Страница 10 от 14

Re: Дневникът на Татяна

МнениеПубликувано на: Съб Юли 19, 2014 4:58 pm
от Tatyana
Хипо, значи чакаме ти и Гого да се приберете и ще се уговорим за ден и час, който е удобен на всички. Аз нямам фиксирано работно време и само трябва да знам ден-два предварително, за да не поемам някакви ангажименти тогава. Доскоро и да се заредите с нови сили на морето :swimm:, а после ще разказвате ;)

Re: Дневникът на Татяна

МнениеПубликувано на: Съб Юли 19, 2014 5:02 pm
от Tatyana
Italiano написа:Пътуваш, пътуваш, а до Благоевград не можеш да стигнеш.
Нещо среща със състуденти няма ли да правите?

Оххх, Ити - само ако знаеш колко много ми се идва там, да си припомня хубавите студентски години... Засега нищо не се очертава в този район, но обикновено август съм по-свободна, та може и да те изненадам :bigsm1:

Re: Дневникът на Татяна

МнениеПубликувано на: Нед Юли 20, 2014 12:25 pm
от Italiano
Само да не те изненадам аз, ако не съм в града. :laugh:
Че през август има рожден ден на бебока, а и кръщене мислим да правим, та и за море може да пробваме да се вместим ...

Re: Дневникът на Татяна

МнениеПубликувано на: Пон Юли 21, 2014 10:17 am
от Tonkata
Tatyana написа:Хипо, значи чакаме ти и Гого да се приберете и ще се уговорим за ден и час, който е удобен на всички. Аз нямам фиксирано работно време и само трябва да знам ден-два предварително, за да не поемам някакви ангажименти тогава. Доскоро и да се заредите с нови сили на морето :swimm:, а после ще разказвате ;)

Таня, когато насрочите датата пишете. Ще се радвам, ако е преди 1 август :). Има вероятност и ние да направим малка почивка на "голямата вода" :msmile8:
Много ще ми е приятно да се срещна с по- опитни и доста по-успели Зонбита !!!

Re: Дневникът на Татяна

МнениеПубликувано на: Чет Авг 14, 2014 1:32 pm
от Tatyana
Я да поизчистя малко тук :swipping: :mop: , че отдавна не съм писала. Не, че има някаква осезаема промяна в последно време. Поддържам около 58 кг, а другите засега не щат да мърдат. Ама няма и да мръднат скоро, щото не съм от най-стриктните като съм извън къщи :shy:. А докато свършат дините - никакъв шанс да се придържам точно :refuse:. Ама все някога ще паднат и последните - важното е, че се чувствам добре, въпреки задържането ;)

Повода да поизтупам праха :typalka: тук е една вкусотия, които тези дни балансирах по Зоната. Сетих се, че при неуспешния ми опит да стана дюканка (слава Богу, че се поддадох на това изващение само за кратко :pray: и бързо осъзнах какво мога да си причиня :oh:) правех едно "сирене" от извара. Ето какво се получи при експеримента:

Сирене от извара - първи вариант - 8 БП

295 г извара (49,16 по етикет) - 6 БП
220 г прясно мляко - 1 БП + 1 БВ
1 пак. желатин - 1 БП
сол, малко лимонов сок, риган
Приготвяне: Изварата и прясното мляко се пасират. Добавя се предварително разтворения на водна баня желатин, солта и подправките. Въглехидратите от млякото в случая не ги броя, както и лимоновия сок, който е само за вкус. Слага се в хладилника, докато стегне желатина. От силиконови форми се вади без проблем.
Скрит текст:
Изображение


Сирене от извара - втори вариант - 12 БП + 4 БВ + 4 БМ

345 г извара (по етикет) - 7 БП
440 г кисело мляко - 2 БП + 2 БВ
220 мл прясно мляко - 1 БП + 1 БВ
сока от 1 лимон - 1 БВ
2 желатина - 2 БП
12 маслини - 4 БМ
сол, босилек, риган
Скрит текст:
Изображение

Скрит текст:
Изображение


Всеки може да си сложи каквите подправки предпочита. Във втория вариант аз наблегнах на босилека и маслините. Предполагам и с чесън на прах ще се получи интересен вкус. А блоковете търпят всякакви вариации, само желатина да е достатъчно за продуктите - 1 пакетче на 400-450 г продукти. Да ви е сладко :bigsm39: .

Re: Дневникът на Татяна

МнениеПубликувано на: Чет Авг 14, 2014 1:45 pm
от tanita68
Това е интересно! Може и да се пробва в скоро време! :bigsm18: :bigsm1: :bigsm2:

Re: Дневникът на Татяна

МнениеПубликувано на: Чет Авг 14, 2014 2:18 pm
от HippoDel
Tatyana, исках специално да ти благодяря, че ме открехна за закваската на Елби, киселото ми мляко стана страхотно! :rose4: :hug:

Re: Дневникът на Татяна

МнениеПубликувано на: Чет Авг 14, 2014 2:34 pm
от gogo
Татянче, страхотно сиренце. Обезателно ще се пробва.
Хипо, догодина като си идваш да донесеш от млекцето за проба. :lol:

Re: Дневникът на Татяна

МнениеПубликувано на: Чет Авг 14, 2014 3:06 pm
от eldass
Таня, изглежда превъзходно сиренето във всичките му варианти.....мммм. :chef1: А от каква извара го правиш?

Re: Дневникът на Татяна

МнениеПубликувано на: Чет Авг 14, 2014 3:41 pm
от Tatyana
Хипо, няма защо :hug:. Нали затова Пипи е създала този сайт и форум - всеки да помага на другите с каквото може. Затова аз на нея искам да благодаря, че иначе как щях да се запозная с толкова страхотни хора :yess: ?
Пипи, това е за теб по горния повод :potfl: :hooo:

А иначе "сиренцето" наистина е много вкусно и спокойно се реже с нож като се извади от хладилника. И въху филийка може да се намаже като топено сирене и поне съм сигурна, че няма хидрогенирани растителни мазнини и кой знае още какво, като в онези готовите :gunshot:. За съжаление като постои на топло става като кремче - явно желатина не го държи твърдо дълго време, след като се извади от хладилника.

Горното го правих с извара на "Мизия Милк", защото намерих стъклен буркан с етикет за хранителна стойност. Излиза 49,16 за блок, а мазнините са 1,7 г на 100 г. Много е вкусна изварата, но идва малко скъпичка така. В Халите имат фирмен щанд, та другия път ще взема насипна от там, която е на половин цена от буркана. Иначе ще стане с всякаква извара, стига да е качествена и вкусна.

Re: Дневникът на Татяна

МнениеПубликувано на: Чет Авг 14, 2014 4:12 pm
от Tonkata
Tatyana написа:Я да поизчистя малко тук :swipping: :mop: , че отдавна не съм писала. Не, че има някаква осезаема промяна в последно време. Поддържам около 58 кг, а другите засега не щат да мърдат. Ама няма и да мръднат скоро, щото не съм от най-стриктните като съм извън къщи :shy:. А докато свършат дините - никакъв шанс да се придържам точно :refuse:. Ама все някога ще паднат и последните - важното е, че се чувствам добре, въпреки задържането ;)

Повода да поизтупам праха :typalka: тук е една вкусотия, които тези дни балансирах по Зоната. Сетих се, че при неуспешния ми опит да стана дюканка (слава Богу, че се поддадох на това изващение само за кратко :pray: и бързо осъзнах какво мога да си причиня :oh:) правех едно "сирене" от извара. Ето какво се получи при експеримента:

Сирене от извара - първи вариант - 8 БП
..................................................... .

Мале-е-е каква чистофайница била Танчето! ;) , па и уфатна. Какви вкусотии е предложила ! :ok: Задължително ще ги пробвам!

Re: Дневникът на Татяна

МнениеПубликувано на: Пет Авг 15, 2014 12:39 pm
от vanja
О-о, задължително ще се пробва това сиренце и в двата му варианта :chef1: /нямам емотиконче за облизване :( / :lol: :lol: Изглежда страхотно и вече си го представям как ще се мъдри в моите силиконови формички - сърчица :)
Татянче, а от къде си купуваш тази закваска, от някой магазин директно или може и по интернет да се поръча? Аз понякога си подквасвам, когато ми донесат домашно мляко, но все си купувам от магазина кисело за закваска и понеже не съм сигурна от кое ще хване / защото нали не всички стават/ и вземам по две млека различни, за да сложа от всяко по малко...та ще е добре ако си имам на прах и да слагам по мъничко :th:

Re: Дневникът на Татяна

МнениеПубликувано на: Пет Авг 15, 2014 2:52 pm
от Tatyana
Ванче, закваската я взимам от едно малко магазинче за подправки на женския пазар в София. Поръчва се 1 ден предварително. На Ел Би Булгарикум е. На пакетчето има тел. за връзка 02/9367409 и e-mail: sofiapc@lbbulgaricum.bg Сайта им е http://www.lbbulgaricum.bg
Нямам идея дали по интернет може да се поръча :th:. Пробвай да им се обадиш, а ако не стане - тогава ще измислим някакъв друг вариант. Скоро един познат ми каза, че фирмата в която работи, също предлага закваска, но не съм я пробвала. Даже мисля, че често пътува до Бургас. Като се свържа с него ще ти дам повече информация :yess:

Re: Дневникът на Татяна

МнениеПубликувано на: Пет Авг 15, 2014 4:26 pm
от tanita68
Адаш, може ли малко повече информация - колко струва пакетчето например. Да знаех по-рано за това може би щях да намеря начин да си взема от България. Сега за сега карам на купешки йогурт или на квасено мляко като ползвам за подкваса едно българско кисело мляко, което продават тук по магазините(произведено тук с българска подкваса). Порових се из сайта им, но не намерих информация за цени и дали може да се поръча по интернет. А и сигурно за чужбина ще бъде проблематично изпращането. Вероятно другото лято като си дойдем ще търся начин да се снабдя с такава закваска.

Re: Дневникът на Татяна

МнениеПубликувано на: Пет Авг 15, 2014 5:40 pm
от Tatyana
Закваската е за 100 литра мляко, а цената е 16 лв. доколкото си спомням. Пакетчето не е голямо и се слага на върха на ножа за няколко литра. Моето вече е отворено, но Хипо го беше премерила и е било 19 г цялото. Държа го във фризера, защото пише, че се съхранява при температура -18 градуса. Аз с едно пакетче карам цяла година.
Жалко, че по-рано не стана въпрос за тази закваска, за да си вземеш сега.

Re: Дневникът на Татяна

МнениеПубликувано на: Пет Авг 15, 2014 5:59 pm
от tanita68
А във фризера се държи след отваряне на пакетчето ли?