Страница 8 от 19

Re: Дневникът на _belladonna_

МнениеПубликувано на: Пет Ное 07, 2014 9:14 am
от _belladonna_
Петък е! :smdance: Споделете кой какво е решил да готви събота и неделя, да обменим малко идеи. Аз довечера ще правя мъфините с тиква на Маня. Мисля с тях да закусвам утре. За утре на обяд крем супа с тиква пак на Маня :), ще балансирам най вероятно с шунка. За вечеря още незнам, месо някакво със салата, вино, нахут може би. Голяма фенка станах на нахута. За обяд през седмицата си нося два блока и това са ми въглехидратите. Хем лесно се пренася, хем бързо се яде пък и засища.
Сещам се да питам нещо-доматения сок в таблицата го има 2 пъти. Веднъж 1 блок 1 чаша, втори път 1 блок 1/4 чаша. Аз моя домашен сок го смятам 1 чч 1БВ. Права ли съм?

Re: Дневникът на _belladonna_

МнениеПубликувано на: Пет Ное 07, 2014 2:19 pm
от Melkat
Вероятно разликата в количествата на доматения сок идва от това, че едното е домати, които са смлени на сок, без да са изварявани, за да се изпари течността и да стане гъст, а второто е за обработения. Моите консервирани домати са настъргани на ренде и стерилизирани, затова си ги смятам като суровите домати - по 240 грама за блок.
Намислила съм да сготвя прясно зеле, към което ще прибавя за протеин варено пиле. Вероятно едното ядене ще е яйца по панагюрски. Много вкусна супа става от всякакви зеленчуци с много подправки "а ла Маня" ;)
Голямо готвене пада в Зоната, а готвя само за 3 човека. Все се чудя как се справя Пипи с огромното количество блокове на съпруга й :th:

Re: Дневникът на _belladonna_

МнениеПубликувано на: Пет Ное 07, 2014 2:39 pm
от _belladonna_
Моите също са смлени и стерилизирани 1 чаша ми излиза 180 грама някъде-значи близо съм. :) Мисля да направя мусаката с патладжан от сайта за тази вечер. А снощи и аз правих супа от зеленчуци- само че замразен микс за супа от готовите. На 100 грама има 9.4 въглехидрати. Прибавих чаша доматен сок и 3 блока фиде. Супер стана. Балансирах с пилешки гърди на грил тиган.
Да, голямо е готвенето,но пък взех да свиквам и ми е удоволствие...в повечето случаи :)

Re: Дневникът на _belladonna_

МнениеПубликувано на: Пет Ное 07, 2014 2:46 pm
от Маня
Момичета, трогната съм че споменавате мои манджи. Да ви е сладко! :bigsm22: Аз вероятно ще почивам от готвене този уикенд, защото съм "прелъстена и изоставена" (син ми пак се изнесе и ми остави доста неща за дояждане).
Но вчера се замислих за нещо, което мернах отново и ще пробвам да го направя: яйце в облак. Но ще си спестя жълтъците и ще ги заменя с френско козе сирене (или друго меко сиене, което се топи лесно).

В тиган се запържва в собствената си мазнина лентичка бекон или прошуто (1 БП). Когато е станало хрупкаво се извашда от тигана и се оцежда върху кухненска хартия. 2 белтъка се разбиват на сняг със щипка сол (1 БП). Снегът се разделя на две и се поставя в тигана с лъжица като се оформя малка вдлъбнатина в средата (да заприлича на гнездо). В средата на белтъка се поставя 1 БП френско козе сирене (28 г се дели на две). В загрята фурна на 180 г. белтъците и сиренето се запичат. Поднасят се с 1 препечена филилйка бонус ( 1 БВ), бекона и салата по избор (1БВ). Десет - 1 БВ плод.
В оригинала жълтъците се поставят в снежното гнездо, но арахидонова киселина не ни е нужна, така че си ги спестявам.

Засега е идея, но мисля че ще се получи супер.

Re: Дневникът на _belladonna_

МнениеПубликувано на: Пет Ное 07, 2014 3:10 pm
от _belladonna_
Мерси Маня! И ние ти благодарим, че споделяш рецептите си с нас! :bouquet: Аз много обичам такива сирена, козе Бри и всякакви меки сирена, но са доста мазнички и незнам протеин ли са, мазнина ли са. За сега съм ги изключила. Като заслабна, може отвреме навреме. :) Рецептата звучи супер!

Re: Дневникът на _belladonna_

МнениеПубликувано на: Пет Ное 07, 2014 3:40 pm
от Маня
В новата книжка на Бари има рецепти с козе сирене. Та си мисля, че веднъж в месеца човек може да "прегреши". А и като не добавяш мазнина проблемът намалява. Чакай да видя ще мога ли да ви постна тази рецепта.

Брюкселско зеле със затоплено козе сирене

Количество: 2 порции
Време за приготвяне: 25 минти

Продукти:

790 г (3 ¾ lbs) брюкселско зеле, нарязано на четвъртинки
84 г (3 oz) меко козе сирене
6 черни маслини разполовени без костилка
2 с.л. ситно накълцан сибирски лук
Сол и чер пипер на вкус
1 киви

Варете в кипяща подсолена вода за 10 до 15 минути. Докато брюкселското зеле ври, затоплете сиренето за 3-5 минути до момента в който започва да се топи. Оцедете брюкселското зеле и го смесете със сиренето, солта и черния пипер- Поръсете с маслините и лука и поднесете в отделни чинии. Разделете си 1 киви за десерт.

Всяка порция съдържа: калории 343, протеин 22 g, мазнина 12 g, въглехидрати 48 g, фибри 18 g

Re: Дневникът на _belladonna_

МнениеПубликувано на: Пет Ное 07, 2014 4:13 pm
от _belladonna_
Да ме извинява Б. Сиърс, но нещо не мога да оправя баланса в рецептата. Брюкселското зеле е 5 блока+кивито -6 БВ. Лука е минимално количество да кажем, че не го броим. Сиренето пък е 3 блока...мазнините 2 блока, ама айде заради по мазното сирене допускам че са намалени. Маня, според теб тази рецепта балансирана ли е?
Иначе сигурно е вкусно.

Re: Дневникът на _belladonna_

МнениеПубликувано на: Пет Ное 07, 2014 4:20 pm
от Маня
Изобщо не съм я пресмятала (освен паундовете и унциите, но и тях съм ги дала по Барито). Просто я преведох от книжката. Може сиренето му по етикет да е равно на 6 БП. Аз просто бих си го преизчислила.

Re: Дневникът на _belladonna_

МнениеПубликувано на: Пет Ное 07, 2014 4:47 pm
от _belladonna_
Мда идеята е важна. Но реших че аз нещо не смятам правилно...

Re: Дневникът на _belladonna_

МнениеПубликувано на: Съб Ное 08, 2014 9:28 pm
от Tonkata
Bel, след толкова много идеи ти какво сготви днес ?

Re: Дневникът на _belladonna_

МнениеПубликувано на: Нед Ное 09, 2014 12:13 pm
от _belladonna_
Днес сме на свинско с прясно зеле за вечеря, а за обяд ще дояждаме вчерашната крем супа от тиква(не помня друга година да съм ползвала толкова тиква, то мъфини, супа, печена...), така също и карфиола с извара от снощи. Следобяд ще направя и едни мъфини с круша и ябълка-по 1 блок от двете, другото е стандартна зонова рецепта за мъфини.
Пропуснах да добавя и крем карамела с тиква от рецептите :) , който също ще направя днес, за да оползотворя останалата тиква.
Тиквените семки какво количество са за блок мазнини?

Re: Дневникът на _belladonna_

МнениеПубликувано на: Нед Ное 09, 2014 5:31 pm
от Tonkata
Това с тиквата май всички го правим ! :laugh:
И аз днес пекох и оставих за през седмицата за крем супа. ;)

Re: Дневникът на _belladonna_

МнениеПубликувано на: Сря Ное 12, 2014 10:04 am
от _belladonna_
Горчицата ми се губи в таблицата...предполагам е мазнина ама все пак са питам колко грама е за блок?

Re: Дневникът на _belladonna_

МнениеПубликувано на: Сря Ное 12, 2014 10:26 am
от Маня
Според мен горчицата е подправка и не бих я смятала в блокове. По принцип е мазнина, тъй като самото синапено семе е богато на мазнини, а се прави от стрити семена с добавката на олио, оцет и сол. Но както повечето подправки май не е нужно да се пресмята като блокове, при положение че се ползва в минимални количества. Е, ако хапнеш цяло бурканче :laugh1: :laugh1: нещата ще стоят по друг начин. Но една лъжичка за аромат на някоя мръвка или риба не бих броила. Но при супер стриктност трябва да е мазнина

100 г синапено семе съдържа В - 34,94 г(фибри - 14,7), М - 28,76 (предимно мононенаситени и ненаситени), П - 24,94.

А няма ли етикет на горчицата?

Re: Дневникът на _belladonna_

МнениеПубликувано на: Сря Ное 12, 2014 11:14 am
от _belladonna_
Няма етикет. То моето не е подправка а гарнитура :lol: . Малко се оливам с нея, но ще се огранича до размерите на подправка.
Мислех че горчицата се прави от хрян. :shy:

Re: Дневникът на _belladonna_

МнениеПубликувано на: Сря Ное 12, 2014 11:38 am
от Маня
_belladonna_ написа:Мислех че горчицата се прави от хрян. :shy:
Ако си я приготвяш у дома и хрян може да се добави. Но по принцип си е от синапено семе. Има нещо като момент на ферментация при правенето. Но да си призная, предпочитам да си я взема готова, особено немляна, а на зрънца. И ако може да е много, ама много люта :laugh1: