Рикотата, която аз си купих е с 8 г протеини, 4г въглехидрати и 13г мазнини. Т.е. по етикет си е чиста мазнина. Но тази не се води обезмаслена.
Manya написа:Ами то рикотата си е извара, но се прави от прясно мляко, което се пресича с лимон, лимонтузу или ябълков оцет. А изварата обикновено се приготвя от сурватката, която остава от сиренето и кашкавала.
Може да се води за извара, но е много по-вкусна.
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание."
HippoDel написа:Може да се води за извара, но е много по-вкусна.
Съгласна съм, много по-мек и нежен вкус има. Затова е много добър продукт за чийзкейк - може и да се направи зонов.
Аз пробвах да си направя от 0,1% Верея и стана супер. От 2 л се получи към 400 г. Експеримента със сиренето не беше успешен, но рикотата стана много добра.
По принцип се прави от пълномаслено мляко, дори в някои рецепти пише, че се добавя по желание и сметана (каймак). Но става и от по-нискомаслено мляко. Дори купешко - 2%, 1,5%, 1 %. Да не е UHT пастьоризирано, защото това променя структурата на протеина в млякото и непозволява отделянето му.
2 л мляко 4 с.л. лимонов сок/1 ч.л. лимонтузу разтворено в 1/2 ч. вода щипка сол
Млякото се загрява до 37 градуса. Добавят се киселината (лимон или лимонтузу) и солта. Продължава варенето с непрекъснато бъркане на среден огън, до 80-90 градуса - да не завира/кипва. Млякото почва да се пресича. Сваля се от огъня и се оставя настрана да се успокои. Прецежда се през тензух. В зависимост от маслеността на млякото полученото количество е различно. Колкото е по-нискомаслено,толкова количеството е по-малко. От това колко време ще го отчеждаш зависи и колко трошна ще стане. Суроватката се ползва за сладкиши.
"Фабричната" италианска рикота се прави от мляко смесено със сурватка.
Маня, а какво количеството използваш в сладкиши от цвика? Аз така и не успях да си натаманя някакви сметки с този цвик и го хвърлям. Слагаш ли го в нещо зоново, или не? При мен излиза доста цвик, че аз правя извара/рикота от повече мляко, което обезмаслявам сама и го хвърлям, че дори не успявам да го изпия, пък и не знам по колоко би могло да си пийва от него.
Аз лично го ползвам вместо течност (мляко), когато правя зонови сладкиши - да речем палачинки. Но това не ми се случва често. И общо взето не го броя, приемам го за вода, но май не е съвсем така. Освен това количеството мляко, което преработвам в нещо е не повече от 2 л. За суроватката открих тези данни в нета Energy 27 kcal (110 kJ) Carbohydrates - 5.14 Sugars 5.14 Fat - 0.36 Protein - 0.85 Trace metals Calcium (5%) 47 mg Other constituents Water 93.12
За бътърмилк 2% - това е остатъка, който се получава при биенето на каймак/сметана за масло намерих тези показатели
Serving Size 100 g
Amount Per Serving Calories from Fat 18Calories 56
Благодаря ти! Ще видя дали и как бих могла да изчисля нещо за моят случай, че аз си правя извара/рикота от мляко, което не е обезмаслено. Обаче сега взимам от една нова ферма и там имат обезмаслено мляко, та ще пробвам и с него да видим какво ще успея да извлека. Записвам си тези денни като ориентир.
Хипо, скъпа, честит рожден ден! Леле колко е гот да си роден в навечерието на Рождество! Нека животът ти е осветен от светлината на рождественския празник и винаги да е облян с любов, мир, светлина! Бъди благословена!
Тъй като любовта и страхът не могат да живеят съвместно, когато трябва да избираме между тях е много по-вероятно да останем изплашени, отколкото обичани. Николо Макиавели