Дневникът на Hippo

Тема с онлайн дневници на хората, спазващи Зоната

Модератори: Italiano, Pipilota, Маня

Re: Дневникът на Hippo

Мнениеот Italiano » Пет Сеп 05, 2014 11:38 pm

Е, що, изварите са си ОК. Те са си протеин.
С колко масленост е най-нискомаслената рикота на БГ пазар?
Аватар
Italiano
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 2414
Регистриран на: Чет Май 16, 2013 6:49 pm
Благоевград

Re: Дневникът на Hippo

Зоната
 

Re: Дневникът на Hippo

Мнениеот HippoDel » Съб Сеп 06, 2014 3:11 pm

Рикотата, която аз си купих е с 8 г протеини, 4г въглехидрати и 13г мазнини. Т.е. по етикет си е чиста мазнина. Но тази не се води обезмаслена.
Manya написа:Ами то рикотата си е извара, но се прави от прясно мляко, което се пресича с лимон, лимонтузу или ябълков оцет. А изварата обикновено се приготвя от сурватката, която остава от сиренето и кашкавала.

Може да се води за извара, но е много по-вкусна. :)
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Дневникът на Hippo

Мнениеот Маня » Съб Сеп 06, 2014 3:59 pm

HippoDel написа:Може да се води за извара, но е много по-вкусна. :)

Съгласна съм, много по-мек и нежен вкус има. Затова е много добър продукт за чийзкейк :laugh1: - може и да се направи зонов.

Аз пробвах да си направя от 0,1% Верея и стана супер. От 2 л се получи към 400 г. Експеримента със сиренето не беше успешен, но рикотата стана много добра.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Hippo

Мнениеот HippoDel » Съб Сеп 06, 2014 9:39 pm

Маня, ще споделиш ли как я направи, моля, искам и аз да пробвам. :pray:
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Дневникът на Hippo

Мнениеот Маня » Нед Сеп 07, 2014 8:46 am

По принцип се прави от пълномаслено мляко, дори в някои рецепти пише, че се добавя по желание и сметана (каймак).
Но става и от по-нискомаслено мляко. Дори купешко - 2%, 1,5%, 1 %. Да не е UHT пастьоризирано, защото това променя структурата на протеина в млякото и непозволява отделянето му.

2 л мляко
4 с.л. лимонов сок/1 ч.л. лимонтузу разтворено в 1/2 ч. вода
щипка сол

Млякото се загрява до 37 градуса. Добавят се киселината (лимон или лимонтузу) и солта. Продължава варенето с непрекъснато бъркане на среден огън, до 80-90 градуса - да не завира/кипва. Млякото почва да се пресича. Сваля се от огъня и се оставя настрана да се успокои. Прецежда се през тензух.
В зависимост от маслеността на млякото полученото количество е различно. Колкото е по-нискомаслено,толкова количеството е по-малко. От това колко време ще го отчеждаш зависи и колко трошна ще стане.
Суроватката се ползва за сладкиши.

"Фабричната" италианска рикота се прави от мляко смесено със сурватка.
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Hippo

Мнениеот Tony » Нед Сеп 07, 2014 10:03 am

Маня, а какво количеството използваш в сладкиши от цвика? Аз така и не успях да си натаманя някакви сметки с този цвик и го хвърлям. :( Слагаш ли го в нещо зоново, или не? При мен излиза доста цвик, че аз правя извара/рикота от повече мляко, което обезмаслявам сама и го хвърлям, че дори не успявам да го изпия, пък и не знам по колоко би могло да си пийва от него. :hm:
Аватар
Tony
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 515
Регистриран на: Пет Ное 22, 2013 8:56 pm
Mol, Belgium

Re: Дневникът на Hippo

Мнениеот Маня » Нед Сеп 07, 2014 11:14 am

Аз лично го ползвам вместо течност (мляко), когато правя зонови сладкиши - да речем палачинки. Но това не ми се случва често. И общо взето не го броя, приемам го за вода, но май не е съвсем така. Освен това количеството мляко, което преработвам в нещо е не повече от 2 л. За суроватката открих тези данни в нета
Energy 27 kcal (110 kJ)
Carbohydrates - 5.14
Sugars 5.14
Fat - 0.36
Protein - 0.85
Trace metals
Calcium (5%) 47 mg
Other constituents
Water 93.12

За бътърмилк 2% - това е остатъка, който се получава при биенето на каймак/сметана за масло намерих тези показатели

Serving Size 100 g

Amount Per Serving
Calories from Fat 18Calories 56

% Daily Values*
Total Fat 2g 3%
Saturated Fat 1.242g 6%
Polyunsaturated Fat 0.071g
Monounsaturated Fat 0.576g
Cholesterol 8mg 3%
Sodium 86mg 4%
Potassium 180mg
Total Carbohydrate 5.3g 2%
Dietary Fiber 0g 0%
Sugars 5.3g
Protein 4.1g

Vitamin A 0% Vitamin C 2%
Calcium 14% Iron 0%
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Hippo

Мнениеот Tony » Нед Сеп 07, 2014 11:50 am

Благодаря ти! Ще видя дали и как бих могла да изчисля нещо за моят случай, че аз си правя извара/рикота от мляко, което не е обезмаслено. Обаче сега взимам от една нова ферма и там имат обезмаслено мляко, та ще пробвам и с него да видим какво ще успея да извлека. Записвам си тези денни като ориентир. :applaus:
Аватар
Tony
Бакалавър в Зоната
Бакалавър в Зоната
 
Мнения: 515
Регистриран на: Пет Ное 22, 2013 8:56 pm
Mol, Belgium

Re: Дневникът на Hippo

Мнениеот Маня » Нед Сеп 07, 2014 12:03 pm

Данни за сурватка, получена от обработка на мляко без киселина - http://nutritiondata.self.com/facts/dai ... ucts/102/2
Данни за сурватка, получена от обработка на мляко с киселина - http://nutritiondata.self.com/facts/dai ... ucts/100/2 (това е обикновено сурватка от сирена)
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Hippo

Мнениеот Karrita » Пон Окт 27, 2014 7:16 am

Хипчооо, къде изчезна? Добре ли си? :th:
Ask for more!
Аватар
Karrita
Доцент в Зоната
Доцент в Зоната
 
Мнения: 984
Регистриран на: Чет Окт 24, 2013 11:20 am
Несебър

Re: Дневникът на Hippo

Мнениеот HippoDel » Пон Окт 27, 2014 9:57 pm

Тук съм, Кари, просто съм доста заета и нямам много време да влизам по-често във форума. :love:
"Човек, който наистина иска да постигне нещо, намира начин; останалите намират оправдание." :hooo:
Аватар
HippoDel
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1686
Регистриран на: Пон Сеп 02, 2013 4:08 pm
København/София
Жена

Re: Дневникът на Hippo

Мнениеот gogo » Вто Окт 28, 2014 6:42 am

Е, слава богу, че всичко при теб е наред. Драскай от време на време за да не те мислим. :hug:
Аватар
gogo
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 1555
Регистриран на: Пон Фев 25, 2013 1:17 pm
София
Мъж

Re: Дневникът на Hippo

Мнениеот Karrita » Вто Окт 28, 2014 8:54 am

Да, обаждай се, че се притесних за теб! :love:
Ask for more!
Аватар
Karrita
Доцент в Зоната
Доцент в Зоната
 
Мнения: 984
Регистриран на: Чет Окт 24, 2013 11:20 am
Несебър

Re: Дневникът на Hippo

Мнениеот Маня » Вто Дек 23, 2014 1:21 pm

Хипо, скъпа, честит рожден ден! Леле колко е гот да си роден в навечерието на Рождество! Нека животът ти е осветен от светлината на рождественския празник и винаги да е облян с любов, мир, светлина! Бъди благословена!

Изображение
Маня
Професор в Зоната
Професор в Зоната
 
Мнения: 3093
Регистриран на: Съб Яну 18, 2014 3:41 pm

Re: Дневникът на Hippo

Мнениеот GODzillata » Вто Дек 23, 2014 3:32 pm

Жива, здрава и зонова! :bigsm40:

Изображение
When the going gets tough - the tough gets going
Аватар
GODzillata
Магистър в Зоната
Магистър в Зоната
 
Мнения: 817
Регистриран на: Сря Мар 19, 2014 4:39 pm
In da Zoun ;)

Re: Дневникът на Hippo

Мнениеот Melkat » Вто Дек 23, 2014 4:49 pm

Честит рожден ден, Хипо и весели празници :rose-1: :gift2:
Тъй като любовта и страхът не могат да живеят съвместно, когато трябва да избираме между тях е много по-вероятно да останем изплашени, отколкото обичани.
Николо Макиавели
Аватар
Melkat
Студент в Зоната
Студент в Зоната
 
Мнения: 230
Регистриран на: Нед Юли 20, 2014 8:41 am
Жена

ПредишнаСледваща


Назад към Дневници в Зоната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron