Да не се приема Зоната като диета за отслабване.
ПП. Сега малко по-сериозно - всяка следваща книга е надграждане на основната концепция за Зоната. В Зоната Омега Rx много подробно е обяснено защо трябва да се приемат омега-3 мастни киселини и защо те е важно да са под формата на фармацевтичен клас рибено масло (а не доскоро препоръчваните и ползвани от повечето от нас дори чисто по икономически причини - Гого скоро включи в препоръките такъв вид рибено масло), особено когато става въпрос за използване на Зоната за лечение или облекчаване на определени здравословни състояния (един доста широк спектър от здравословни проблеми). Както сам Бари казва неговата основна трилогия са: Зоната, Зоната Омега Rx и Средиземноморската Зона. Другите му книги акцентират или върху рецепти, или върху хранене в Зоната на хора-вегетарианци, Зоната и забавяне процеса на стареене. Скоро Бари сподели, че предстои нова книга, посветена на Зоната и кожата (всъщност най-големия орган в човешкото тяло - не само външната, но и онази, която покрива всичко вътре в тялото).
Токсичните Мазнини много подборно обяснява какво ни е причинила цивилизацията с разработването на рафинираните растителни масла и трансмазнините. И че пълнотата (не говорим за наднормено тегло или затлъстяване) не винаги е проблем, а в много случаи е защитен механизъм на организма срещу токсичните мазнини и донякъде е генетично обусловена (т.нар. капан за мазнините).
И ми се струва, че стигнах до заключението, че е рисково да се приемат по-малко блокове от тези препоръчвани от Бари и изчислявани с неговия калкулатор именно заради опасността от токсичните мазнини. Но това е мое мнение. И мое решение да се придържам към 11, а не към 9 блока (особено ако целта е здраве, а не бързо отслабване - 9 блока са за бързо отслабване, или за жени миньончета - кинта и двайсе височина и с уж излишни килца
).
И че тегленето до грам е удобство за някои, но не е задължително. Важно е да се спазва вярното съотношение на макронутрирентите. И не трябва да се вманячава човек в милиграмите в плюс или минус от някой продукт, особено след като мине 1 месец строгата Зона.
Важно беше да се уверя за пореден път, че трябва да се сведе до минимум употребата на преработени храни (всякаквите видове консерви). И че храната трябва да се приготвя вкусно, но със щадящи готварски техники- варене, на пара, печене с минималното необходимо време. Това пържене, осоляване, препичане, превдаряване - забрави. Колкото по-просто, толкова по-добре.
Поне за мен е беше изживяване да прочета доста от книгите на Бари и да се опитам да преведа някои от тях, които поне аз считам, че са най-важните. Информацията в сайта и в издадените на български книги не е малко, но след всичко съм още по-убедена, че това е начинът. И съжалявам, че твърде късно съм открила Зоната. Но пък съм 100% убедена, че с нейна помощ ще подобря живота си през оставащите ми години.