Да придадем на Зоната малко екзотичен източен привкус
КРАСТАВИЦА С КАЙМА И АЗИАТСКИ ПОДПРАВКИ6 БПВМ
6 БП - 168 телешка кайма от филе (може да се ползва свинска, пилешка - ако е с повече от 10% мазнини - както повечето купешки - 1 БП вече не е 28, а 42 г) - зелено
2 БВ - 960 г краставица (това са 4 "стандартни" краставици) - зелено
4 БВ - 56 г див ориз (червено)
3 БМ - 1 ч.л. олио от авокадо (зелено)
3 БМ - 1 ч.л. сусамово олио (зелено)
1/2 глава чесън, 1 главичка лук шалот, 2 см корен джинджифил, 2 см корен куркума, 2 с.л. лек соев сос, 1/3 от люта червена чушка (кайен), люспи чили
Краставиците се измиват. Обелват частично, така че да се редуват обелена и необелена част. Разполовяват се по дължина. С лъжица се почистват семките. (Запазете ги, може да ги добавите към чаша зелен таратор, без да ги броите!) Краставиците се нарязват на полумесеци. Посоляват се и се оставят да престоят половин час, за да отделят част от водното си съдържание.
Каймата се маринова за 30 минути със соевия сос. В тиган (или уок) се задушава с малко водичка до надребняването и (като за мусака). Изважда се от тигана.
В същият се задушават в остатъчната от месото мазнина (то винаги пуска мъничко, дори да е най-крехкото) и малко водичка нарязаните скилидки чесън, джинджифил, куркума, шалот и люта чушка. Отново се изваждат от тигана.
Оцедената краставица се изплаква. Подсушава се в кухненска хартия. В тигана на максимална степен се загрява авокадовото олио. Добавя се краставицата и се "запържва" за 3-4 минути. После в тигана последователно се връщат първо подправките, след това и каймата и се разбъркват заедно за още 4-5 минути.
В същото време дивият ориз се сварява. При сервирането се поръсва със сусамовото олио.