Katerinka написа:Маня днес си купих такъв, ще трябва да свикваме да го ползваме повече , защото си признавам честно , досега не съм готвила на пара.
Готвенето на пара на зеленчуци е един от най-здравословните начини за приготвянето им. Кратка топлинна обработка, остават хрупкави и запазват максимално полезните вещества в себе си. Разбира се суровите са най-полезни, но пък не всичко може да се похапва сурово, естествено.
Много е лесно, Кейт. Слагаш на дъното на тенджера вода, която като количество трябва да достига до нивото на решетката, след като я поставиш на дъното. Кипваш водата. Слагаш решетката, нареждаш зеленчуците, затваряш капака и вариш. Лично аз на моя уред, който е електрически, но е на същия принцип, варя най-дълго прясно зеле - около 20 минути. Изваждаш зеленцука заедно с решетката и правиш с него каквото решиш - овкусяваш с подправки, поръсваш със зехтин (така той не минава през топлинна обработка и си запазва ценните полифеноли, а и не се променя от топлината). Имаш възможност оцедените зеленчуци да ползвах като плънка за омлет от белтъци, за топли салати, абе, за каквото се сетиш.
Не е като манджа, ама е много много вкусно. Броколи става за 5 минути, след което обливам със студна вода, за да си запази цвета и включвам като гарнитура към протеина. Същото е с карфиола.
Аз си правя комбинация от зеленчуци и ги задушавам така. После само малко зехтин и много зелени подправки, черен пипер и сол и към тях пилешко филе, сирене, извара, белтъци. Просто отнема по-малко време и става леко ястие, без да се върти човек много около тенджери, тигани, фурни. Всеки зеленчук може да се задуши така.
А и пилешки филета стават много вкусни на пара. Първо ги мариновам в подправки на вкус, оставям ги да престоят известно време в хладилника и после ги задушавам на пара, само че за около 30 минути.
Знам че и риба може да се прави на пара, но не съм опитвала, че аз съм малко скарана с нея. Трябва да е без глава, без хриле, без очи, без люспи (ако може) и се налага да я пипам и във вид на филе с ръкавици. А умирам да си хапвам добре прихотвена риба (само да няма глави и опашки при сервиране)
Да не забравя, на моя уред варя на пара киснат овес и ечемик. Става божествен. А за Великден от години на него си варя яйцата за боядисване - няма пукане, няма кипящи води. И ствата много вкусни.
Скоро експериментирах с поширани белтъци - в купичка сложих стреч фолио, счупих 4 яйца и отделих белтъците от жълтъците. Към белтъците с много леко разбиване добавих сол и подправки на вкус (магданоз, пресен лук, пресен чесън, копър, малко лют пипер, 5-6 парценца от червена чушка за цвят. Напръскат малко фолиото със зехтин. Изсипах белтъците, стегнах ги на хлабава торбичка с ластиче, така че да не потекат и ги пуширах на уреда за пара, вместо да ги пускам в кипяща вода. Стана супер протеинов блок.