:Не са ли ми много ябълките? Знам, че не гледаме калории, но всички фитнес инструктори и диетолози препоръчват да не са повече от 2 на ден, а аз 2 на едно ядене ... Има ли по добра алтернатива на плодовете, без да е в космически количества? Спазвала съм доста препоръки и съм чела всякакви теории за здравословното хранене и въпреки, че се опитвам да се абстрахирам...още имам страхове, че нещо не правя правилно (след толкова провали последната година да задържа постоянно тегло).

Винаги можеш да замениш ябълката с друг плод. Въпреки че е зима пазарът предлага разнообразие - грейпфрут, киви (те са и препоръчителни храни в Зоната - http://www.vzonata.com/za-niakoi-hrani/). Има портокали, мандарини. Лимоните можеш да ползваш за овкусяване на салатата си и да не приемаш друг плод. Просто разглеждай таблицата. Опитвай се да комбинираш продуктите по свой вкус - достатъчно нагледно е дадено как можеш някой много обемем продукт (като спанака или копривата) да го раздробиш на по-малки количества. Предлаганите продукти в зелено дават необятни възможности за комбинация в сурово състояние или сготвени. Погледни и рецептите. Има някои които са супер лесни за изпълнение.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Мнениеот amaZONka » Нед Фев 02, 2014 11:32 pm

Благодаря ти :hug: Мисля, че ако не съм в зоната, то съм много близо. Чувствам се много добре :) Мисля, че не отслабвам на килограми, но не ми се подува корема, което ми беше голяма мъка ;) Притесняват ме само уикендите, когато излизам вечер с приятели, консумацията на алкохол (със сигурност повече от чаша вино) и мога ли да балансирам поне малко.. Готова съм да си нося протеин и ядки в чантата, ако това би помогнало :lol: Появи ми се обрив на кръста като някакви малки пъпчици и устата ми се цепи от двете страни и няма зарастване 5 дена. Не помня да съм се хранила толкова разнообразно, а това показва липса на витамини. :think2: Започнах да пия магнезий, калций, Б комплекс и витамин D :msmile6: Ще се разтърся из рецептите за супички, че и с тези салати зимно време... Не съм сигурна дали мога да консумирам овесени трици или и те трябва да са някакви био т.е. търпят ли някаква обработка както е с овеса (който във Варна, още не мога да открия) ?
Аватар
amaZONka
Новак в Зоната
Новак в Зоната

Мнениеот Маня » Нед Фев 02, 2014 11:44 pm

amaZONka написа: Не съм сигурна дали мога да консумирам овесени трици или и те трябва да са някакви био т.е. търпят ли някаква обработка както е с овеса (който във Варна, още не мога да открия) ?

Нямаш никакъв проблем с триците. Те са най-важната част от зърното - обвивката. Спокойно можеш да си правиш любимата закуска. Аз бих си ги накиснала с малко сок от портокал или греъпфрут, да ги разбъркам с извара и да им добавя ядка.
Ето ти пример за 2 БПВМ
извара - 112 г - 2 БП
овесени трици - 20 г (по етикета на моите) - 1БВ
сок от 1/2 портокал - 1 БВ
6 бадема - 2 БМ
Прекрасна закуска - портокаловия сок можеш да замениш с 1/2 настъргана ябълка. Става също великолепно.

А докато намериш супичка - пий топъл чай вместо вода - от каквато и да е билка, която ти е приятна, или сборен - горски, планински, ментата също е великолепен чай.

Аз съм тук от седмица и може да не съм ти най-полезна с някои съвети, но мисля че се ориентирам бързичко. Смятам всичко в Excel и си пазя записите и "речептите". Може да погледнеш и в моя дневник : http://www.vzonata.com/forum/viewtopic.php?f=11&t=104 - може да ти дойде някоя идея - въпреки че моето меню не е от най-разнообразното засега, но се опитвам. Но пък понякога и еднообразната храна спомага за смъкване на килограмите, стига да спазиш правилата на Зоната за балансиране на основните съставки.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Мнениеот amaZONka » Пон Фев 03, 2014 12:18 am

Manya, много си мила! Благодаря за вниманието :love: Да си призная, няколко пъти прочетох примерното меню и.. За пръв път чувам някои да яде накиснати трици в сок портокал..и да го смеси накрая с извара :о Но пък аз мразех извара преди месец, а сега я ям на всяко ядене и се чудя как съм живяла без нея :laugh4: Ще опитам и тази комбинация още тези дни! :bouquet:
Аватар
amaZONka
Новак в Зоната
Новак в Зоната

Мнениеот Karrita » Пон Фев 03, 2014 9:14 am

amaZONka написа:Не съм сигурна дали мога да консумирам овесени трици или и те трябва да са някакви био т.е. търпят ли някаква обработка както е с овеса (който във Варна, още не мога да открия) ?

Овесените инстантни трици въобще не са препоръчителни, даже направо ги изхвърли от менюто си.
Намери си овес, цял или натрошен и си го приготвяй по твой вкус, сладък или солен. Овеса е много специален зонов продукт, прочети http://www.vzonata.com/za-niakoi-hrani/
Ask for more!
Аватар
Karrita
Доцент в Зоната
Доцент в Зоната

Несебър

Мнениеот Маня » Пон Фев 03, 2014 9:30 am

Karrita написа:
amaZONka написа:Не съм сигурна дали мога да консумирам овесени трици или и те трябва да са някакви био т.е. търпят ли някаква обработка както е с овеса (който във Варна, още не мога да открия) ?

Овесените инстантни трици въобще не са препоръчителни, даже направо ги изхвърли от менюто си.
Намери си овес, цял или натрошен и си го приготвяй по твой вкус, сладък или солен. Овеса е много специален зонов продукт, прочети http://www.vzonata.com/za-niakoi-hrani/

Зависи от триците (не за овесени ядки - тях сме ги сложили в "черния списък", особено ако са инстантни) - тези, които аз си купувам не са инстантни. Продават се в магазините за здравословни храни и биопродукти. http://www.biosviat.com/index.php?optio ... 4&Itemid=6. Триците са остатъчен продукт при меленето на брашно от зърнени култури. И най-често те са онази част, която е богата на фибри. Затова винаги са препоръчителни, макар и в малки количества, продукти от пълнозърнести брашна - триците не са пресяти и хвърлени на прасетата или кокошките. ;)
А и в таблицата са дадени в оранжево, когато са сварени. т.е. едва ли са за пълно изхвърляне. Освен ако не е лично виждане на Карита.
Тъй като и те набъбват при варене, бих сложила за 1 БВ половината количество от посоченото в таблицата или по етикет.
А за най-правилно ползване на "конския зоб" в Зоната си е направо супер накиснатия овес. В него си има всичко - и трици, и ядки, и брашно накуп. :laugh4: :laugh4: В моето меню е при всяка сутрешна закуска, а често и в подкрепящите следобедни и нощни порцийки (1 блок си е направо мехлем като обем ;) ;) )
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Мнениеот Karrita » Пон Фев 03, 2014 12:05 pm

Като казвам " изхвърли от менюто" визирам първоначалния период през който е препоръчително да се консумират зелени продукти за да се види максималния ефект от Зоната. След като постигнете задоволителни за вас резултати, яжте каквото си искате.
Ask for more!
Аватар
Karrita
Доцент в Зоната
Доцент в Зоната

Несебър

Мнениеот amaZONka » Пон Фев 03, 2014 7:47 pm

Хмм... И аз много искам да пробвам овес-а, но не мога да го открия още. Обичам всичко овесено, тричено... :love: Храня се само със зелените, но тази вечер 1 блок беше хлебче от овесени брашно и трици. Голяма ми е слабост и го предпочитам пред всякакво друго тестено изкушение :)) Само малко да се стопли времето и ще отскоча до другите вериги да проверя. Когато обясня на продавачите какво търся ме гледат сякаш съм извънземно :laugh: А ефекта отслабване... ако за 1 месец се разпиша -3 кг ще съм доволна... :lol: Майка ми започна преди 3 дена и вече е -3кг :laugh:
Аватар
amaZONka
Новак в Зоната
Новак в Зоната

Мнениеот Gazilot » Пон Фев 03, 2014 11:31 pm

Вземи си овеса онлайн, био-магазини бол.
Газилот,
член на политбюро на СОЗ
Аватар
Gazilot
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната

Несебър

Мнениеот gogo » Вто Фев 04, 2014 1:14 am

Амазонке,
Овес си купувам от iHerb. По препоръка на Пипи търся начупен овес. Този Now Foods, Steel Cut Oats, 2 lbs (907 g) е почти килограм и на много изгодна цена. А този Bob's Red Mill, Organic Steel Cut Oats, 24 oz (680 g) препоръча Пипи, фирмата била с име. И двата овеса(поотделно) ми се връзват идеално с рибеното масло Now Foods, Super EPA, Molecularly Distilled, 120 Softgels и поръчката не излиза над 30 лв(без транспорта) и ми идва в пощата. Мисля, че аз съм си решил въпроса и с рибеното масло и с овеса. :wave:
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната

София
Мъж

Мнениеот amaZONka » Вто Фев 04, 2014 8:22 pm

Днес разпитвах и ми казаха за 2 био магазина близо до работа. Ако и там няма, ще си поръчам :)

Дневно меню:
8ч. - 2Б
110 - извара
2 мандарини
12 фъстъка

12:40ч. -3Б
160гр. домат + 1/2 краставица
2 мандарини
84 гр. пилешко
18 фъстъка

17ч. - 1Б
1/2 кофичка кисело мляко + 3 бадема

17:15 - 2Б
100гр брюкселско зеле + 120 карфиол
2 яйца
100 гр. ябълка
9 маслини... (не знам как се обърках, че вечерята ми е от 3 блока и като преброих костилките... :dum: )

планувам късната закуска за
23ч
1/2 кофичка к. мляко

Чувствам се добре. Не е за вярване как всеки ден отказвам лакомствата на колегите. Стоят отворени кутии със сладки и бонбони на метър от мен, но дори не ги поглеждам. Вчера пак някой правил баница и беше голямо опъване придружено от подигравките на колегите, но... бях твърда :but: Много съм горда. :done:
Аватар
amaZONka
Новак в Зоната
Новак в Зоната

Мнениеот Маня » Вто Фев 04, 2014 8:42 pm

amaZONka написа:9 маслини... (не знам как се обърках, че вечерята ми е от 3 блока и като преброих костилките... :dum: )

амаЗОНка, д-р Бари е посочил в неговите таблици

Olives, large (14g) (slivered) - 3 (2 tbsp.)
, сиреч Маслини, голями (14 грам) (накълцани) - 3 (2 с.л.)
Това е без костилка. Та зависи от размера на маслините. Ако са като моите при този грамаж за 2 блока трябва да изям 15-тина
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната

Мнениеот amaZONka » Вто Фев 04, 2014 9:14 pm

Лелеее, сериозно ли !? :о Аз си ги хапвам така и като съм гледала в дневниците, не съм забелязала да пишат грамаж на маслините. Идея нямам колко тежат без костилката. Значи, може и до сега да не съм била съвсем балансирана :think2:
Аватар
amaZONka
Новак в Зоната
Новак в Зоната

ПредишнаСледваща

Назад към Дневници в Зоната