Ети написа:julypv2, благодаря ви за статията. Беше ми много полезна.
И аз съм вегетарианка , но хапвам млечни продукти и риба. Имам книгата и преди много години правих за известно време режима, но тогава нямаше Интернет и изчисленията ме затрудняваха и сама не се справих. От няколко години хващам книгата и я оставям, от страх че няма да се правя с изчисленията и минавам към други диети. НО!!!! от вчера почнах- най-вече за да подпомогна хормоналния дисбаланс в моето тяло и да отслабна. Ще съм ви много благодарна, ако споделите някои от менютата си с мен , но със грамажите. Също и как прилагате растителните протеини в менюто. Има наистина много информация, не всичко съм успяла да прочета, моля да ме насочите, кое беше важно и полезно за вас. Благодаря ви предварително и ви пожелавам да сте в Зоната и да сте в хармония със себе си и света около вас!
Здравей Ети, съжелявам, че едва днес ти пиша, надявам се да не си се отказала. Аз дълго време нямах възможност да пиша тук. Така преди да забременея на мен лично ми бе много трудно да спазвам Зоната, защото всеки ден мляко, извара ми идваше в повече. Соеви продукти не можех да използвам поради здравословни причини със щитовидната жлеза. Растителни протеини продават в голяма част от био-магазините, но не съм им фен.
Дълго време търсех какво да правя, защото исках да отслабна - моята цел бе именно хормонален баланс и бременност. Тогава един ден, снахата на една приятелка, ми даде решението и направих следното. През седмицата в основните хранения ядях предимно салати, в които правих комбинации само между зелени зеленчуци (в таблицата са посочени в зелено), добавях съответно извара, риба, яйца или мляко, накрая ядки или зехтин. Редувах ги и имах си ден за яйца, ден за риба, ден за мляко и ден за извара. Просто ако си го разпределиш - примерно в понеделник - ден за яйца и т.н. Ето че 4 дни от седмицата са минали :-) Естественно понякога се случваше в понеделник да ми се яде риба, а не яйце (не обичам много яйцата), просто ги разменях. Това не е фатално. А в петък ядях каквото обичам - а аз обичам извара. В междинните закуски хапвах някои от бисквитките и хлебчетата, дадени тук. Има и различни бонбони без брашно, на които им махах сладката част. Събота и неделя си позволявах ечемик, сладичките или някои от тестените неща - използвах често рецептите посочени тук. Често ги променях според мои вкусове.
В началото ми бе трудно с грамажите и започнах на око. Важното за мен бе да спазвам пропорцията на протеини-въглехидрати-мазнини в чинията и личното разпределение на блоковете. Имаше дни, в които умирах за сладко. Веднага правих проверка и виждах, че нещо съм сбъркала. След това почнах да оглеждам рецептите тук и да правя леки промени според моите блокове. В началото приемах растителни протеини, но това определено не ми хареса. В един йога център в София, правиха протеинови шейкове - в блендър смесваха растетелен протеинов прах с някакъв плод и след това хапвах някаква ядка. Опитах и у нас, но определено не е моята храна. Аз съм на мнение, че храната трябва да създава удоволствие, защото за здравето на тялото и е нужна подобна нагласа. Иначе не става.
Преди да забременея, успях да сваля само 7 кг, но за мен това си бе постижение. Най-важното е, че хормоните ми тръгваха да се нормализират. Единствено хормонът на щитовидната жлеза ми бе ужасно висок, но накрая се съгласих да приемам медикамент.
Днес след раждането съм напълняла с 20 кг и в момента отново почвам по същата схема, за сега отново на око. Причините са ясни - имам близнаци и не ми остава много време да смятам грамажи. За мен най-лесно е веднъж в седмицата гледам таблицата с продуктите и грамажите и ппланирам какви зеленчуци да си сложа за седмицата в менюто. Пазарувам и след това добавям останалите неща.
По отношение на водата. Винаги съм пила много течности.
Ако си все още тук, при първа възможност ще ти пиша за някоя порция салата.