Дневникът на Маня

Тема с онлайн дневници на хората, спазващи Зоната

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот roksi » Пет Фев 05, 2016 9:29 pm

Ооох, утре ще си направя , дояде ми се, мариновала съм си бяло месце и с печени. зеленчуци направо красотааа. :bigsm15: :bigsm39:
Днес си купих малки балкански пъстърви , така че и вечерята ми е подсигурена ,а в неделя на ски на Боровец :smdance:
Аватар
roksi
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 125
Регистриран на: Сря Фев 06, 2013 8:48 pm

Re: Дневникът на Маня

Зоната
 

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Katerinka » Пет Фев 05, 2016 11:14 pm

Еееееех, дали ще отслабна някога до толкова, че да мога и аз да се кача на ски :doNotKnow:
"Има само едно кътче от вселената, което със сигурност можете да подобрите - себе си"
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 635
Регистриран на: Сря Май 27, 2015 6:10 am
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Katerinka » Съб Фев 06, 2016 3:42 pm

Нутри булета ми дойде :) ама хич не се сещам какво да си направя, ако не те затруднява да ми напишеш една две идеи за смутита :doNotKnow:
"Има само едно кътче от вселената, което със сигурност можете да подобрите - себе си"
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 635
Регистриран на: Сря Май 27, 2015 6:10 am
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Съб Фев 06, 2016 4:04 pm

Ами зависи какви продукти имаш :laugh1:

Каквито плодове и зеленчуци имаш под ръка, пресни или замразени, комбинираш съответно за 2 или 3 блока и предвиждаш мазнина - ядки. И към това било вътре или като допълнение добавяш извара, цедено мляко, протеин на прах.

Най-простата закуска от 1 БПВМ

1/2 кофичка кисело мляко нискомаслено (да не обяснявам за процентите, знаеш си). Твоето е домашно, така че може да добавиш само 1-2 бадемчета
всякакви зелени подправки - мента, магданоз, босилек, див лук, мащерка, чубрица, някое друго листо спанак (подправките може да са и сушени)

Слагаш в булета, затягаш добре капака и завърташ за 1 минута.

Сутрешно смути
3 блока

3 БП цедено мляко
1 БВ - накиснат от вечерта овес
1 БВ - 2 с.л. какао
1 БВ - замразен или пресен плод
мазнините - според маслеността на млякото, но аз винаги сидобавям или накиснати от вечерта ядки, или ако имам смлени съответно - 3 ч.л.
шепа спанак, който не броя
чаша вода

И отново прочедурата на завъртане


Печена чушка, домат, краставица за БВ
Протеин или извара за БП
мазнини - ядки

Или просто си спретни една студена супа от зеленчуци с подправки и малко зехтин като допълнение към парче сирене, извара или мръвка

Скоро пробвах брюкселско зеле, броколи и карфиол. Около 2 блока си направих и си пийнах като сурова супичка с малко сиренце. Беше вкусно
Винаги добавям някаква свежа подправка и някое друго листо спанак, които не броя
Всеки зеленчук или плод могат да се завъртят в това чудо с мънцърко водица. Ако е с повече - при напълнено с твърди съставки се налива водата и не трябва да стига по-високо от черната линия върху чашата.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Нед Фев 07, 2016 12:54 pm

Част от въглехидратите ми за следващите 2-3 дни :laugh4: Глезотийка :laugh1:

Изображение

И обедната ми порцийка

Изображение

8 БВМ

200 г кейл - приблизително 1 БВ
200 г бейби асперижи - приблизително 2 БВ
450 г брюкселско зеле - 3 БВ
1 глава лилав лук - 1 БВ (голяма)
1 глава червен лук - 1/2 БВ (малка)
180 г кралска печурка - 1/2 БВ
1 глава необелени скилидки чесън
дресинг: соев сос, сок от нар, сок от агаве, черен пипер, чили, чесън на прах, балсамико, зехтин

Зеленчуците се разбъркват с дресинга (който със съдържанието си допълва до 8 БВ). Пекат се в тавичка върху хартия за печене - 20-25 минути. Добре е кейла да остане покрит с останалите зеленчуци. Могат преди или след изпичането да се задушат на пара за 10 минути, ако предпочитате да не са прекалено хрупкави.

4 порции по 2 БВМ
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Petja » Нед Фев 07, 2016 2:31 pm

Здравей Маня,
аз също имам нутри булет и определено ме заинтригува идеята за смутита. Много ми хареса това сутрешното с цеденото кисело мляко и замразени плодове. Обърквам се обаче с цеденото мляко. То не е ли като обикновеното кисело мляко 1Бп+1БВ. Иначе имам замразени малини, къпини и ягоди, а тях как да ги слагам така както са мерките за сурови плодове. Например ягоди замразени 140 гр. - 1 БВ ли ?
Аватар
Petja
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 61
Регистриран на: Пон Дек 29, 2014 3:22 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Нед Фев 07, 2016 2:49 pm

В БГ се продава цедено кисело мляко на Олимпус 0% масленост, което по етикет си излиза протеин - 82 г за блок. Аз употребявам и него, а и си цедя Маджаров 0,1% 24 часа (излиза ми по евтино определено), Олимпус ползвам за резерва, когато не мога да си осигуря това на Маджаров, защото се случва да не го доставят в магазина, в който правят поръчка специално за мен, а трудно го откривам другаде. Но може да се ползва и на Верея 0,1%, просто на Маджаров вкуса определено ми харесва повече). След проучване и допитване до технолози по млечните продукти разбрах, че в процеса на цедене силно намялава въглехидратното съдържание на млякото, много голяма част от въглехидратите (е и някои други ценни според някои привърженици на млечните продукти вещества) при оттичането на суроватката си отиват заедно с нея. Затова просто така изцеденото мляко си го приемам за протеин с едно наум, че добавям малко по-малко жив въглехидрат (зеленчук, плод - свеж или замразен). Просто добавям и вода, за да се завърти нутрито. От 8 кофички кисело мляко (2,4 кг) след 24 часа остава 1 кг мляко (плюс минус 10-20 грама). 8 кофички са 16 ПВ блока, изцедено излиза то 60-62 г за 1 БП. Като консистенция е доста по-гъсто от това на Олимпус (явно доста добре го оцеждам :laugh1: ). А от така оцеденото мляко си правя и нещо като сирене - след цеденето, леко го посолявам, размърквам и пак през мрежичката и гевгир го оцеждам притиснато още няколко часа. Тогава си го ползвам като сирене - 50 г за блок. За цеденето може да се ползва тензух или торбичка за ядкови млека (или няколко ката марля, че тя е с доста по-големи дупки. Суроватката обикновено изхвърлям (но тя може да се използва като бътърмилк за тестени вкуснотии - незонови :lol: ).

Ако се разходиш из дневника ми ще откриеш още рецепти за нутрито - доста време храната ми минаваше изцяло през него - бях на течна Зона поради стоматологични проблеми (докато ми сложат новотой чийне и посвикна с него :laugh1: )

Замразените плодове ги ползвам като пресните - замразила съм си череши (по 8 увити поотделно),вишни (10), ягоди (140 г), малини, арония, черни боровинки. А когато свършат си купувам замразени, ако точно това ми се похапва. В нутрито ги слагам без размразяване. Просто въртя два пъти. Ядките, които добавям, обикновено кисна предварително, за да ги "събудя". Пак из дневника ми има инфо кое колко се кисне, за да се премахнат инхибиторите им, които ги съхраняват до момента на поникване, но не са особено полезни за здравето ни.

Когато нямам цедено мляко комбинирам 1/2 кофичка кисело 0,1% с 1 БП суроватъчен/соев протеин на прах и добавям само 1 БВ плод/зеленчук и 3 БМ ядки (когато се ползва протеин на прах, мазнините се удвояват!)
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Tonkata » Нед Фев 07, 2016 3:37 pm

Маня написа:Част от въглехидратите ми за следващите 2-3 дни :laugh4: Глезотийка :laugh1:

Изображение

Маня, продължаваш да ме изумяваш с креативните си и много-о-о вкусни предложения ! :bigsm18: :bigsm20: Прости невежеството ми, но би ли обяснила какво е това кейл ! :pray:
Внимавай какво си пожелаваш !
Аватар
Tonkata
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 403
Регистриран на: Пет Мар 14, 2014 3:53 pm
София
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Нед Фев 07, 2016 3:47 pm

Изображение

Кейл е растение от рода на зелето. Има зелен цвят и много приятен вкус.
Кейл съдържа много малко калории, нула мазнини и много фибри.Действа добре на храносмилателната система. Съдържа още много хранителни вещества, витамини, фолиева киселина и магнезий.
Съдържа и много желязо, с високо съдържание на витамин К. Мощен антиоксидан - съдържа каретоноиди и флавоноиди. Чудесна противовъзпалителна храна. Съдържа голямо количество витамин А. Богат източник на витамин С. Всъщност, ако трябва да сме точни в него има 17 пъти повече витамин С, отколкото в морковите и 4 пъти повече, отколкото в спанака. Съдържа много калций.

Може да се ползва суров към салата или задушен/печен. Обикновено премахвам дебелата средна "клечка" и ползвам само листната част. В сурово състояние има леко лютиво-горчив вкус. Задушен/печен започва леко да наслажда. По изчисление е 210 г за 1 БВ. Опаковките, които си купувам са по 200 г. И опаковката от бейби аспержите беше 200 г, затова пише "приблизително". Но както добре ви е известно - 10-20 г плюси минус при въглехидратите не са от особено значение. Още повече, че Бари мери с чаши, а не с кантарче :laugh1:

В рецептата може да се замести с броколи, карфиол, китайско зеле, червено зеле - абе всичко "зелево", за което се сетиш или имаш в хладилника.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Katerinka » Нед Фев 07, 2016 4:01 pm

Еее ,вече и в Бг има кейл :lol: веднъж гледах някакво предаване за нискокалорични идеи, и водещата направи чипс от него, запичайки го във фурната , накъсано, стана хрупкаво, и от две години си мечтая за него :laugh1: ама до Бургас едва ли ще дойде скоро :lol:
"Има само едно кътче от вселената, което със сигурност можете да подобрите - себе си"
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 635
Регистриран на: Сря Май 27, 2015 6:10 am
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Нед Фев 07, 2016 4:06 pm

Привилигерована съм - има го редовно в моята любима квартална Зарзаватчийница :laugh1: Виж, не съм го срещала нито в Билла, нито в Лидл :laugh1:
Подсещаш ме, да се разходя да си купя, че май това беше последната кутия в хладилника :lol:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Tonkata » Нед Фев 07, 2016 4:20 pm

Маня написа:Изображение

Благодаря ти ! :hugs1:
Ще го потърся и ще го пробвам. Може и на мен да ми хареса. :yess: :)
Внимавай какво си пожелаваш !
Аватар
Tonkata
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 403
Регистриран на: Пет Мар 14, 2014 3:53 pm
София
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Нед Фев 07, 2016 4:34 pm

Незонирани предложения с кейл :laugh4:

Хумус с кейл:

400 гр. сварен нахут (ползвам консерва)
50 гр. кейл листа (почистени от дръжките)
1/2 лимон
1 глава печен чесън
2-3 с.л. вода
3-4 с.л. тахан
сол
зехтин

Всичко се пасира заедно

Чипс от кейл

Листата кейл се почистват от средната жила (която много горчи) и се нарязват на парчета. Напръскват се със съвсем малко зехтин и се посоляват. Парченцата кейл се подреждат върху хартия за печене без да се припокриват и се пекат на 170*С докато започнат да покафеняват по края – около 10-15 мин. Мога да се поръсят със сусам.

* * *

Може да се направи на песто, да се добави към майонеза, да се включи в смути, да се запържи/задуши с чесънче, да се включи в крекери зонови крекери (като подправка, която може и да не се брои), много му отива лимон. Минал за 10 минути през пара, включвам в салата с доматки, краставичка, чушки. Изобщо - за каквото се сети човек, стига да му хареса вкуса, защото все пак е малко специфичен. Но аз нали съм любител на всичко, което има корен - нямам проблем с вкусовете на подобни храни. И ако е произведено от мляко (прясното изключвам). Проблемите ми са с мръвките и рибите :laugh1:
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Petja » Нед Фев 07, 2016 6:09 pm

Благодаря Маня за инфо-то по цеденото мляко. В интерес на истината твоя дневник си го оставих за най-накрая. Много информация много нещо. Чета с тефтера в ръка.
Аватар
Petja
Новак в Зоната
Новак в Зоната
 
Мнения: 61
Регистриран на: Пон Дек 29, 2014 3:22 pm

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Katerinka » Нед Фев 07, 2016 8:53 pm

Дневника на Маня е уникален :lol: и аз искам да го прегледам обстойно, но за съжаление не ми стига времето а колко идеи има заблога миии :th:
"Има само едно кътче от вселената, което със сигурност можете да подобрите - себе си"
Аватар
Katerinka
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 635
Регистриран на: Сря Май 27, 2015 6:10 am
Жена

Re: Дневникът на Маня

Мнениеот Маня » Пон Фев 08, 2016 5:42 pm

Малко нова информация около съотношението TG/HDL холестерол. Източникът е последната книга на Бари за проблемите при бременност, свързани с метаболитния синдром.

В зависимост от това в какви мерни единици отчита резултатите клиничната лаборатория, която ползвате, то следва да е:

<1 (ако е измерено в mg/dl) или <0.4 (ако е измерено в mmoles/ml)
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

ПредишнаСледваща


Назад към Дневници в Зоната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта