Съставки: Кори 400 г / Извара 650 г / Кисело мляко 600 г / 3 средни яйца (или 5 белтъка) / зехтин 3 г
Прот кори 42 / изв 19,8 г на 100гх6,5=129г / кис мл 3,7х6=22 г/ яйца 7 х 3=21 г (само белтъци 5х3=15г) -> 214 (208)
Въгл кори 226 / изв 3,5 г на 100х6,5=23 г/ кис мл 4,2х6=25 г/ яйца 1 х 3= 3г (само белтъци 0г) ->277
Мазн кори 3.2 / изв 2-4г на 100х6,5=13-26г/ кис мл 2х6=12 г/ яйца 5 х 3=15 г (само белтъци 0г) +зехтин 3 г ->46 (59)
Съотношение: 7 г : 9 г : 1,5 г
31 (30) БП +31 БВ + 31 (37) БМ
Нели, май бъркаш в изчизсленията
ще се пробвам с изватрата, защото с нея що годе се ориентирах
Първо, зонковците предпочитаме по нискомаслена извара, процен и половина поне, не че ще ни станат чак толкова много мазнините, но е за предпочитане те да са от зехтин и ядки, непреработени, защото бягаме от омега 6.
Ако изварата ти е 20 гр протеин на 100 гр, то тогава тя е 35 гр за блок, ако е мазничка, просто няма да сложиш допълнително мазнини, но в тези 35 гр извара, има 7 гр протеин, и това е най важното за изварата, затова Маня ти е писала че се тормозиш излишно със сметки.
Формулата е 100/20(протеините)*7
100/въглехидратите*9
Сега се сещам и друго, протеините в рстителните храни не ги взимаме предвид, защото не се усвояват от организма.
Мазнините в тях и в яйцата също, те са си предвидени предварително, взимаме предвид само мазнините на млечните продукти и месата, ако са по мазнички просто не ядем ядки. Мазнините не оказват влияние на инсулина, за това не се вманиачваме с изчисленията им.
По би се ориентирала с рецептата ако изглежда така:
Кори - 30 гр по етикет за блок въгл. 300 гр-10 блока въгл
Белтъци 4 бр. 2 блока протеин
Сирене 400 гр. 8 блока протеин по етикет
Без допълнителни мазнини, заради сиренето
Нещо такова
И аз поддържам мнението, че баничка с кори човек трябва да хапва много рядко, дори и зонова