Здравейте зонбита!
Пиша по много важна тема в дневника си, защото от тук тръгна моя зонов път, и тук информацията няма да се загуби. Искам да предупредя, че пиша от телефона, затова ме извинете за грешките
, също така, за да обясня становището си по темата, и защо въобще пиша този пост, ще трябва доста да се отвлека. На когото му е скучно, или не го интересува темата инсулинова резистентност, пред диабет и диабет, може спокойно да пропусне писаниците ми
.
Ще започна от момента в който започнах зоната преди три години, когато бях неизвестно много килограми, но при всички случаи над 150
, много е възможно да са били и 160
. Превъртах кантара
. Това не е толкова важно. Важното е, че моята лична лекарка, така и не ме прати на ендокринолог, а само ми пускаше изследвания на захар и инсулин на гладно, които си ми бяха в нормата. Уверена съм, че много хора ще се припознаят
После открих зоната. Въодушевена започнах веднага, килограмите започнаха да падат. Рибено масло в началото пиехме на фирмата now, и не по много, често и не пиех, за да има за родителите ми, които започнаха с мен. А и не ми се струваше толкова задължително. Книгите ги четях отгоре отгоре, защото започнах юни, когато съм много заета, а първите месеци човек се бори със сметките, четенето остава на задан план. Отне ми месеци да изчета дневниците във форума
Главата ми беше каша от инфо
Не знам дали ще ми повярвате, но първата година нямах нито едно съзнателно прегрешение. В последствие излезе Омега 800 на пазара, почнах да пия по 2,5 гр от него. След година и половина зона, реших, че мога да си позволявам по някое кръшкане. Уж редичко, уж понякога, уж със следващото хранене веднага влизаме в зоната....но се оказа, че след всяко излизане, на мен ми е мнооого трудно да се върна. Знаех че мозъка ме контролира, знаех че нещо не е наред, уж се хранех зоново, а ми се яде сладко. Нещо се случваше с мен. И изведнъж, ей така от нищото, небето се сгромоляса върху мен. Получих здравословна криза, за която няма да говоря, тя не е важна. Важно е, че бях много учудена, Нали се храня по зоната, защо се разболях толкова сериозно?!?
Докато търсех причината, един ендокринолог ме прати на изследвания за инсулинова резистентност. Отидох с твърдата увереност, че аз не мога да съм болна от тази болест, защото се храня по зоната
Да, ма се оказа че имам
Останах изумена, и много притеснена
Прибрах се вкъщи, и не започнах веднага проучване, защото първо трябваше да се справя с другата си болест, която се оказа следствие на ИР. Започнах проучване и на ИР след няколко месеца. Оказа се страшна болест, за коята всички казват че не може да се излекува, и че има много лоши последствия, например, може да се стигне до бъбречна недостатъчност
.
Ха, аз не съм от тези, които ще се предадат
. Реших да се хвана отново да прочета книгите на Бари Сиърс, като този път ги чета през друга призма, чета ги много внимателно и последователно. Не знам защо избрах да започна от Зоната свободна от възраст , но си признавам, че ме измъчи
През това време, в групата във фейсбук Диян Димитров обяви, че след година в зоната е преборил диабет 2, а същевременно, на лични разговарях с няколко човека, които също като мен, се хранят по зоната дълго време, а им откриват ппреддиабед, или имат ИР, и не се излекуват със зоната. Нещо не ми се връзваше, някъде нещо много важно пропусках. През това време приключих с едната книга , и се захванах с Токсична мазнина, и най накрая ми светна, отговора е бил пред очите ми, през цялото време, не знам защо толкова съм била сляпа
хем съм чела книгите, ама явно не както трябва
Какво е ИР, ще го кажа най кратко, който иска повече инфо, да се хваща да чете
В книгата си Токсична мазнина, Бари е обяснил много добре какво представлява, как се придобива.
ИР е клетъчно възпаление, за да лекуваме ир трябва да излекуваме клетъчното възпаление. Клетъчното възпаление се лекува по три начина, които трябва да се прилагат едновременно, единия е да се намалят нивата на инсулина, втория е адекватен прием на омега 3,подправена с някои екстри, за това повече в книгата Омега РХ, и с прием на полифеноли, за тях в Средиземноморска Зона.
Само храненето в зоната НЕ стига. Това е разликата между Диян и мен, той е взимал пет грама омега, толкова препоръчва Бари Сиърс за диабет, а аз наполовина с прекъсвания. А е трябвало при моите килограми да взимам и повече, защото отслабвайки, всичката АА от мастните ми клетки, се е освобождавала в кръвта ми.
Ето колко е важно човек да е информиран, да знае заболяванията си, и да знае как да се бори с тях. Няма да обяснявам технологията на влиянието на омега 3 върху клетъчното възпаление, защото мисля че всеки сам трябва да прочете книгите, но съм твърдо убедена в няколко неща, и затова пиша този пост:
1. Всеки задължително, без значение слаб ли е, дебел ли е, трябва да си пусне тест за ир, пред диабет
2. Само с хранене по зоната не става, ако имате здравословен проблем, без омега няма да стане
3.Убедена съм, че Зона с адекватен прием на качествена омега 3, може да пребори ИР, Диян е моето доказателство, надявам се следващото доказателство да съм аз !
4.Книгите Трябва! ДА се прочетат!!! Задължително! Даже по неколко пъти, за да се разберат и усвоят, защото от един път не става. Има ги във формат и за телефони, така че малко по малко...
От началото на юни съм на пет грама омега 3, освен това се храня по схема с малко намалени въглехидрати, от която се чуствам страхотно, нямам никакъв глад за сладко, дори за плодове, направо съм бетон. Не пия метфодиаб, или метформин за ир, това е мое решение, не се чуствам добре от тях, това е основната причина. Другата е, че след прочитането на книгите, съм убедена в това което написах по нагоре, а познавам много хора, които са на тези медикаменти от години, и все така са си болни...времето ще покаже дали съм била права, ще бъда нещо като опитно зайче
Не агитирам никого да си спира лекарствата, не ме разбирайте погрешно, и не взимайте прибързани решения. Преди да решите нещо такова, се информирайте добре, и го обмислете много добре
За по сигурно, за да не би призива ми да се е изгубил между многото редове, ще го напиша пак :
Зонбита, особено тези от вас, които са с повече килограми, омега 3 е много важна, не отлагайте, прочетете книгите Токсична мазнина, не е голяма , само 180 страници е, а най важното е в първите 50, прочетете о книгата Омега РХ, не си играйте със здравето си, отслабването трябва да е разумно, надебеляли сме неправилно, но нека отслабнем възможно най-правилно, свалянето на килограми е само едната страна на монетата, и това че сме отслабнали, не ни прави по здрави, можем да бъдем слаби и болни, а можем да бъдем дебели и здрави, колкото и да звучи пародоксално.